HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

A MEK VÁLASZA

2011.05.05. 19:59 Syllabux

Moldován István, a MEK szemszögéből írt egy hosszabb kommentet az első poszthoz.

A Syllabux blog konszenzuskeresésre törekszik, aminek előfeltétele, hogy megismerjük egymás álláspontját.  Ezért úgy döntöttem, külön posztként is beteszem Moldován István hozzászólását, mert nagyon jól mutatja, mennyire bonyolult és sokrétű az e-könyvkiadás előretörése következtében kialakuló új helyzet. Vendégposzt következik!

 

Tisztelt Egybegyűltek. A MEK nevében szeretnék reagálni az előzőekre:
- a MEK-et 1994. óta üzemeltetjük a magyar hálózaton. Ezalatt kb. 3-szor változott alapvetően a magyar szerzői jog. 1994-en semmiféle vonatkozása nem volt a Net-re, 50 év volt a védelmi idő. 1999. szept. 1-től életbe lépő új törvény rögzítette először műfelhasználásként a sugárzással közvetítést, közös jogkezelést meghatározva, amelyet az Artisjus kezébe adott. 2004. május 1-től az EU csatlakozás miatt törölték a közös jogkezelést, 2010-től bevezették az árva művek szabályozását.

- a MEK működése során mindig törekedtünk a jogszerű, korrekt, etikus magatartásra, arra, hogy szerzőkkel, kiadókkal ne kerüljünk konfliktusba, ne okozzunk anyagi sérelmet. 
1999. decemberében már tárgyaltam az Artisjus-ban, 2000-től már volt generális engedélyünk minden szolgáltatott műre. Ennek ellenére nem tettük fel pl. a Gyűrűk urát, pedig elküldték.

- évek óta ügyelünk, hogy védett művet csak jogi engedéllyel tegyünk fel, szolgáltassunk. A jog változásait tényleg képtelenek voltunk követni a szolgáltatásban, visszamenőleg nem érvényesítettük, azaz töröltük a műveket. A könyvtári törvény, a magyar kultúra terjesztése minket erre ösztökélt. Így tényleg Magyarországon, messze a határokon túl, vagy a vakok, gyengénlátók jutottak hozzá magyar irodalomhoz, már az a csökkenő tábor, amelyik még olvas magyar nyelvű könyveket!

- a korrekt (mi így gondoljuk) gyakorlat, a hatályos e-kereskedelmi törvény alapján az "értesítsd és vedd le" gyakorlata alapján töröltük József Attilát, Weöres Sándort, nemrég Móricz Zsigmondot, Zsoldos Pétert az állományból.

- egy kolléganőm folytatva egy másik munkáját, folyamatosan dolgozik a felgyűlt nagy tömegű felhasználási engedélyünk rendezésén, a jogszerűségek ellenőrzésén. Megjegyzem, számos szerzőről, fordítóról nemigen lehet kideríteni, meghalt-e, mikor halt meg, védett-e a mű?

"Lenyúlás közpénzen"
- Ez azért kicsit rosszul esett. Az OSZK-ban nincs semmiféle külön kerete a MEK-nek, épp a rezsit tudja kifizetni a ház. Sok éve volt valami fejlesztésre, gyarapításra. Évek óta a MEK Egyesület támogatja a gyarapítást, digitalizálást. Gyakorlatilag a MEK-en a mai napig a könyvtárban 4-5 ember dolgozik, napi 8-10-12 órában. Gyűjtjük a műveket, engedélyekért levelezünk, ellenőrizzük, átalakítjuk stb. Szóval olyan ellenőrzött használható formába tesszük, amelyek tetszenek az e-book kiadóknak, sok helyen viszont látom. Utána onnan szólnak, náluk a jog, vegyük le, miután elvitték a szöveget. Ki kit nyúl le?!

- A digitális szöveg annyira lesz eladható, ahogyan pl. a zene. Érdemes lenne megnézni azt a világot a hazai kiadóknak. A MEK-ben inkább megteremtettük nekik a piacot, mintsem elvettük.

- Több szerző hozta el nekünk a művét. Nemhogy pénzt kapnának a kiadóktól a műveikért, ők fizetnek, hogy megjelenhessenek. Akkor milyen pénzt veszünk el a szerzőktől, fordítóktól?

Szóval, ha szerző, fordító kér bennünket, azonnal levesszük a könyvét a MEK-ről, ha úgy
gondolja, hogy ez rossz, és máshol, e-book-ként
sokat kereshet vele.

Ha sok szerző, fordító, kiadó úgy gondolja 
az egész MEK egy rossz gyakorlat, nem is közintézménybe való (sokan az OSZK-ban is így gondolják), kellő nem is sok erőfeszítéssel meg lehet szüntetni. Sok erőforrásunk nincs, a könyvtári költségvetés éppenhogy a napi megélhetésre elég, örülünk, ha a havi bért megkapjuk, a kemény havi átlag 160e bruttót
(a kollégáim többsége ennyit keres, 1-2 diplomával, nyelvvizsgával).

Aki úgy gondolja, csak kárt okoztunk a magyar kultúrának, tegyen ellene, van esélye, nemsokára lehet, úgyis csak lesznek leépítések a közszférában, hamar utcára kerülhetünk. Sok támadást kaptunk belülről is, kívülről is, nem kell sok, hogy leállítsák a szolgáltatást.

- de azért a felháborodóknak ajánlom, írják már be a Google keresőbe
"7000 magyar nyelvu konyv"

üdvözlettel

Moldován István
MEK könyvtáros 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr392880603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PapolczyPéter · http://geronimo.blog.hu/ 2011.05.06. 12:45:29

A MEK nyilván ki tudná mutatni, hogy melyik könyvet hányszor töltötték le. Ezt nem lehetne lejelenteni az Artisjusnak, ami a rádiós felolvasások mintájára az üres adathordozókon beszedett milliárdokból juttatna valamit a szerzőknek?

Syllabux 2011.05.06. 14:02:59

@PapolczyPéter: Itt a kimutatás: mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/kereses.phtml?tip=siker.
Szerintem az Artisjus-féle "megoldások" a lehető legrosszabbak. Ha valóban elárasztja a piacot az olcsó e-könyv - és ezt a folyamatot semmi se állíthatja meg -, merőben új helyzet áll majd elő. Erre kéne felkészülni minden érintettnek.

Átutazó 2011.05.10. 00:56:58

Jól olvasom, hogy a MEK könyvtárosa egy jogsértő magatartást magyaráz? :(
Azzal védekezik, hogy ha felhívják a figyelmét a jogsértésre, akkor megszünteti azt? Ha én beülök egy nyitva hagyott autóba és elvinném, mondván, hogy nem volt időm vagy energiám utána nézni ki a tulajdonosa, vagy van-e egyáltalán - akkor lopásért ülni fogok.
Szép dolog a hivatástudat és az elvégzett munkát meg kell becsülni. De ez nem mentesíti a MEK-et a jogsértések alól, kiváltképp, hogy ha ők nem figyelnek az írók jogaira, akkor hogy várjuk el a torrentoldalaktól, olvasóktól vagy bárki mástól, hogy figyeljenek rá?

loggoll 2011.06.12. 23:31:48

"írják már be a Google keresőbe '7000 magyar nyelvu konyv'"

Beírtam. Ha jól értem, akkor a MEK könyvtárosa azzal védekezik, hogy vannak olyanok, akik még inkább megsértik a törvényt, mint ők. És egyben felhívja a figyelmet arra, hogy hol lehet illegális tartalmat letölteni.

l0rd 2011.06.13. 09:00:44

Kis penz, keves zene ... Egyaltalan oruljunk hogy vannak meg nehanyan annyira elhivatottak, hogy ilyen korulmenyek kozt is dolgoznak a koz-ert!
Hogy mit lehetne vagy kellene es hogyan csinalniuk, az egy dolog, ha a korulmenyeket nem biztositjak hozza - mint ember, penz, felszereles, jogtanacsos, stb. Probaljatok ki, milyen lehet fel kobmeter diot csupasz kezzel megtartani.
A 7000 magyar nyelvu konyv - igen, letezik es meg tobb ilyen is fellelheto az interneten bongeszve. A tarsadalom valasza a tehetetlensegre. En nem vedekezesnek vettem a MEK ezen valaszat, hanem figyelemfelhivaskent ertelmeztem: Heee, sok Captain Hindsight! Mikor a kiszolgaltatottakkal szemetkedtek meg mondjatok hogy mit, hogyan kene csinalni (persze most azonnal) nezzetek korul, hogy tenyleg nincs-e ettol nagyobb baj amit esetleg orvosolni kene?!

Minden elismeresem a MEK dolgozoinak, a legjobbakat kivanva a jovore nezve!

loggoll 2011.06.13. 10:38:56

"Mikor a kiszolgaltatottakkal szemetkedtek meg mondjatok hogy mit, hogyan kene csinalni (persze most azonnal) nezzetek korul, hogy tenyleg nincs-e ettol nagyobb baj amit esetleg orvosolni kene?!"

Szerintem it nem volt szemétkedés, csak a bloggazda felhívta a figyelmet arra, hogy nem biztos, hogy jó, ha közpénzt bűncselekmény elkövetésére fordítják.

Az meg tök barom hozzászólás, hogy hallgassunk, mert nekik nem biztosítják a megfelelő körülményeket. Majdnem olyan, mint ha azt mondanád, hogy: jajj szegény narkódíler, ott áll télen az utcán, miért nem visz az önkormányzat nekik meleg teát...
Ha nincs pénz, az még nem ok a lopásra.
süti beállítások módosítása