HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

ALCSÚT, SCHMITT ÉS A NEKROFIL LELKÉSZ

2011.05.31. 20:01 Syllabux

A limerik sajátos angol műfaj: az ötsoros vers lényege a nyelvi játék. Témája lehet intellektuális, politikai, erotikus – de az „igazi” limerik sose szalonképes. Ahogy Lator László írja a Magyar badar előszavában: „Akkor jó a limerik, ha olvassák, s kiverik”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 © Friss Krisztina 

 

A britek úgy gondolják, hogy jó limeriket kizárólag angolul, elfogadhatót „protoangol” nyelveken, hollandul és németül lehet írni. Hogy ez mennyire nem igaz, bizonyítja a 2002-ben megjelent Magyar badar című gyűjtemény, ami 300 színmagyar limeriket tartalmazott. A limerik ezzel ugyanolyan jogú hazai termékké vált, ahogy a jurta vagy a Herz-féle szalámi. Fodor Ákos remekére bármely angol limerikrajongó megnyalhatja mind a tíz ujját, már ha bírja a nyelvet.

 

A kis Túrban úszik egy tiszt úr,

ennek folytán folyton tisztul.

 Ha csak altiszt volna,

 Csupán al-tisztulna

– így: még a váll-lapján is túl!

 

Balla D. Károly – a hagyományokat követve – 50 kárpátaljai helységnevet foglalt versbe, Kárpáti limerikek címmel. Nem tudom, hogy az angol mintának megfelelően mikorra foglalják versbe az összes magyar települést, mindenesetre akadnak szerencsés települések, amelyek már fent vannak az ország limeriktérképén.

 

Fura egy hely ez az Alcsút.

Kifele semerre sincs út.

 Mondom: – Ez, hogy lehet?

 Nem tűnt fel bejövet!

S kínomban köpök egy karcsút.

                            Imreh András

 

Ha már szó esett a politikai tartalmú limerikekről, álljon itt a magyar limeriktermés egyik legfrissebb darabja:

                                                                          Tesztkérdés

 

Államfő volt néhány. Snitt.

Lett aztán egyszer csak Schmitt.

 Volt rég egy Dobi, de

 Hogy jön most ez ide?

Mond neked valamit? S mit?

                  Várady Szabolcs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Friss Krisztina

 

A limerikek állítólag három fő csoportba oszthatók: a nők jelenlétében is elmondható limerikek, azok, amelyek nők előtt nem, de papi személy társaságában még elsusoghatók, és végül „a” limerik. Hogy Hajba Vince mestermunkája melyik kategóriába tartozik, azt ki-ki döntse el maga, de hogy remekmű, ahhoz nem fér kétség.

 

Nekrofil lelkészünk, Demeter,

kiássa, akárkit temet el.

 „Áldás egy békés segg,

 megvár, ha én kések,

s egyéb más kifogást sem emel.

 

A Magyar badar a Könyvhétre jelenik meg újratöltve a Syllabux Könyvkiadónál. Az új kiadás 246 régi és 154 új limeriket tartalmaz. A limerik – mint a legtöbb élvezeti cikk – nagy dózisban fogyasztva levertté, bágyadttá tesz, de napi egy badar kellemesen feldobja az embert.

Nehéz időkben kifejezetten ajánlott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Friss Krisztina

Szólj hozzá!

Címkék: limerik magyar badar

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr102946966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása