HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK

2011.07.05. 14:00 Syllabux

Az e-könyv a jelen. Nem valamiféle speciális amerikai jelenség, nem az esetleges jövő ígérete, hanem olyan tényező, ami itt és most, Európában – és azon belül Magyarországon is – meghatározza az olvasói és vásárlói szokásokat. Csupán a választék szűkös voltát jelzi, hogy a papírkönyvhöz képest az e-könyv forgalom még jelentéktelen.  Aki az e-könyv olvasói szokásokra kíváncsi, annak az illegális letöltések számát kell vizsgálnia: ezek ugyanis már ma is mérhetően befolyásolják a könyvkereskedelem helyzetét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gazdasági válság egyfelől lassítja az e-könyv olvasók terjedését, másrészt pont a legelkötelezettebb vásárlói réteg fogyasztási szokásait változtatja meg. E-könyv olvasót az vesz, aki sokat olvas, és ha nem jut legális e-könyvekhez, akkor illegális forrásból szerzi be azokat. A papírkönyv forgalmának drámai csökkenésében az e-könyv olvasók terjedése is szerepet játszik.

 

Az e-könyv ára

Az utóbbi pár hétben több fórumon élénk vita folyt az e-könyvek áráról. A legfőbb érv az, hogy az e-könyv azért nem lehet igazán olcsó, mert az e-könyv kiadással csupán a nyomatási költséget lehet megspórolni (és tegyük hozzá: a közel 50%-os terjesztői árrést is).

Bármilyen erős érveik vannak a hagyományos kiadóknak, az e-könyv árát nem az fogja meghatározni, hogy ki mennyit szeretne az e-könyvön keresni, sőt még csak nem is az e-könyv bekerülési ára, hanem kizárólag az, hogy a fogyasztók mekkora összeget hajlandók érte fizetni. Ez pedig messze van az egyes kiadók által vizionált 1500 Ft-tól.

Az e-könyv ára gyökeresen át fogja alakítani a könyvkiadást. A jelenlegi struktúra tarthatatlan lesz. Ennek már most is vannak jelei. A meghatározó piaci szereplők egyelőre még rá tudják kényszeríteni a számukra kedvező rendszert az olvasókra, azonban a változás megkezdődött. Lassítani lehet, feltartóztatni nem. Minél inkább szembeszegül valaki a folyamattal, annál lendületesebben vágja maga alatt a fát – és nem csak önmaga, hanem az egész könyvszakma alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betemet a könyvdömping?

A kiadók legfőbb érve az e-könyvvel szemben, hogy a piacot így elöntő könyváradatban lehetetlen lesz megtalálni a valóban értékes műveket.

Ez a gondolatmenet több sebből vérzik. Azon túl, hogy ízlésekről nem érdemes vitatkozni, be kell látni, hogy a siker és a minőség semmilyen kapcsolatban sem áll egymással. Másrészt a könyvesboltokban – főleg a könyváruházakban – a keresett művek ma is elvesznek a kínálat tengerében. Az emberek mégis járnak könyvesboltba, és fogynak a könyvek. A mai 3-4000 Ft-os könyvárak mellett pedig nem valószínű, hogy bárki zsákbamacskát venne.

 

De hozhatnánk példának a könyvtárakat is: érdekes módon senkiben se merül fel, hogy a nagy könyvtárakban túl sok a könyv. A széles kínálat nem riaszt, hanem vonz. Önjelölt cenzorokra, akik eldöntik helyettünk, hogy mit olvassunk, senkinek sincs szüksége.

A könyvdömping ugyanúgy nem fogja megölni az olvasást, ahogy a Youtube se jelentette a filmkultúra halálát. Pedig ott igazán minden megtalálható a házi videóktól, a reklámfilmeken, klipeken át a nagy filmsikerekig. De ugyanígy bármilyen szakanyagot néhány kattintással kikukáz az ember, és bár rengeteg dolog van, ami engem nem érdekel, sose okozott gondot, hogy megtaláljam azt, ami éppen kell. Egy jó felépített e-könyv kiadó ugyanazt tudja nyújtani az olvasóinak.

 

Lapozzunk

A könyvkiadásban végre eljött a pillanat, amikor senkinek se kell több milliót befektetnie ahhoz, hogy piacra kerüljön egy könyv. Ez kétségkívül túlkínálatot eredményez, nehezebb lesz egy-egy könyvön nagyot szakítani, és az olvasói csoportok jóval differenciáltabbak lesznek. Ennek ellenére bizonyos trendek uralni fogják a piacot, és ugyanúgy születnek bestsellerek – sőt az olcsó e-könyv elterjedésével talán még több is, mint idáig.

Az e-könyv megjelenése nem a könyvkiadás vagy a könyvkereskedelem halálát jelenti. Csupán a könyvkiadás módja változik. A jelenlegi struktúra tarthatatlan, és bár rövid távon úgy tűnik, rá lehet erőltetni az e-könyv kiadásra is, hosszú távon életképtelen lesz. A könyvszakma jövője azon múlik, milyen gyorsan képes alkalmazkodni az új helyzethez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő posztban innen folytatjuk.

 

 

53 komment · 2 trackback

Címkék: e könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr913041619

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiadók, kiadók, ó... 2011.07.12. 13:44:56

Sokszor felmerül a kérdés az olvasókban és a vásárlókban, meg persze az érdeklődőkben is, hogy az elektronikus könyvek világában, egy Kindle WiFi-vel a drót egyik végin és egy Microsoft Word-del a másikon, vajon mi szükség is van kiadókra.Nokéremszépen...

Trackback: „Új” utak 2011.07.12. 13:42:39

Fejünkbe vettük, hogy beszámolunk az újdonságokról, amelyek komolyabb nyomot hagynak az e-könyvek piacán. Szerencsére vannak olyan kiadók, akik úgy gondolják, érdemes e picinyke piacra a megszokottól kicsit eltérő újdonsággal megjelenni. Bár nem újonna...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tabula Rasa 2011.07.06. 07:48:31

jó írás.

én is azt gondolnám, hogy hosszú távon a digitalizáció miatt összeomlik a könyvkiadás és -terjesztés kurrens költségmodellje. mégis: az amazon sikere makacs ellenpélda. mert az amazonnál az e-könyvek nem olcsók, az áruk jó esetben a paperback és a kemény táblás kiadásé között van, rosszabb esetben a kemény táblás nyomtatottéval egy szinten. ez miért tud működni?

Syllabux 2011.07.06. 08:15:05

@Tabula Rasa: Azért mert az Amazon a nagy kiadókból él, és azok megzsarolták, hogy nem adnak nekik több könyvet, ha olcsón kínálják az e-könyvet. Itt egy nagyon keményen bebetonozott struktúra dolgozik a maga holtsúlyával a változás ellen - a napjainkig felépített könyvkínálatról beszélek, ami azért jelentős tömeg.
A kiadók, kereskedők, irodalmi ügynökségek nem érdekeltek az olcsó e-könyv terjedésében. Ez csak az olvasóknak és a szerzőknek lenne jó. A leghátborzongatóbb, hogy bár az e-könyv kitörési pont lehet, egyelőre a szerzők ugyanúgy 4-8%-ot kapnak az egyes eladások után, mint a papírkönyv esetében, a többit a kiadók, terjesztők, ügynökségek nyelik le.
Ugyanakkor a kis kiadók nagyobb százalékot tudnak adni a szerzőknek, a könyvet pedig olcsóbban kínálhatják, amit a piac meghatározó szereplői nem tudnak megtenni, viszont minden erejükkel keresztbe fekszenek az új trendnek. A változás lassú, de megállíthatatlan. Érdekes lesz.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.06. 11:25:03

"A kiadók legfőbb érve az e-könyvvel szemben, hogy a piacot így elöntő könyváradatban lehetetlen lesz megtalálni a valóban értékes műveket."

Ha ez probléma lesz, akkor nyilván létrejönnek majd olyan cégek, amelyek könyvajánlással foglalkoznak, vagyis az lesz a feladatuk, hogy a könyváradatból kiválogassák az érdekes könyveket. Az ajánló és könyvkiadó funkció csak most kapcsolódik össze, de a kettő nyugodtan különválhat egymástól.

Bűnös 2011.07.06. 11:37:29

És közben erőtől duzzad a sötét oldal. Egy olvasni szerető ember simán elolvashat heti egy könyvet. Ez mondjuk havi 10-15 ezer forint. Biztos tud (akar) ennyit költeni havonta könyvekre? Sajnos a könyvtárak nem mindenben jelentenek alternatívát.
Meg aztán hova tegyen az ember ennyi könyvet?
Marad az e-book. A tartalmat meg megszerzi az ember ahogy tudja.

Sesquatch 2011.07.06. 11:50:01

Syllabux, kösz a bejegyzést, nagyon jó, bár gondolom, inkább csak bevezetőnek szántad.

Én is úgy gondolom, hogy a folyamat már megkezdődött, a hagyományos modellt (ebbe én azért az Amazon-t is beleértem, lásd e-book árak sajnos hasonlóak a papír alapú könyvek áraihoz) kétoldalról is támadják.

Egyrészt ugye a torrentek felől, pár perc/óra alatt le lehet tölteni egy akkora, akár 1000-2000 kötetes gyűjteményt, ami bőven elég a következő évekre.
Másrészt olyan új kezdeményezések felől, mint pl. a wattpad, amely csak ingyenes könyveket "árul".

Sok olyan mű is van, amely csak az első pár fejezetet tartalmazza, a többit már teljes áron (2-3 dollárért) lehet csak megvásárolni.
Olyan könyvet is olvastam, amelynek az írása még folyamatában volt és aktív párbeszéd folyt az író és a rajongók között.

@spontan: igen, ez már most is így van, nagyon sok blog, stb foglalkozik könyvajánlattal.
Plus persze itt is lehet hagyatkozni a crowdsourcingra, ugyanúgy, mint pl. az imdb.com-on.

Ha egy mű a túlnyomó többségnek nem tetszik, azt érdemes óvatosan kezelni, ha ellentmondásos (pl. sokan utálják, sokan szeretik, ezért átlagos pontszámot kap) érdekes lehet, ha magas átlagos pontszámot kapott, érdemes lehet odafigyelni rá.

2011.07.06. 11:54:24

Én szenvedélyes olvasó vagyok. Egyetemista koromban (10 éve) napi szinen jártam az antikváriumokat, hetente a könyvesboltokat. Amióta dolgozom, erre nincs időm és a netről rendeltem a könyveket - persze a kedvezmények miatt is. Nem kevés pénzt költöttem el így.

Tavaly novemberben megvettem a Kindle-t. Azóta 76 könyvet olvastam el rajta, papírkönyvet egyet sem. Azóta összesen 3 könyvet vettem, két albumot és egy antikvár könyvet. Nincs is szándékomban a jövőben átlag kiállítású könyveket vásárolni, kizárólag azt vagyok hajlandó papírkönyvként megvenni, ami vagy értékes, szép kiállítású antikvár, vagy jó minőségű, szép új könyv. Ha elektronikus könyvet megkapok pénzért (reális áron, kb. 500Ft körül), fizetek érte. Ha nem, letöltöm máshonnan.

A múlt héten jött a futár, 25000Ft-nyi klasszikus zenei CD-vel. A minőséget hajlandó vagyok megfizetni, ezek a kiadványok mind tartalmukban, mind megjelenésükben értéket képviselnek. Letölthetném őket, mégsem teszem.

Giraffa 2011.07.06. 12:01:02

Egyetértek a cikkben foglaltakkal, várom a folytatását! :)

1999 óta e-könyvek tömegét olvastam el mindenféle ketyeréken. (Az én szememet nem zavarja az LCD)

Még mindig túlzásnak tartom, hogy dedikált e-book olvasót vegyek: még egy eszközt cipeljek magammal az okostelefonom és a notebookom mellett? Zavar, hogy - érdemben - csak könyvolvasásra lehet használni, még ha arra tökéletes is.

(Az ember svájci bicskát visz magával, nem kenyérvágó kést, dugóhúzót, sörnyitót, csavarhúzót, csontfűrészt külön-külön.)

Ezért most inkább a drágább, de sokoldalúbb tabletek felé kacsingatok. Azokat másra is lehet használni, nem csak olvasásra. :)

Bűnös 2011.07.06. 12:12:53

"A kiadók legfőbb érve az e-könyvvel szemben, hogy a piacot így elöntő könyváradatban lehetetlen lesz megtalálni a valóban értékes műveket."

Ez most is így van, s régen is így volt. Én sok írót úgy ismertem meg, hogy találomra beleolvastam könyvekbe.
Másrészt éttermet, autót, nyaralást, bármit hogy választ az ember? Tesztet, ismertetőt, reklámot olvas róla, ismerősök ajánlják, vagy csak próba-szerencse, mert jól néz ki. A könyveknél ez miért lenne más?

midnight coder 2011.07.06. 12:37:06

Amikor egy 4000 kötetes könyvtár kényelmesen elfér egy körömnyi microsd kártyán, és pár perc alatt le lehet húzni a netről, az 1500 forintos e-könyv szvsz utópia a könyvkiadóknak. Hosszú távon a papírkönyv is az lesz - max a technofób nagymamáknak lehet majd eladni ilyesmit.

upperclass 2011.07.06. 12:51:34

Röhögök ezen az egészen. Mióta van e-book olvasóm, pénzt csak arra adok, amit nem lehet lehúzni torrentről/filestube-ról (tipikusan magyar szerzők dolgai), minden más jön ingyen, csak angolul kell tudni. Hallok egy új könyvről ami érdekel, 10 perc múlva már meg is van. Imádom ezt az e-book korszakot. :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.06. 12:54:29

Jó irás, várom a folytatást.

Mint irással kacérkodó amatőr kiváncsian várom mi lesz a végkifejlet. Nekem szimpatikus az olcsó e-book, természetesen a kiadói sarc nélkül.

bodesco 2011.07.06. 12:57:38

Szerintem kb. az fog lejátszódni, mint a zenekiparban jelenleg folyik. Illegális letöltések, hiszti, perek, szerző honlapjáról olcsón letölthető könyvek. A dolog annyiban érdekesebb, hogy míg egy zenekar koncertekből esetleg el tudja tartani magát, ha a produktuma 95%-ban illegálisan terjed, az író nem fog felolvasóesteket rendezni.
Szóval a feszültség egyenlőre marad.

Quicksilver 2011.07.06. 13:00:36

Mióta van Kindle-m, én kb 90 %-ban e-könyvet veszek - illetve szerzek meg máshonnan ha kell. Ahogy régebben a papírkönyvért, most az e-könyvért sem sajnálnám a pénzt, de nem tartom reálisnak azt, hogy az e-könyvek ára megegyezzen a papírkönyvekével. Ahogy régebben megvettem X könyvet díszkiadásban, drágán, másokat meg ócska, használt, agyonolvasott formában, úgy most is válogatnék, hogy mit, hogyan, milyen minőségben akarok olvasni. E-könyvet olcsóbban akarok venni nyilvánvalóan, hiszen akármit is mondanak, ha az előállítása olcsóbb, akkor az ára is legyen az.

Az meg, hogy elönti a piacot a sok könyv és nem tud az ember válogatni közülük, az egy marhaság. Szót se érdemes vesztegetni a cáfolatára, akkora butaság.

lima31 2011.07.06. 13:04:00

Kimaradt a használhatóság és a tartalom.

Mostanság a hat éves lányomnak színező-mese "könyveket" nyomtatok (kíváncsi vagyok ki oldja meg ezt lcd monitoron :D )

Nem teljesen mindegy mi az amit a kedves olvasó olvas, van egy bizonyos szint amihez kell a papír alapú, kézzel fogható és tárgyiasított olvasni való.

pit.stop.boys 2011.07.06. 13:05:23

Emlékszem, nem is olyan régen a digitális fényképezőgép csak a legelvakultabb kütyümániákusoknak volt. Aztán kezdett a technológia javulni, az árak meg lefele menni, ma már elvétve láthatsz csak filmre dolgozó túristát. Vagy a kazettás walkman -> mp3 lejátszó evolúciót.
Egyedül azt látom az e-book akadályának, hogy kevesebb ember olvas, mint fényképezi magát a fürdőszobatükörben. :-) Nálunk legalább is. Ezért lassabban jön el az a pont, amikor a gyártott készülékek számossága átbillenti az árat a "hugyért-szarért" kategóriába. Mint a DVD lejátszóknál. Már azért örvendetes, hogy 100-120 euroért lehet kapni olvasót. (Erősen gondolkodom rajta, de azért szeretném kipróbálni előtte.)
Tudom, hogy sokak érdekeit sérti, de nekem, mint olvasónak csak jó lehet. Olcsóbb a könyv, egy könyvtárnyi elfér rajta, plusz még egyéb feladatokra is jó lehet. Azt látom, hogy mp3 lejátszó van benn, meg wifi a kindle 3-ban. El is tudom képzelni, hogy youtube meg flash animációk lejátszásán kívül elég is lenne utazáskor ezzel netezni.

Ja és ha már úgy is olyan világban élünk, ahol hatalmi szóval dől el sok dolog, tessék a tankönyveket is ilyen formában előállítani! Képzeljetek el egy kisiskolást, aki egy e-bookkal, meg pár vékony munkafüzettel az iskolatáskában baktat a szép napos délelőtt.

Uzi 2011.07.06. 13:12:02

Egy ebook olvasóval lényegében az összes klasszikus könyv birtokosai leszünk legálisan, ezzel a könyvmennyiséggel kell versenyeznie a kortárs szerzőknek (ha a letöltést nem vesszük figyelembe, akkor is), ez pedig komoly tényező.
Szórakoztató irodalomért 500- max 1000 Ft-t viszont szívesen megadok én is, szakkönyvért többet is.

namhanman 2011.07.06. 13:20:37

Az ügyes írók megkerülik a forgalmazási rendszert és közvetlenül az amazonnál adják el az e-könyvüket olcsón (3-5 dollárért), amiből 70% a szerzőé marad. Ez persze csak nagy tételben rentábilis, de bőven van rá példa: www.novelr.com/2011/02/27/rich-indie-writer

pit.stop.boys 2011.07.06. 13:20:38

@lima31:
Van ilyen, nem is kevés, de az e-könyv alkalmas lenne napilapoknak, ponyvaregényeknek, tankönyveknek, bizonyos informatikai szakkönyveknek (amik már a kiadásuk pillanatában már elavulnak), vagy lexikonnak az ingzsebedben.
Nem azokról a könyvekről van szó, amit a polcra is fel kell tenned, mert az unokád is ezt böngészi. :-)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.06. 13:31:12

@namhanman:
Ezzel az a probléma, hogy magyar nyelven irva a kis számú (később sem lesz sokkal több) magyarul beszélő AMazonosra számithatsz megvétel szempontjából.
Viszonylag jól beszélek angolul, de természetesen az irományaimat nem tudnám használható formátumba átforditani. Marad a fordittatás, ami 5-800e Ft kb.

Mire fel tudom vállalható formában tölteni az Amazonra, egy milla minuszban vagyok. 3 dollárral számolva 1500 letöltés után jön vissza az ára, ekkor vagyok nullán.

Félreértés ne essék, ebben látom a jövőt, csak a magyar nyelvvel rossz végére születtem a lőcsnek :)

Bűnös 2011.07.06. 13:37:10

@Giraffa: A svájci bicska jó, ha egy körmöt, vagy egy gallyat kell levágni, de mégsem ezt használja se a pedikűrös, se a favágó.
Egy e-book olvasóval elmegyek nyaralni töltő nélkül is, kiülhetek vele a tűző napra a tengerparton, vagy a sátor elé a Kárpátok bércein, s bírja egy-két hétig. A tablet már néhány óra múlva konnektorért fog siránkozni.
Nem meggyőzni akarlak, de azért látni kell, hogy az e-book olvasó célszerszám. Egy dolgot tud, de azt nagyon jól.

Giraffa 2011.07.06. 13:46:15

@Bűnös: Régen, én is azt hittem, hogy egy eszköznek nagyon-nagyon sokáig kell kibírnia egy töltéssel, mert mi van, ha nincs konnektor a sátorban? Ma már felnőttem, és tudom, hogy annak az esetnek az előfordulási lehetősége, hogy egy napig ne jussak konnektor-közelbe, konvergál a nullához. De biztos, ami biztos van egy napelemes/USB-s töltőm meg egy kurblis/USB-s töltőm is. ;)

lima31 2011.07.06. 13:56:16

A magam részéről mindenképpen maradok a "kézzelfogható" könyvkiadásnál, már ami a sajátomat illeti.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.07.06. 13:59:48

Azért azt egy kicsit kétlem, hogy az Amazon a nagy könyvkiadók miatt árulja gyakran drágábban az e-könyveket és újságokat, mint az eredetit.

Nekem inkább úgy tűnik, a mobilszolgáltatók receptjét követi: akár ráfizetéssel is ontja fillérekért a könyvolvasókat, de a tartalmon csúnyán visszakéri a támogatást.

A múltkor újságot akartam előfizetni az Amazonon (Bloomberg Weekly). Ingyen postázással, kinyomtatva, hetente a postaládámban évi 40 dollár.

Fekete-fehér e-book formátumban, nulla terjesztési és postázási költséggel ugyanaz évi 60 dollár.

Nem gondolnám, hogy erről a kiadók tehetnek (csak).

namhanman 2011.07.06. 14:00:41

@Kőmíves Kelemen: Nem is említettem, hogy ez a több tízezres e-book eladás magyar nyelven megismételhető lenne:) Meg kell tanulni angolul írni, nincs mese:)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.07.06. 14:04:59

@namhanman: Volt egy cikk nemrég valahol, hogy külön programot árulnak az Amazonra "írók"-nak, ami a netről, meg mindenhonnan összeollózza a tartalmat és pár perc alatt megír egy könyvet.

Állítólag komoly fejfájás az Amazonnak, hogy elönti a szemét a könyvesboltját, nehezen lehet észrevenni a gépek által írt könyvek között az igaziakat.

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.07.06. 14:46:26

Az összes hozzászólás és a cikk maga is azt mondja, hogy az e-book csuda, mindenki jól jár. Nem vagyok meggyőzve, még akkor sem, ha tudom, ez a jövő [sajnos? nem sajnos?]. Ugyanis magyar szerzőként egyetlen év alatt felkopna az állam, ha csak E-book-ként adnám ki a könyveim. Aki erre az oldalra látogat, az természetesen az intelligens olvasók közül való, így csak akkor lop, torrentezik, ha nagyon nincs más út. DE ez nagyon nem általános: az olvasók 99% torrentel lopja össze az olvasnivalóját, és tojik a szerzőre. Mo-on is nőni fog a kereslet, de ez alig fogja megnövelni a becsületes olvasók számát. Sőt, amint kereslet lesz magyar szerzőkre, a torrent oldalakon is meg fognak jelenni a kalóz verziók.
A szemét elönti a könyvkiadást: ez is komolyabb veszély, mint általában gondolják. Ezer szemét közül könnyű kiválasztani a jót - millió közül lehetetlenné válik. Ráadásul a normál kiadásban eddig ott volt a kiadó, mint minőségi szűrő [jó esetben], ami most megszűnik [l. Amazon gondja!]. És végül: én elsősorban gyerekeknek írok, értük aggódom. A gátlástalan kiadók már most is elborítják őket szeméttel, és ők bőszen falják a rosszabbnál-vacakabb irományokat, azt gondolva, hogy megjelent, tehát irodalom kell, legyen [mert feltételezik a kiadói munka szűrő-státuszát]. A jövő könyvkiadását én jelenleg egyetlen nagy káosznak látom, ahol a tehetség már semmit sem számít, lesz egy-két gyanús minőségű siker író [l. Coelho - a semmiről írt már vagy kéttucat "könyvet"], meg milliók, akik a baráti körüknek firkálnak, de az író, mint mesterség, megszűnik, mert minőségi művet létrehozni csak fő állásban lehetne - de akkor meg éhen döglik. Szóval én nem örömködök annyira, s bár hamarost én is adok ki e-book-ot, félek, hogy annak bevétele a pesszimizmusomat fogja erősíteni.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.06. 15:52:40

@Böszörményi Gyula: " az olvasók 99% torrentel lopja össze az olvasnivalóját, és tojik a szerzőre"

A külföldi példák megmutatták, hogy ha nagyon kényelmes, egy kattintásos a vásárlás, és olcsó a könyv, akkor sokan megveszik. Ha a kényelem és az olcsóság együtt megvan, akkor sokan nem fognak szórakozni a torrenten keresgéléssel. Olyan árat kell belőni, aminél az emberek a kényelmes vásárlást előnyben részesítik a torrenten keresgéléssel. Ez reálisan azt jelenti, hogy néhány száz forintnál többet nemigen lehet majd könyvért elkérni.

"az író, mint mesterség, megszűnik, mert minőségi művet létrehozni csak fő állásban lehetne"

A főállású író, mint foglalkozás, valószínűleg tényleg megszűnik majd, illetve csak a legsikeresebbek lesznek képesek ebből megélni. Ettől függetlenül minőségi művek még születhetnek, csak hosszabb ideig készülnek majd, mert kevesebb időt tud majd rászánni naponta az íróember. A klasszikusok közül is sokan voltak, akik dolgoztak (tanítottak, újságíróskodtak, stb.) írás mellett, úgyhogy ez nem lesz új dolog a történelemben.

lima31 2011.07.06. 17:27:31

@spontan:

"hogy néhány száz forintnál többet nemigen lehet majd könyvért elkérni."

Képzeld csak el azt az egyszerű tényt (a saját életemet figyelembe véve), hogy bizony egy könyv megírása nem kis feladat, rengeteg áldozattal jár, mint például sok egyéb rovására megy. Enyhén szólva is a család idegeit zabálja az ember amíg el nem készül. Ezután jön a megvalósítás folyamata. Hatalmas a különbség egy doksi és a kinyomtatott verzió között. Mellesleg már maga a nyomtatás sem olcsó mulatság és egy példány nem is elegendő. Aztán a továbbiakról, mint a torrent vagy egyéb lehetőségek:
Könyvet (kész könyvet, fizikait) nem igen fognak másolni, vagyis egyáltalán nem fogják. Ami fizikai jóval könnyebben megvédhető, mint ami csak "itt fent" a gépen létezik.
Számtalanszor kérnek ismerősök, hogy ugyan mit veszítek, ne parázzak, küldjem át mailben, hagy olvassák már el, hagy mondjanak véleményt (segítő szándékkal). Erre mindig ugyanazt szoktam mondani: Eljössz, kezedbe veszed (ami ki van nyomtatva) és olvasol.
Szellemi tulajdon amit nem árt megvédeni, és-ha "kelendő" vagyis a "piac" igényt tart rá jobban jár az ember, ha megmarad a fizikai formánál.

Szerintem.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.06. 17:38:22

@lima31: "Képzeld csak el azt az egyszerű tényt (a saját életemet figyelembe véve), hogy bizony egy könyv megírása nem kis feladat, rengeteg áldozattal jár,"

Nem mondtam olyasmit, hogy nem nagy feladat, és nem jár áldozattal. A realitást mondtam, hogy ha torrenten elérhető, akkor néhány száz forintnál nem lehet többet kérni érte, mert akkor inkább letöltik onnan. Ez olyan, mint amikor a könyvnyomtatás beindult, és a kéziratmásolók joggal panaszkodtak, hogy így nem fogják tudni eltartani magukat kézi másolásból, de a fejlődés ettől nem állt meg. Alkalmazkodni kell, nincs más út.

A fizikai formánál meg lehet maradni, de ahogy a Harry Potter esetében láttuk, beszkennelik, és felteszik a netre. A HP már évek óta fent van a neten elektronikus formában, de hivatalosan csak most ősszel fog kijönni ebook formájában. Az nem jelent semmit, hogy nincs legalis elektronikus verzió, mert akkor legyártják illegálisan. Ez megint csak oda vezet, hogy alkalmazkodni kell az új formához, mert a változást nem lehet megállítani.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.06. 17:45:35

@lima31:
El kell keseritselek.

Manapság olyan szkennerek vannak, amik egy 300 oldalas könyvet megesznek egy óra alatt, és máris ott van digitálisan a komplett könyv.

Nem nagyon nehezited meg a kalózok dolgát azzal, hogy csak papiranyagot adsz ki a kezedből. (sajnos)

Én csak nagyon rövid történeteket irogatok, de egy-egy sztori 2 órát elvesz az életemből. Ha bele akarok kezdeni a könyvirásba, akkor ezt az időt napi szinten kellene biztositani.
Egyelőre nincs rá lehetőségem, igy az ötletek gyűlnek a jegyzettömbben.
Az biztos, hogy eléggé dühitene, ha a 3-500 órából összerakott könyv CSAK a torrenteken keringene. Nem a pénzzel van a problémám, hanem szükségem van/lenne némi visszajelzésre az olvasók részéről. Ennek legjobb módja pedig az eladott darabszám (bár mint több helyen olvastam, a kiadók ezt is szivesen titkolják).

Ami számomra visszataszitó a papir alapú kiadásban, az a röghöz kötés. A mai világban nem fogok aláirni 5-10 éves kötöttséget, amikor 2-3 éven belül eldől mi lesz az e-book kontra papirkönyv csata vége. Vagy legalábbis tisztábban látni majd az irányt...
Akkor inkább kivárom ezt.

lima31 2011.07.06. 18:56:37

Forma:

Gondolom emlékeztek még, hogy bizony egy hangzatos címmel és nagy felhajtással, teljesen üres lapok is eladhatóak fizikai könyv formájában. - Ezt nem lehet eljátszani digitális "formában".

Saját magam szúrnám hasba, ha a leendő könyvem eladhatósági (megjelenés-reklám) fokát most itt leírnám, ezért ezt kínnal-keservel meg tartom egyenlőre "üzleti" titoknak.

Egyetlen "dolgot" nem szeretnék, félre értelmezést, ezt pontosan azzal fogom tudni elérni, hogy szinte lehetetlen lesz majd olvasni és érteni is egy monitoron olvasva.

Az író az én átalakított kis világomban, ha példálózni kell, olyan mint egy jó Gazda. A jó gazda tudja, hogy az általa termelt szőlőből készült bornak akkor van igazi hatása a vendégre, ha azt a pincében fogyassza, esetleg egy igazán kellemes megjelenésű palackból. Ugyanaz a bor, kannából már nem lesz ugyanaz mégsem.

Giraffa 2011.07.07. 10:37:25

@Böszörményi Gyula: " de az író, mint mesterség, megszűnik, mert minőségi művet létrehozni csak fő állásban lehetne - de akkor meg éhen döglik"

Ez a folyamat a zenészeknél már erősen előrehaladott állapotban van. Nagyon kevesen élnek meg pusztán zenélésből. Ebbe az irányba halad a világ a könyvek esetében is. Lehet ellene küzdeni, de a zeneipar se talált rá megoldást, úgyhogy sok reményt nem fűznék hozzá.

Tudomásul kell venni, hogy bizonyos foglalkozások már nem lesznek olyan jövedelmezőek az új technológiák terjedése miatt, mint régen. A kódexmásoló szerzetesek is kihaltak Gutenberg után, a drága könyv-előállítók is ki fognak, az internet miatt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.07. 10:49:23

Én két problémát látok az e-könyvvel kapcsolatban. Egyrészt a befutott nagy nevek sokkal könnyebben le tudnak majd válni a kiadókról. Tovább csökkentve a bevételeket. Nagyon hasonlóan a befutott zenészek is leválnak a kiadókról és saját kiadót csinálnak (U2, Sting, Madonna, ...). A kiadóknak meg ott marad a szemét.

Másik személyes. Én szeretem a régi könyvek illatát. Gondolom a fiataloknak ez már nem fog fájni. :)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.07.07. 11:25:58

@Böszörményi Gyula: "DE ez nagyon nem általános: az olvasók 99% torrentel lopja össze az olvasnivalóját, és tojik a szerzőre."

Ez nagyjabol azzal a kijelentessel ekvivalens, mintha en (vasarlokent es torrentezokent) azt mondanam: "Minek vegyek barmilyen konyvet vagy ebookot, mind pongyola ponyva". Remelem, igy erezheto a muvesz ur mondataban lappango sertes.

Van ket aprocska teny, amit a (passziv) tartalmat eloallitok (film, zene, konyv) meg mindig nem fogadtak el. Az egyik, aki letoltotte, az valoszinuleg akkor sem venne meg, ha emberi aron elerheto lenne boltban az adott termek. A masik, a megrogzott letoltogetok (es valahol mind ilyenek vagyunk) letoltik, majd soha bele sem neznek. En pl fizikai konyvet soha nem vennek ugy, ha tudom, el sem fogom olvasni. Letoltesnel sokkal egyszerubb az egeszet lehuzni, majd hagyni rohadni a biteket valamelyik merevlemez sarkaban.

Amerikaban vizsgaltak a NetFlix felhasznalok szokasait, es meglepoen arra jutottak, hogy meg ott is 2-3x annyi filmet huznak le az emberek atlagban, mint amennyit megneznek. Mivel az elofizetesukbe belefer, miert ne? De ezekre a letoltesekre hivatkozni torrentek eseten, mint elvesztett jovedelemre hulyeseg. Az emberek haracsolnak, ilyen a termeszetunk, de egy letoltestol meg se nem fogyasztom el automatikusan a tartalmat, se nem aldoznek ra penzt.

A kazettak ota hallani ezt a "kazetta, video, akarmi megoli a tv-, mozi-, zene-, akarmiipart" szolamokat, de az egyetlen dolog, ami valojaban tortenik, az a tartalomkeszitok es -fogyasztok kozotti eloskodo reteg kihalasa lesz.

lima31 2011.07.07. 13:38:21

@KennyOMG:
"ami valojaban tortenik, az a tartalomkeszitok es -fogyasztok kozotti eloskodo reteg kihalasa lesz."

Én, mint tartalomkészítő alapvetően kihagyom majdan a fogyasztó és köztem állni akaró "élősködő réteget", ám valamit-valamiért alapon.

Csak úgy, puszira nem készül boldog-boldogtalan számára tartalom, ezt ne feledjük.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.07. 14:30:47

@lima31: azok, akiket elsősorban az önkifejezési vágy hajt, akkor is fognak tartalmat előállítani, ha ezért nem kapnak közvetlen kompenzációt

Egy olyan zenész például, aki a zene öröméért csinálja elsősorban, akkor is fog dalokat szerezni a szabadidejében, ha napközben irodistaként dolgozik, és felteszi majd a zenéit a netre, mert azt akarja, hogy másokhoz is eljussanak.

A jövőben a legsikeresebb szerzőkön kívül mindenki más valószínűleg csak hobbiból állít majd elő tartalmat az egyéb munkája mellett.

lima31 2011.07.07. 16:55:11

@spontan:

Ez azért valószínűtlenül hangzik, talán a zenészekre jellemző lesz, vagy máris az, de "mindenre" lehetetlen ráhúzni.

Valójában itt a könyvekről esik szó, ami bizony egy gitárral nem ér fel, nem ugyanaz a műfaj.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.07. 17:02:38

@lima31: majd kiderül, mennyire lesz valószínűtlen

A könyv más műfaj, de ugyanúgy, mint a zenénél, az elektronikus terjesztés leszorítja az árakat, mert triviális tetszőleges számú másolatot csinálni a tartalomból.

Rigor_mortis 2011.07.13. 23:17:11

@lima31: Aki nem tudja az egyelőre/egyenlőre helyes használatát, nem tudja, hogy a félreértelmezést egybe kell írni, az ne vágjon fel nagyon az "írói" szakmájára... Azt hiszem a te könyveidért akkor sem adnék ki pénzt, ha "ingyen" terjesztenéd a neten...

Rigor_mortis 2011.07.13. 23:30:21

@KennyOMG: Nagyon egyet értek a véleményeddel. A kiadók sipákolnak, hogy ennyi meg annyi kárt okoz nekik a letöltés, holott a letöltött anyag zöme sose kerül felhasználásra (nem olvassák/nézik/hallgatják). Az meg teljesen nyilvánvaló, hogy több, mint röhej, ezekből a letöltési adatokból arra következtetni, hogy ennyien megvennék az adott művet, ha nem lenne torrent stb.

Ha a kiadás napján jó minőségben, megfelelő formátumban megkapnám az engem érdeklő műveket, akkor én is hajlandó lennék fizetni értük egy reális összeget (ami szerintem könyvtől és szerzőtől függően 500 és 1000 forint között mozog). Mivel erre nincs lehetőség, leszarom az író, a kiadó, a terjesztő, a portás érdekeit, és megvárom, amíg felkerül a netre. Előbb-utóbb talán majd az írók/kiadók is felismerik, hogy hogy jobb a sűrű fillér, mint a híg forint...

A nyomtatott könyveknek meg tényleg csak bizonyos területeken marad meg a létjogosultságuk (albumok, útikönyvek, gyerekkönyvek stb.)

lima31 2011.07.14. 06:40:07

@Rigor_mortis:

Már pedig Nekem Ez itt és most : Egyen és lőre akár Egy Én és Cefre és a többi.

Egyébként pedig teszek rá magasról, még azt sem fogod tudni, hogy bizony azt olvasod amit ÉN írtam:)

A "helyes" és "hejjtelen" hibákért a szerkesztő majd leizzad helyettem.

Syllabux 2011.07.24. 21:40:58

@TrueY: Köszi. Annyival egészíteném ki, hogy nem az e-könyvek miatt mentek tönkre, hanem mert nem ismerték fel az olcsó e-könyv és az internetes terjesztés jelentőségét.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.25. 09:17:54

@Syllabux: Hát igen. Manapság divat mindent a file letöltésekre fogni. Persze biztos, hogy sok kár okoznak, de az is biztos, hogy a kiadók sem nagyon igyekeznek az új, megváltozott körülményekhez igazodni.

Valahol olvastam, hogy (bizonyos felmérések szerint, amelyek reprezentativitását én azért megkérdőjelezném) az aktívan letöltők több DVD-t, CD-t vesznek, hiszen sokkal nagyobb az a kör, amiből meríthetnek. Kicsit olyan, mit korábban nálunk volt a dinnye lékelése. Meghallgatom, tetszik, megveszem. A hulladékkal meg nem foglalkozom.

Gukker 2011.07.25. 13:05:50

"a kiadók sem nagyon igyekeznek az új, megváltozott körülményekhez igazodni."
Azért azt hozzátenném, mivel nem egyértelmű, hogy a Borders nem kiadó (volt), hanem terjesztő.

vilagpolgar 2011.08.23. 12:22:30

Sokan írták itt, hogy egy könyv kiadása évekbe és rengeteg pénzbe/energiába telik, illetve sok, nagyobb projekteknél akár 100-as nagyságrendű embersokaság dolgozik rajta. Én éppen ebben látom a problémát. Miért ne lehetne egy könyv, a szerző(k), a lektor és még 2-3 ember alkotása? Minek építünk be még 26 lépcsőfokot a szerzői kézirat és a bolti kész kiadvány közé? Az internet kiváló lehetőséget ad arra, hogy a szerzők műveiket egyszerűen, olcsón (hiszen az jelenlegi árba jelentősen belejátszik ezen "lépcsőfokok" és emberek jelenléte) tehessék közzé. Az olvasó meg majd eldönti, hogy mit szeretne. Én egy olyan jövőt vizionálok, ahol internetes közösségek internetes adatbázisokban értékelik és elemzik az adott műveket, az egyszerű felhasználó pedig innen könnyedén választhat és dönthet. Az internetes közösség lehet a hajtómotorja ennek az egész folyamatnak (a remekül működő wikipédia közösségének mintájára).

A cikk egyébként remekül rátapintott a lényegre: a jelenlegi rendszer tarthatatlan, illetve egészen addig a pontig, amíg a legális megoldás nem lesz gyorsabb, kényelmesebb, mint az illegális, addig minden, a kalózkodás visszaszorítására tett kísérlet hiábavaló.

lucasso 2011.08.24. 10:20:02

"A cikk egyébként remekül rátapintott a lényegre: a jelenlegi rendszer tarthatatlan, illetve egészen addig a pontig, amíg a legális megoldás nem lesz gyorsabb, kényelmesebb, mint az illegális, addig minden, a kalózkodás visszaszorítására tett kísérlet hiábavaló."

Az lehet, hogy a jelenlegi rendszer tarthatatlan, de azért azt senki ne higgye, hogy az újat meg 5 forintból lehet létrehozni és működtetni. Az e-könyvek digitalizálása és konvertálása pénzzabáló folyamat és akkor még hol vannak a külföldi szerzők művei magyarul e-könyv formában?
Ki fog a külföldi jogokra milliókat költeni és közben folyamatosan digitalizáltatni és konvertáltatni - ugyancsak rengeteg pénzért?
A magyar e-könyves webáruházak kínálata leginkább azért kicsi, mert a magyar kiadók és jó néhány szerző egyszerűen nem ad át könyveket, illetve azok digitalizálására és konvertálására nem hajlandó egy forintot sem költeni. A magyar e-könyves vállalkozásoknak azt a kínálatot kellene megközelíteniük, amit Nyugaton van, de ehhez annyi pénz kellene, amit a legnagyobb könyvterjesztők sem hajlandóak vagy képesek ilyen célra összekaparni - akkor miből kaparják össze a kicsik?
Jelenleg az egyetlen járható út az, hogy a növekvő magyar nyelvű - szinte kizárólag magyar szerzőkre épülő - kínálattal kell forgalomnövekedést elérni. Márpedig ez iszonyúan nehéz.
A torrent oldalakkal kapcsolatban: azok kínálata olyan, amilyen. Azt azonban világosan látni kell, ha a legtöbb felhasználó a magyar szerzők műveit is onnan fogja gondolkodás nélkül leszedegetni és egyszerűen negligálni fogja a magyar e-könyves webáruházakat, akkor itt száz év múlva sem lesz normális kínálat - mert annak legális előállítását egyszerűen nem lesz miből finanszírozni forgalom híján. Ennyi.

Syllabux 2011.08.24. 22:52:08

@lucasso: Jé, erről szól a blog. :)
Nagyon sok külföldi szerző adja fordításra a művét. Nem a szerzőkkel van gond, hanem a szerzői jogi ügynökségekkel. Az, hogy a magyar kiadók egy része és az ügynökségek nem adnak át digitalizálásra műveket, voltaképpen nem nagy baj, sőt inkább előny.
Azt jól látod, hogy a jelenlegi struktúra tarthatatlan, ugyanis az olcsó e-könyv nem képes eltartani a mostani rendszert. De ez pusztán annyit jelent, hogy egy új típusú könyvkiadás születik, ahol nem az alkotókra rátelepedő háttéripar szívja el a haszon nagy részét, hanem az döntően a szerzőnél marad. Jelenleg ugyanis a könyv árának 4-8%-a jut a szerzőnek. Ezen mindenképpen változtatni kell.
Ha ez megtörténik, és széles körű, olcsó e-könyv kínálat lesz, okafogyottá válnak a kalózoldalak, hiszen az alkotótól nemigen lop szívesen az olvasó.

lucasso 2011.09.02. 08:56:31

@Syllabux:
"Nagyon sok külföldi szerző adja fordításra a művét. Nem a szerzőkkel van gond, hanem a szerzői jogi ügynökségekkel. Az, hogy a magyar kiadók egy része és az ügynökségek nem adnak át digitalizálásra műveket, voltaképpen nem nagy baj, sőt inkább előny."
1. A szerzői jogi ügynökségek valóban megnehezítik a dolgot, hiszen drágítják a jogokat. De egy angolszász szerző esetében érthető, hogy nem szerződésekkel és megállapodásokkal akar bíbelődni, hanem inkább megbíz ezzel egy ügynökséget, ő maga pedig egyszerűen ír. A gond itt elsősorban az, hogy a külföldi jogokat nem adják puszira, márpedig az alacsony volumenű hazai e-könyv értékesítés belátható ideig semmilyen több százezer vagy milliós jogvásárlás árát nem hozza vissza - jelenleg szerintem jó ha a töredékét...
2. Mitől előny, hogy a magyar kiadók nem adnák át jogokat? Arra gondolsz, hogy a külföldi és magyar amatőr szerzőkkel ki lehet őket váltani? Alapvetően nem lehet, mert minőségi és mennyiségi szempontból elsősorban a magyar kiadók kínálatával lehet kínálatot nyújtani, tetszik vagy sem.
3. Azzal egyetértek, hogy a szerzőnek több jár. Ez jogos.
4. Széleskörű és olcsó e-könyv kínálat majd akkor lesz Magyarországon, ha lesz miből finanszírozni a digitalizálást és a konvertálást, a fogyasztók pedig tömegesen fordulnak az e-könyves webáruházak kínálata felé vásárlási szándékkal. Csakhogy erről most még szó sincs: az e-könyv olvasó kütyük tulajdonosainak döntő többsége semmilyen legális tartalmat nem vásárol, csak ingyeneset tölt le. Miközben a kínált címek száma a 2 évvel ezelőtti pár tucathoz képest 1500-2000-re nőtt. A magyarországi forgalom abnormálisan alacsony voltát már nem lehet kizárólag a kínálat hiányára fogni - a magyar nyelvű kínálat jelentősen nőtt, a fizetett letöltések száma viszont csak csigalassúsággal - ráadásul exponenciális eladási növekedésnek nyoma sincs. Én személy szerint ettől függetlenül nagyon hálás vagyok a magyar amatőr szerzőknek, mert az Adamonál az eladások nem is olyan kicsi részét bizony ők hozták. De az összkép ettől függetlenül minősíthetetlenül szar.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.09.02. 22:00:52

@lucasso: "Csakhogy erről most még szó sincs: az e-könyv olvasó kütyük tulajdonosainak döntő többsége semmilyen legális tartalmat nem vásárol, csak ingyeneset tölt le. Miközben a kínált címek száma a 2 évvel ezelőtti pár tucathoz képest 1500-2000-re nőtt. A magyarországi forgalom abnormálisan alacsony voltát már nem lehet kizárólag a kínálat hiányára fogni"

Nem is. Az árra lehet fogni. Ingyenes tartalommal egyszerűen nem lehet olyan könyvárakkal versenyezni, mint ami jelenleg a boltokban van.

A megoldás az, ami külföldön már megy, hogy rendkívül egyszerűvé, egykattintásossá kell tenni a vásárlást, hogy kényelmesebb legyen, mint keresgélni torrenten, és olcsón kell adni a könyveket. Olyan olcsón, hogy a kényelem és az olcsóság együtt életképes alternatíva legyen a letöltéssel szemben.

Nincs más út.

Syllabux 2011.09.03. 07:34:54

@lucasso:
1-2. Azért előny, mert így az induló e-könyv kiadók nem tagozódnak be a jelenlegi rendszerbe, ami gyakorlatilag kivégezte a könyvkiadást. Ami a magyar kiadók minőségi kínálatát illeti, az finoman szólva vegyes. (Ez mind a művekre, mind a szöveggondozásra igaz.)
Mindenki amatőr szerzőként kezdte. Én egyáltalán nem tartom bajnak, hogy a magyar e-könyv kiadás nem a külföldi kiadók által felfuttatott neveket veszi át, hanem az e-könyv kiadók rákényszerülnek, hogy új, tehetséges írókat fedezzenek fel. Ez lenne a könyvkiadás, és nem az, hogy az Amazon.com fogyáslistáit és olvasói véleményeit böngészgetik a kiadók. Nagyon sok jó külföldi szerzővel lehet ésszerű szerződést kötni. A Syllabux nem a könyváruházakban álló, eladhatatlan könyvhalmok digitalizálására törekszik. Mi valóban új típusú könyvkiadást szeretnénk csinálni.
4. Ez szerintem az e-könyv olvasók számán múlik elsődlegesen. Ha eléri a kritikus tömeget, beindul a vásárlás.
@spontan: Mi is erre törekszünk.

Lassan kitapostok belőlem egy újabb posztot. :)

lucasso 2011.09.06. 09:34:55

@spontan:
"Nem is. Az árra lehet fogni. Ingyenes tartalommal egyszerűen nem lehet olyan könyvárakkal versenyezni, mint ami jelenleg a boltokban van."
Egy túrót lehet az árra fogni. Nálunk a legolcsóbb könyveket töltik le a legkevésbé.

"A megoldás az, ami külföldön már megy, hogy rendkívül egyszerűvé, egykattintásossá kell tenni a vásárlást, hogy kényelmesebb legyen, mint keresgélni torrenten, és olcsón kell adni a könyveket." Ne az Amazon rendszerével hasonlítgassuk a hazai webáruházakat. Az Amazon programozók hadával és vagonnyi pénzzel hozta létre a kényelmes rendszerét és olyan forgalom mellett működteti, ami lehetővé teszi az alacsony kütyüárat és ami forgalom összehasonlíthatatlan a magyarországival - ha mindent arányosan hasonlítasz, akkor is fényévnyi a különbség. Amerikában egyetlen amatőr szerző több e-könyvet el tud adni 1 hónap alatt, mint amennyit a magyar piac összes szereplője mondjuk 2 év alatt. Teljesen nyilvánvaló, hogy itt messze nemcsak technikai meg kényelmi okok vannak, hanem gondolkodásbeli különbség. És most nem kell megsértődni, mert ez egyszerűen tény.

@Syllabux:
"Mindenki amatőr szerzőként kezdte. Én egyáltalán nem tartom bajnak, hogy a magyar e-könyv kiadás nem a külföldi kiadók által felfuttatott neveket veszi át, hanem az e-könyv kiadók rákényszerülnek, hogy új, tehetséges írókat fedezzenek fel. Ez lenne a könyvkiadás, és nem az, hogy az Amazon.com fogyáslistáit és olvasói véleményeit böngészgetik a kiadók. "
Az elmúlt 1-2 hónapban durván 5-6 e-könyvet olvastam amatőr szerzőktől és remekül szórakoztam rajtuk. Semmivel nem rosszabbak mint a befutott szerzők nagy része - de ettől még a könyveiket nem kerülik el a nyelvtani és stilisztikai hibák, amitől jó néhány olvasó viszolyog. Még egyszer leírom, hogy világos legyen: az e-könyvekbe ugyanúgy pénzt kell először beleölni - ha nem is annyit - mint egy papírkönyvbe, miközben csak nagyon alacsony megtérüléssel lehet számolni. Ezen a problémán csak a jelenleginél lényegesen nagyobb forgalom segítene - de az meg egyszerűen nincs. Úgyhogy marad a jelenlegi kínálat lassú növelése és vergődés.
süti beállítások módosítása