HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC

2012.07.19. 13:41 Syllabux

A magyar könyvpiac sajátos helyzetben van. Nem pusztán a gazdasági válság miatt szűkül, ebbe az irányba löki az elmúlt 20 év elhibázott kultúrpolitikája is. A politika és a gazdasági élet szereplői sikeresen olyan pályára állították a könyvszakmát, ahonnan nagyon nehéz a visszatérés. Hab a tortán az olcsó e-könyv olvasók elterjedése, ami – mivel alig van legálisan elérhető tartalom – tovább rontja a könyvpiac esélyeit.

 könyv.jpg

 (© Alireza Darvish) 

 Volt egyszer egy könyvpiac

A ’80-as évek legvége, a ’90-es évek eleje sok szempontból a magyar könyvkiadás aranykorának számít. Megszűnt a cenzúra, a könyvszakma szereplői jelentős adókedvezményeknek örvendhettek, ugyanakkor az olvasás kifejezetten a népszerű szórakozási formák közé tartozott, hiszen ezen a módon lehetett leginkább kiszabadulni a létező szocializmus mindennapjainak valóságából.

Ebbe a szellemileg nyitott és kiéhezett közegbe zúdult a szabad világ könyvkínálata. Az olvasók tobzódtak a szabadságban. A város főútvonalain egymást érték az utcai könyves standok, akár egyetlen nap alatt több tízezres példányban fogytak a sikerkönyvek.

Ennek egyik napról a másikra vége lett, amikor Demszky Gábor egyes üzleti körök javaslatára betiltotta az utcai könyvárusítást, mondván, hogy nem hajlandó zsibvásárt csinálni a fővárosból. Azóta Demszky Gábor eltűnt a süllyesztőben, a város tele van lacipecsenyét, pálinkát, kenyérlángost, kürtős kalácsot, stb. áruló bódékkal – a kevés európai helynek számító Gödör környéke ma már leginkább a falusi búcsúk hangulatát idézi –, de a városatyák hűek maradtak a Demszky-féle irányvonalhoz, és a könyvesstandok mindmáig nem térhettek vissza Budapest belvárosába. Pedig nem is lenne rossz névjegy az Olvasó város.

Azonban a nagy kísérlet nem sikerült. Az olvasók nem tértek vissza a könyvesboltokba. Ami nem látszik, az nincs. Az emberek egyre inkább leszoknak az olvasásról, a könyvpiac évről-évre szűkül. Külön bája a történetnek, hogy mindezt egy olyan párt frontemberének köszönhetjük, amely a piacgazdaság megteremtésének jelszavát tűzte a zászlajára.

books.jpg

(A kép lelőhelye: http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/17408/attachment/409186_619451771695_17403710_32886881_1787236517_n1/)

 

A nemlétező e-könyv piac

A magyar e-könyv piacon közel 3 000 legálisan megvásárolható e-könyv versenyez mintegy 30-35 000 kalózkiadvánnyal, amelyek nagy része az olvasók által szívesen fogyasztott, vagyis piacképes mű. Ahhoz, hogy az e-könyv piac magához vonzza a vásárlókat, a legális kínálatnak háromszor-négyszer felül kellene múlnia az illegális könyvek mennyiségét, ami 100-120 000 piacképes e-könyvet jelent. Persze az se biztos, hogy a viszonylag szűk, magyar nyelvű piac képes-e felvenni ilyen tömegű e-könyvet úgy, hogy ezek előállítása gazdaságos legyen. Ráadásul ebben a pillanatban mindez elvont kérdés, ugyanis a kalózközösségeknek sokkal számosabb humán erőforrás áll rendelkezésére, mint a cégeknek, azaz a kalózoldalak állománya gyorsabban bővül, mint a legális piacra termelő cégeké. Ha ez a tendencia folytatódik, az e-könyv olvasók terjedése miatt egy idő után eljön a pillanat, amikor összeomlik a magyar könyvkiadás.

könyveső.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A kép lelőhelye: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150983567664940&set=a.10150481768309940.390092.805754939&type=3&theater)

  

Az Amazon.com lesz a megoldás?

Sokan úgy látják, hogy a magyar piacon jövőre megjelenő Amazon.com az egyetlen olyan piaci szereplő, amelyik megfordíthatja a trendet, és megteremtheti a legális magyar nyelvű e-könyv piacot. Ez több szempontból illúzió. Először is az Amazon.com számára a magyar e-könyv piac nem mérhető üzletileg. Másodszor: noha az Amazon könyvterjesztőként kezdte, ma már a bútortól a ruházati cikkekig sok mindent forgalmaz, és a régióban is vélhetőleg ez lesz a fő profilja. Harmadrészt az Amazon – bármit állít magáról – nem jótékonysági intézmény, hanem üzleti vállalkozás. Ha netán beszáll a magyar e-könyv piacba, azt az EU-s digitalizálási programban nyerhető jelentős támogatás miatt fogja tenni – aminek meglenne az a szépsége, hogy az európai adófizetők pénze az Egyesült Államokban kötne ki.

Az Amazon megjelenése a magyar piacon gyakorlatilag kivégezné a magyar e-könyv kiadókat. Ennél is komolyabb gond, hogy az Amazon szervereit fel fogják törni – a cég teljes e-könyv kínálata letölthető a torrentoldalakról – ami azt jelenti, hogy bárki számára hozzáférhető, ingyenes magyar nyelvű bestsellerek áraszthatják el a netet. Ha valami, ez majd végképp beteszi a kaput a magyar könyvkiadásnak.

Amennyiben azt akarjuk, hogy pár évtized múlva is széles magyar nyelvű könyvkínálatból válogathassunk, más megoldást kell keresnünk.

417624_263110620461725_170434861_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A kép lelőhelye: http://8tracks.com/krislauren/we-run-the-night-running-mix-3-1)

(A következő posztban innen folytatjuk…)

További anyagokat a Syllabux Facebook oldalán találtok.

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr674663273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

|Ádám| 2012.07.19. 15:55:52

Hmm. Nem értem pontosan a bejegyzés mondanivalóját.
Vannak magyar e-könyv kiadók, melyek olyan könyveket árulnak amik viszonylagos népszerűségnek örvendenek? Úgy értem nincs mivel versenybe szállni az Amazonnal szemben. Az pedig, hogy az ebook olcsó, nem teljesen igaz, bár a mostani amerikai jogi szabályozás ezen lehet változtat valamit. Vannak olcsó ebookok, ahogy vannak olcsó könyvek is az antikváriumban.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2012.07.19. 15:58:48

"Amennyiben azt akarjuk, hogy pár évtized múlva is széles magyar nyelvű könyvkínálatból válogathassunk, más megoldást kell keresnünk."

Mi mást? Ötlet? Javaslat?

Brian Cohen 2012.07.19. 15:59:43

Én is nagyon sajnálom, hogy tisztelt honfitársaim nem olvasnak annyit mint régen. Ettől függetlenül a tények kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a könyveladások visszaesése nem Demszky bűne.

Megengedem, jobb lenne ha lennénenk könyv kioszkok az utcákon, de attól még nem lenne több pénze az embereknek. Az eddigi ötvenegynéhány évemben (még diákként is) gondolkodás nélkül megvehettem egy könyvet ha megtetszett. Az utóbbi években sajnos le kell mondanom róla. Pedig sokak szerint nem keresek rosszul. (Igaz nagyon jól sem.)

|Ádám| 2012.07.19. 16:04:29

@Brian Cohen: Igen, magam pl. az Amazonon vásárolok használt könyveket (pár száz forintért átszámítva), és lenyelem a postaköltséget, mert míg úgy is jobban járok, mintha itthon vennék meg egy könyvet, illetve az itthon antikvár ár is messze meghaladja a már említett kereskedőcég árait. És ez bizony a mai világban szempont. Jóllehet ahogy kiveszem, elsősorban a magyar nyelvű könyvek piacáról szól a bejegyzés, én azt nem látom veszélyeztetettnek. Maximum nem magyar lesz a kiadó amely kiadja a könyveket. Ez sajnálatos, de ez a tendencia, hogy semmi nincs magyar kézben, nem új jelenség, vitázni róla parttalan. Egyszerűen nincs mivel hadba vonulni. Pont.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.07.19. 16:14:05

Az bizonyos, hogy annak a modellnek vége, hogy egy könyvért bármennyit lehet kérni. Az elektronikus formátum ennek betett. Ez kb. olyan, mint amikor a könyvnyomtatás elterjedése után hiába mondták a kézi másolók, hogy ők ezt csinálták egész életükben, a világ akkor is a nyomtatott könyv felé mozdult el.

A torrenttel csak a kényelemmel lehet versenyezni, hogy egy kattintással meg lehet venni, amit akarok, és nem kell keresgélni különböző oldalakon a ki tudja milyen minőségű ekönyv után. És a kényelem mellett a másik alapvető dolog az ár, amit annyira alacsonyra kell belőni, hogy az olcsóság+kényelem a többségnél átbillentse a piacot legális irányba.

Ha túl akarnak élni, akkor a kiadóknak el kell fogadniuk, hogy az olcsó könyveké a jövő, mert drágán nem fognak elkelni.

Syllabux 2012.07.19. 16:28:30

@|Ádám|: Igen, vannak sikeres magyar nyelvű e-könyvek.
Ha az Amazon bejön a magyar piacra, pár év múlva ki fog vonulni, de közben mindent megöl. Ja, és mivel az Amazon szerverét szinte biztosan feltörik, tele lesznek a torrentoldalak ingyenes magyar nyelvű bestsellerekkel, tehát senkinek se fogja megérni, hogy magyar nyelvű könyvet adjon ki, ami azért hosszú távon nem olyan jó.
@Brian Cohen A könyv attól lett drága, hogy drámaina lecsökkent az egyes művek példányszáma, amiben jelentős szerepe van annak, hogy Demszky kivégezte az utcai könyvterjesztést.
@Álszentfazék: A következő posztban végigveszem a lehetőségeket. :)
@spontan: Én is pont ezt fejtegettem a korábbi posztokban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.07.19. 16:31:22

"Ennél is komolyabb gond, hogy az Amazon szervereit fel fogják törni – a cég teljes e-könyv kínálata letölthető a torrentoldalakról"

Ennek nincs köze az Amazon szervereihez. Ehhez nem az Amazon szervereit törik fel (nem is hallottam arról, hogy ilyen nagyszabású betörés történt volna náluk), hanem egyszerűen leszedik a DRM-et a megvásárolt MOBI fájlokról és felteszik úgy a netre.

Amúgy a könyvpiac nagyon hasonló a tévés piachoz. A mostani TV-s modell (leülünk adott időpontban megnézni valamit) is eltűnik majd, ha kihal az a generáció, amelyiknek a TV volt a fő szorakozása. Ugyanez lesz a könyvekkel is. A mostani papírkönyves modell csak addig lesz tartható, amíg ki nem halnak azok, akik nem az ekönyvek korában nőttek fel.

Syllabux 2012.07.19. 16:33:21

@spontan: Pedig feltörték. Az Amazon teljes tavalyi kínálata letölthető tömörített csomagban torrentről.

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.07.19. 16:48:22

Nos, több ponton nem értek egyet ezzel a bejegyzéssel.

1., Jómagam, amikor még gimnazista voltam, élvezettel nézegettem az utcai könyvterjesztést. Az utcai könyvárusítás azonban ma már nem szabályok miatt nem működik, hanem a plázaeffektus miatt sem. Az olvasók megszokták, hogy vagy ilyen hodályokban vásárolnak, mint a Libri és Alexandra boltok, vagy pedig online rendelnek könyvet. A cirka 40 év alatti, városi, AB célcsoportban egyébként is az jellemző, hogy online ajánlások vagy egyéb netes utánajárás alapján választanak könyvet - és maximum gyorsan beszaladnak a kiválasztott könyvért a legközelebbi boltba. Még azt is megszokták, hogy online megrendelik a kötetet, és bolti átvételt jelölnek meg - a könyvesboltokat kvázi átadópontként használva. Az utcai könyvárusítás fénykorában még jellemző volt, hogy az ember a stand kínálatát böngészte, vagy benézett egy könyvesboltba, körbejárt, és megsasolta az újdonságokat; ma már az online világban ez egyszerűbb, kényelmesebb - legalábbis a fizetőképes csoport egy jelentős részének. Nyilván elveszett egy feeling azzal, hogy eltűnt a "bemegyek-körbenézek" metódus, de ez van.

Ez a folyamat teljesen magától is beérett volna; hogy volt-e valóban az akkori városvezetésnek szerepe abban, hogy felgyorsult ez a folyamat, azt már a büdös életben nem fogjuk tudni se bizonyítani, se cáfolni - mindenesetre a mai helyzet megoldásában ez már egyáltalán nem oszt, nem szoroz.

Sajnos kétlem, hogy bármikor is lett volna esély arra, hogy Bp legyen "Az Olvasó Város". A könyvolvasásnak globálisan is elég nagy konkurenciája van, lásd filmek, koncertek, játékok, whatever. Emiatt kár sírni, meg kell állapítani a tényt, és tovább dolgozni.

2., Ha összeomlik a magyar könyvkiadás - ami egyébkénr reális veszély -, az nem lesz semmilyen összefüggésben az e-könyvekkel. A jelen helyzetnek sok felelőse van: a nagyterjesztők, akik simán lenyomtak olyan brutális terjesztői jutalékokat, ami régiós és globális szinten is pofátlan mértékű; a könyvkiadók, akik ahelyett, hogy összefogtak volna, hogy közösen verjék vissza ezeket az ajánlatokat, inkább olyan szintre emelték az árakat, ami a vásárlók számára drágává tette a könyveket; ismét csak azok a nagyterjesztők, akik machinálnak a fogyásjelentésekkel és/vagy 90-120 napon túl fizetik ki a fogyásokat; és még lehetne sorolni. Mindenesetre a papírkönyves piac saját maga hozta olyan helyzetbe magát, ami katasztrófával fenyeget.

3., Az Amazon.com hazai megjelenése nem a magyar e-könyv kiadókat végezné ki. Elsősorban azok a platformok a veszélyeztetettek, amik/akik az e-könyvek nagyterjesztésére specializálódtak. Könyvkiadói szempontból az Amazon az egy újabb platform lenne, akivel szerződést kell kötni, amibe fel kell tölteni az e-könyveket, etc. A kérdés az, hogy ha lesz magyar Amazon, akkor itthon is be fogják-e vezetni a 70-30%-os elosztási arányt, azaz a bevétel 70%-a a kiadót fogja-e illetni. Ha igen, akkor a kiadók még jól is kijöhetnek egy ilyen szituból, mivel a 70-30-as elosztás itthon a legnagyobb jóindulattal sem működtethető. (Olyan apróságok miatt, mint a viszonylag magas hazai tranzakciós költségek, vagy épp az elektronikus számla kiállításának díja - civilizált országokban nincs szükség ilyen-olyan-amolyan hitelesített e-számlára, mint az agyonadminisztrált magyar valóságban.)

4., Ez már technikai kötekedés, de sosem az Amazon szervereinek a feltörésével terjednek el a kalózpéldányok. Hanem a megvásárolt, letöltött e-könyv példányokról törik le a másolásvédelmet, majd az terjed tovább, ezeket rendezik be aztán többezer címet tartalmazó torrentekbe, stb.

A leggyengébb láncszem a legtöbb esetben nem az e-könyvnek a terjesztője. Mondok egy életből vett példát: a könyvkiadó kijött egy viszonylag sokak által várt címmel - két nappal a megjelenés előtt a regényt le lehetett tölteni mindenféle kalózsite-okról. A levilágító stúdióban ugyanis az egyik emberke úgy gondolta, hogy jó fej lesz, és az eredeti nyomdai fileokból csinált egy .doc-ot, és azt terjesztette el.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.19. 16:50:20

@Syllabux: erre tudsz forrást adni? Nem a torrentre, arra, hogy feltörték volna.

Syllabux 2012.07.19. 16:57:21

@Komavary: Menj fel torrentre, és keresd meg. Én nem töltöttem le, ha ez volt a kérdés. Ha arra gondolsz, hogy az Amazon reklámozta-e, hogy kijátszható a védelmi rendszere, akkor erre az a válaszom, hogy nem kürtölte vele tele a sajtót.

épészmérnök 2012.07.19. 16:57:50

Az utcai kioszkokban vacak papírra nyomott kalózkiadásokat lehetett olcsón venni...

Brian Cohen 2012.07.19. 17:19:02

@Syllabux: "A könyv attól lett drága, hogy drámaina lecsökkent az egyes művek példányszáma, amiben jelentős szerepe van annak, hogy Demszky kivégezte az utcai könyvterjesztést."

Kérlek ne azonosítsd Budapestet az egész országgal. Demszkynek csak budapesten volt hatása.

Brian Cohen 2012.07.19. 17:22:58

Nem tudom miért prüszköl a cikkíró az Amazonra. Az Amazonon keresztül is el lehet adni a magyar e-könyveket. Nem feltétlenül kell minden kiadónak saját terjesztéssel is foglalkoznia. Az Amazon megkapja a jutalékát, a kiadó meg megkapja a pénzét. Ugyanúgy menne mint most a könyvesboltokkal, csak nem kellene akár egy évig is várni a pénzre amíg a bolt elszámol.

BugrisFüles 2012.07.19. 17:34:21

Fals gondolat menet ez. Azt állítani, hogy az Amazonon és annak Mo.-i jelenlétén múlna, hogy az e-könyvek mekkora kiszorító hatással fognak bírni a hazai legális könyvüzletre (papír vagy e) olyan mintha 1989-ben valaki azt mondta volna, hogy a McDonald's bejövetelével halálra ítéltetett a magyar gasztronómia és a gazdaság arra épült szegmense. Nettó marhaság.
Ez a szerver feltörés + torrent dolog egy kissé túl misztifikáltnak tűnik(gratulálok annak aki letölt kb 1 millió kindle könyvet és aztán ezt feltörve, rendszerezve a nagyközönség rendelkezésére bocsájtja - az már férfi munka a javából). Ezen az analógián végig menve akkor most "nyugati" könyvüzlet is már halódóban van?

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.07.19. 17:39:13

@Brian Cohen: Egyelőre nem éri meg magyar e-könyvet feltölteni az Amazonba, vagy pedig dupla áron. Per pillanat ugyanis 30-70 az elosztás - az Amazon javára.

Syllabux 2012.07.19. 17:39:58

@Merras:
1.Az utcai terjesztés megszüntetése után kezdtek drámaian visszaesni a példányszámok. Én kevés hatékonyabb forgalmazási módszert ismerek annál, mintha az utcán az arcodba nyomják a kínálatot.
2. Ez nem ilyen egyszerű. Egy terjesztői hálózat fenntartása sokba kerül, de nem akarom védeni a nagyterjesztőket.
3. Ha az Amazon piacvezető akar lenni, akkor kiadóként is kell működnie. Amúgy csak ara jó, hogy egységesítse az árakat.
4. Ezt a kérdést más szakemberek másként látják.
Az általad idézett történet a magyar könykalózkodás egyik legnépszerűbb anekdotája.
@épészmérnök: Na, ez így nem igaz. :)

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.19. 17:42:06

@Syllabux: Feltörik az egyik legnagyobb online tárhelykereskedőjének a saját tárhelyét, és az illető megelégszik azzal, hogy kirakja a könyveket (Miért csak a könyveket? Ott vannak a zenék is...) egy torrentoldalra? És a szaksajtótól elkezdve mindenki csak szép csendben hallgat?

Ezt te sem gondolhatod komolyan...

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.19. 17:52:50

@Syllabux: "4. Ezt a kérdést más szakemberek másként látják. "

Idéznél egy szakembert, aki szerint feltört ekönyvesboltokból kerülnek ki a kalózpéldányok? (Nem pont az amazontól, lehet máshonnan is.)

_Toto_ 2012.07.19. 17:55:22

Kit érdekel a magyar könyvpiac? A vásárlónak egy szempont létezik: az ár. Pont.

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.07.19. 17:55:59

@Syllabux:

Nem fogunk ebben megegyezni, én már látom. :)

1., Az utcai terjesztés nélkül is visszaestek volna a példányszámok. A magyar piac méretéhez képest oltári nagy a túlkínálat - ez akkor is már látszódott, de most fokozottan igaz.
2., Relatíve drága a terjesztői hálózat fenntartása a világ civilizáltabb felén is, de mégis kisebb jutalékkal tudnak működni a nagyterjesztők, kápéra meg tudnak venni komplett könyvkészleteket (ok, erre azért kell visszavásárlási garanciát is vállalnia a kiadónak), a kiadók hozzá tudnak férni hiteles fogyásjelentésekhez (akár boltokra lebontva is, így pl. a következő könyvüknél tudnak tervezni azzal, hogy hova érdemes egyáltalán kihelyezni hány példányt), a bizományosi értékesítés számláit pedig nem 90-120 napra fizetik.
3., Az Amazon kiadóként legfeljebb az angol nyelvterületen fog működni, én egyáltalán nem félek attól, hogy egy magyar Amazon magyar kiadót akarna indítani. Sok macera, kevés pénz.
4., Fenntartva a kételkedés jogát, tegyük fel, hogy valóban feltörték az Amazon szervereit, anélkül, hogy ez az infó körbe ne ment volna a szaksajtón, az pedig nem csinált ebből botrányt. (Ne feledjük, hogy az Amazon az bizony IT szolgáltató is, a tech újságírók pedig eléggé árgus szemekkel figyelik minden lépésüket.)Ha igaz is a történet, a veszélyt nem az jelenti, hogy esetlegesen feltörik az Amazon szervereit; hanem az, hogy a megvásárolt e-könyvről letörik a másolásvédelmet (már ahol egyáltalán használnak ilyet, a hazai kiadók ugyanis örvendetes módon elmozdultak a kemény DRM-től a vízjel irányába). Minek baromi nagy macerával feltörni egy bazinagy rendszert, amikor elég a megvásárolt példányból kiszedni a DRM-et / vízjelet, és azt felnyomni a netre?

Az Amazon esetleges e-könyves bejövetele azt gondolom, hogy egy jottányit sem fog változtatni a kalózpéldányok elérhetőségén.

Ami az anekdotát illeti - sajnos nem anekdota. A kiadót és a művet nyilvánvalóan nem nevezhetem meg, mindenesetre a történet igaz, testközelből néztem végig.

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2012.07.19. 18:02:26

@Syllabux:
Kezdjük az elején. Bár úgy állítod be, egy pillanatig sem titok, hogy az összes forgalomban lévő DRM rendszer törhető. Az Amazoné is. Annyira, hogy a Wiredben egy ügyes cikk jelent meg róla: www.wired.com/gadgetlab/2011/01/how-to-strip-drm-from-kindle-e-books-and-others/ de aki nem olvas Wiredet, az is belefut egy Google kereséssel valamelyik másik DRM törésről szóló cikkbe.

Ami az Amazon informatikai rendszerét illeti, annak a megtöréséről nem volt hír. Pedig Magyarországhoz hasonlóan az USA-ban is van arról törvény, hogy az ilyen informatikai incidenseket jelenteni kell, amennyiben személyes adatok is kikerültek. Meg egyébként is illik jelenteni, mert ha később kiszivárog, azt sokkal nehezebb kezelni. Az Amazon egyik leányánál is volt ilyesmi amúgy, hír is lett: www.zdnet.com/blog/btl/amazons-zappos-in-massive-data-breach-24-million-affected/67065

A rendszerben egyébként nem a könyvek a legnagyobb érték. A személyes adatokkal, bankkártyaszámokkal többet lehet kezdeni. Például a torrentre való kirakás helyett el lehet adni.

Végül pedig. Azt írod: "Harmadrészt az Amazon – bármit állít magáról – nem jótékonysági intézmény, hanem üzleti vállalkozás." Nos az Amazon pont ezt állítja magáról: phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=97664&p=irol-reportsother

Elképzelhetőnek tartom, hogy igazad van, és az Amazon valóban nem tenne jót a hazai könyvpiacnak. Viszont ahhoz, hogy meggyőzz kicsit több konkrétumra lenne szükség.

suhanyc 2012.07.19. 18:17:04

csak a szokásos. magyar piac lassan mozdul, kullog a trend után. ha az amazon tényleg meglépi a dolgot akkor megcsinálja, jól. aztán majd lesz sírás rívás, meg jajagonoszmultielvesziapiacunk. ahelyett hogy elébe mennének a dolgoknak.

itt egy LISTA (és nem link, szóval felmenőimet nem szidni) az amazonos kindle torrentről, ha erről van szó. ebben olyanok vannak mint victor hugo, meg orson scott card a holtak szószólója, szóval ez rohadtul nem az amazon teljes kínálata, vagy 2012es könyvei vagy ilyesmi, 1400 könyv csak.

randomwebpage.host22.com/BookList.html

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.07.19. 18:17:53

Most jött pont egy hírlevél a hazai könyves helyzetről - ennek a megállapításai is azt támasztják alá, hogy e-könyv nélkül is ugyanolyan helyzetben lenne a papírkönyv piac, mint amilyenben most van.

www.prospero.hu/katalogus/mitol/studyEnter.html?userID=59&secCode=9284600&studyID2=65

bahahaha 2012.07.19. 18:32:08

A posztiro pont ugy ir, mintha lenne magyar ebook kiadas.
Nincs.
Ez rettenetesen kinos helyzet, hogy ma, 2012-ben Magyarorszagon nincs e-konyv.
Persze lehet mutogatni mindenfele prototipust meg kiserletecsket, de ez talan 2005-ben lett volna idoszeru es - ismetlem ujra - az egyszeri olvaso szamara nulla gyakorlati jelentoseggel birnak.
Marpedig ha egy komplett iparag kollektiven elnezi a naptart egy evtizeddel, akkort ott kurva nagy baj van.
And I, for one, welcome our new Amazon overlords.

sperla ervin 2012.07.19. 19:32:49

"Egyelőre nem éri meg magyar e-könyvet feltölteni az Amazonba, vagy pedig dupla áron. Per pillanat ugyanis 30-70 az elosztás - az Amazon javára."

Hát, a pénzügyi osztozkodásig már el sem jutsz, ugyanis az Amazon most még egyáltalán nem támogatja a magyar nyelvet az e-könyveknél. Legalábbis én néhány hónapja próbálkoztam, akkor összesen 5-6 nyelv valamelyikén íródott könyvet lehetett feltölteni hozzájuk. Ebből elképzelhető, hol van a magyar a prioritáslistán.

Amúgy a cikkben leírt állításokat - amazonos szerverfeltörés tényként kezelése, vagy pl. "Ahhoz, hogy az e-könyv piac magához vonzza a vásárlókat, a legális kínálatnak háromszor-négyszer felül kellene múlnia az illegális könyvek mennyiségét" - alátámasztja valami forrás, vagy a szerző "tudja" és kész?

kertesz 2012.07.19. 19:33:10

ezt a hozzaszolast kindle-rol irom. az alexandra es a libri szartak az ekonyvre. csodalkozik vki, hogy sirankoznak? lesz magyar konyvkiadas, de remelhetoen nem a mai szereplokkel. vegre lesz igazi e-szcena, szerzoi kiadasok! alig varom.

kertesz 2012.07.19. 19:34:38

ezt a hozzaszolast kindle-rol irom. az alexandra es a libri szartak az ekonyvre. csodalkozik vki, hogy sirankoznak? lesz magyar konyvkiadas, de remelhetoen nem a mai szereplokkel. vegre lesz igazi e-szcena, szerzoi kiadasok! alig varom.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.19. 19:40:01

Az lenne a minimum, hogy minden 70 évesnél régebbi magyar könyv ingyen hozzáférhető legyen.
Ja, és miért nem tudnak magyar cégek olcsó e-könyvolvasókat gyártani? Itt minden leült?

BISMARCK 2012.07.19. 19:44:35

Érdekes cikk.
Egy-két megjegyzés.
Kiadóra mindig szükség lesz, mert ott választják el az ocsút a búzától.
Ami az árakat illeti. Lassan ott tartunk - nem is lassan, hanem már ott tartunk - hogy ez e-könyv drágább mint a nyomtatott. Ameddig ez így van, addig miért számítanak arra, hogy legálisan vesznek e-könyvet?
A megoldás - hosszas vajúdás után - az lesz mint a zenei piacon. Minden szám 1 dollár, kb. ez lesz itt is (vagy győz a másolás)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.19. 19:51:39

Régebben láttam ezt Gugliban:
Bestseller E-Books z7 hun 7000 magyar nyelvu konyv

dapa62 2012.07.19. 20:11:03

Tudtommal az Amazonra nemcsak kiadók, hanem az írók is feltölthetik a műveiket. Még a magyar sztárírók is kezüket-lábukat törnék 30 %-ért...
A magyar ekönyv választék jó része lejárt jogdíjú klasszikusokból áll, kellenek ezek is, de az igazi áttöréshez nem ártana egy-két "napjaink slágere" sem. Ja meg az ekönyv 27%, a papírkönyv 5% Áfa tartalma is sokat nyom a latban.
Az Amazon torrent storyt nem ismerem, magyar nyelven 2-3 nagyobb csomagról tudok, ezek tartalma kb. 80-90 %-a megegyezik.

Syllabux 2012.07.19. 21:33:24

@Komavary: Amikor kiderült, hogy az Amazon teljes tavalyi kínálata letölthető torrentről, és rákérdeztem, hogy lehet ez, az általam megkérdezett szakértők azt mondták, hogy szerintük feltörték a rendszert.
Nekem ez valószínűbbnek tűnik, mint hogy valaki több ezer, egyenként feltört könyvet egyetlen tömörített könyvtárba pakoljon, de a végeredmény szempontjából mindegy.
Ez az amerikai piacon nem okoz gondot, mert elég nagy, a magyar piacot egy ilyen hatalmas, szabadon letölthető, ingyenes bestsellerdömping évekre kivégezné.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.20. 00:34:43

@Syllabux: "Amikor kiderült, hogy az Amazon teljes tavalyi kínálata letölthető torrentről"

Kiderült? Tényleg? Csak mert valaki ezt a címet adta egy könyvgyűjteménynek?

"és rákérdeztem, hogy lehet ez, az általam megkérdezett szakértők azt mondták, hogy szerintük feltörték a rendszert."

Egy jótanács: cseréld le a szakértőidet.

"a magyar piacot egy ilyen hatalmas, szabadon letölthető, ingyenes bestsellerdömping évekre kivégezné. "

Melyik tavalyi magyar bestseller _nem_ elérhető illegális ekönyvben?

Syllabux 2012.07.20. 06:43:08

@Komavary: Belenéztek, azonos volt az Amazon kínálatával.
Én nem tudok olyan torrentcsomagról, amely a tavalyi magyar nyelvű könyvkínálat jelentős szegmensét tartalmazná (mert az Amazon azért elég rendesen ott van az e-könyv piacon).
Azt, hogy a kalózok zárt könyvtárakba felteszik az általuk digitalizált e-könyveket, nem azonos azzal a veszéllyel, amikor egy piacvezető cég teljes kínálata hozzáférhetővé válik ingyenesen és bárki számára könnyen letölthetően.
@sperla ervin: 'Ahhoz, hogy az e-könyv piac magához vonzza a vásárlókat, a legális kínálatnak háromszor-négyszer felül kellene múlnia az illegális könyvek mennyiségét" - alátámasztja valami forrás, vagy a szerző "tudja" és kész?' - közgazdász szerint. De használd a józan eszedet: a potenciális vásárlók zöme mikor választja a fizetős kínálatot az ingyenes helyett;
- amikor a fizetős kínálat jelentősen alulmúlja az ingyeneset
- amikor a fizetős kínálat gyakorlatilag azonos az ingyenessel
- amikor a fizetős kínálat jelentősen felülmúlja az ingyeneset?
Ahhoz, hogy az emberek rászokjanak az e-könyv vásárlásra könnyen megtalálható és letölthető, széles körű, olcsó kínálat kell. A magyar e-könyv piac messze van ettől.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.20. 08:25:54

@Syllabux: Szóval van egy ismeretlen torrent, amiből vezető hír lenne nem csak a techportálokon, hanem a napi sajtóban is.

Ezt megnézik a szakértők (milyen szakértők?), és ők sem csinálnak belőle hírt, csak elégedetten hátradőlnek.

A hekker, aki bejut az amazonhoz, nem a személyes adatokat viszi el, hanem a könyveket. Az összeset. Magánkiadásostul.

Tudsz valami kapaszkodót adni, mert így ez a torrentes dolog még legendának is kevés. Ha nem is közvetlenül a torrentre, valakik csak rácsodálkoztak már erre, mielőtt te észrevetted, és kikérted a szakértőid véleményét.

És ha valós veszély lenne egy amazon feltörése, szerinted mennyi esélye van a jelenlegi magyar könyvesboltoknak?

Egy letöltött könyvcsomag kisebb veszély, mint az egyenként hozzáférhető könyvek - egyszerűen kevesebb az esély, hogy a letöltő elolvassa a könyvet, ha egy csomagban kapja több százezer másikkal együtt, mintha külön azt a címet keresné.

Brian Cohen 2012.07.20. 09:36:43

@Merras: "Egyelőre nem éri meg magyar e-könyvet feltölteni az Amazonba, vagy pedig dupla áron. Per pillanat ugyanis 30-70 az elosztás - az Amazon javára. "

Tekintve, hogy az Amazonra bízás után semmi költsége nincs a kiadónak (nyodaköltség sincs), a harminc százalék is szinte talált pénz.

Az Amazon
- jól védi a könyvet. A kalózoknak nincs esélyük.
- rendszeresen fizet, míg a könyvesboltok csak akkor ha eladták a készletet.

Akkor lehet majd módosítani az elosztáson ha az Amazon is látja hogy nagy forgalomtól esne el ha nem engedne. Ahhoz pedig el kell kezdeni az Amazonon keresztül árulni.

Nem osztom az észt, de tény hogy az elektronikus világban megéri ingyen is osztogatni a szoftvert. Létező és működő üzleti modellek vannak. Meg kéne nézni.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.20. 15:56:22

@tetsuo_: ez ekönyv? Ráadásul nem az amazon boltjában van, hanem a marketplacen.

@Brian Cohen: "Tekintve, hogy az Amazonra bízás után semmi költsége nincs a kiadónak (nyodaköltség sincs), a harminc százalék is szinte talált pénz."

Letöltésenként levon az amazon (nem darabszám, méret után. Illetve _utána_ nincs pluszköltség, de az előtte lévő költséget kéne visszahozni. A hetven százalékhoz képest a magyar nagykerek is jófejek.

"Az Amazon
- jól védi a könyvet. A kalózoknak nincs esélyük."

Mit véd rajta? :)

"- rendszeresen fizet, míg a könyvesboltok csak akkor ha eladták a készletet."

Rendszeresen fizet,ha van vásárló. Szerinted honnan lenne?

"Nem osztom az észt, de tény hogy az elektronikus világban megéri ingyen is osztogatni a szoftvert. Létező és működő üzleti modellek vannak. "

És mi köze van a szoftvernek egy könyvhöz? Kapsz egy alapszöveget, és minfen fejezethez megveheted extra kiegészítőként a jelzőket? Vagy mire gondolsz?

Brian Cohen 2012.07.20. 16:43:49

@Komavary: "'Nem osztom az észt, de tény hogy az elektronikus világban megéri ingyen is osztogatni a szoftvert. Létező és működő üzleti modellek vannak. 'És mi köze van a szoftvernek egy könyvhöz? "

Annyi köze van a szoftvernek az e-könyvhöz, hogy a példányszámmal nem növekszik a terjesztési költség. Ez teszi lehetővé az agresszíven alacsony árazást, vagy ingyenes terjesztést is.

Példaképpen említettem az ingyenes szoftvert ami mégis eltartja a készítőjét.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.07.20. 17:44:12

@Brian Cohen: Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar piacról?

Brian Cohen 2012.07.23. 12:57:11

@Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar piacról? "

Nem, nem tudok említeni. Őszintén szólva nem érdekelt eddig a téma. Könyvet sem adtam még ki.

Mellesleg nem állítottam hogy a magyar piacon egy-az egyben lemásolva a freeware software üzleti modelljét sikerülhet a könyvkiadás. Ettől függetlenül igaz, hogy nagy élőmunka igényű terméket lehet ingyen is terjeszteni és megélni belőle. Ezen el kellene gondolkodni. Ezt állítottam.
süti beállítások módosítása