HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

ÚJ REMÉNY

2011.06.12. 16:35 Syllabux

           

             Valamikor régen, a messzi-messzi Gutenberg-galaxisban…

             Javában dúl az e-könyv háború.

             A felkelők először hajtottak végre sikeres támadást a Gutenberg

             Galaktikus Birodalom ellen.

             Kicsiny csoportjuk megjelent a Könyvhéten, és új alternatívát kínált

             az eddig megszokott gyakorlathoz képest. Az embereket láthatóan

             érdekelte a dolog. Megcsillant a remény, hogy széttörnek a mostanra

             megkövesedett keretek, megszűnik a kiadók és terjesztők egyeduralma,

             és a könyvkiadásban újra felvirradhat a szabadság.

 

                                               E-könyvek a Könyvhéten

Csapjunk a lecsóba: legalább harminc Kindle-t el tudtam volna adni, ha emiatt megyek ki. Persze nem ezzel foglalkozom, úgyhogy maradt a leginkább ár-érték arányos megoldás propagálása; menjenek fel az amazon.com-ra, és rendeljenek maguknak egy e-könyv olvasót.

Péntek délelőtt kitettünk egy papírt a pavilonra: e-könyv 300 Ft. Aznap még viszonylag nyugodt tempóban haladt az evangelizáció, másnapra viszont elterjedt a hír, és megindult a roham. Jöttek régi motorosok, olyanok, akiket csak az ár vonzott oda, de szép számmal akadtak, akik már hallottak az e-könyvről, de még sose fogtak a kezükbe e-könyv olvasót. Most módjuk nyílt rá.

Természetesen akadtak kisebb bökkenők, mint azzal a nénivel, aki összeszedett négy papírkönyvet a pultról, majd átnyújtott ezerkétszáz forintot. Amikor jeleztük, hogy ez kicsit kevés lesz, felháborodottan mutatott a pavilonra kitűzött papírra:

– De hát itt azt írják, hogy e könyv 300 Ft!

Volt, aki rám támadt, hogy miért adjuk 300 Ft-ért az e-könyvet, amikor a netről annyit tölt le ingyenesen, amennyit nem szégyell. Elég soká tartott, míg felfogta, hogy a szerző nem csupán azért ír, mert örömmel tölti el, hogy az olvasó jól szórakozik a szövegén, hanem ha semmit se kap a munkájáért, akkor nem fog írni, következésképpen pár év múlva nem lesz friss könyv, amit olvasni lehet.

                             Önök nem ezt a pavilont keresik...                                                                                                                      

A stratégiai gondolkodás a kiadóknak se erőssége. Úgy vélik, mivel jelenleg nincs túl sok e-könyv olvasó az országban (bár szerintem jóval többen olvasnak e-könyvet, mint ahogy ők szeretnék), Magyarország még sokáig a Gutenberg birodalom része marad. A gond csupán az, hogy mindazok, akik e-könyv olvasót vesznek, azért szerzik be a szerkezetet, hogy használják. Ráadásul ők azok, akik naponta olvasnak, vagyis rájuk épül a könyvipar. Ha nem lesz villámgyorsan széleskörű és olcsó e-könyv kínálat, akkor rászoknak a kalózoldalakra, ami pár éven belül megfektetheti a szakmát.

A könyvkiadók és kereskedők az elmúlt két évtizedben sikeresen leszoktatták az embereket az olvasásról. Ezen semmilyen Hollywoodhoz kapcsolódó papírtermék sikere nem változtat – attól, hogy valaki átrágja magát egy könyvön, még nem válik olvasóvá. El kellene gondolkozni azon, miért akarjuk, hogy olvassanak az emberek. Ha azt szeretnénk, hogy értelmezni tudják a szöveget, illetve világos, kerek, összefüggő mondatokban fejezzék ki a gondolataikat, akkor ezeket a képességeket kellene fejleszteni. A szövegértelmezés és alkotás a demokrácia alapja. Az információk, ígéretek még mindig írásban kereshetők vissza legegyszerűbben. Ahhoz, hogy valaha reményünk legyen rá, hogy felelősen dönthessünk a saját sorsunkról, és ne felböfögött indulatok mentén terelgessenek, napi szinten használt, írott kultúra kell. A drága könyv ez ellen dolgozik. Persze, ha csupán a profit maximalizálása a cél, akkor én kérek elnézést.

Az e-könyv olvasó megjelenése lehetővé tette, hogy ismét olcsón és sokat olvassanak az emberek. Hirtelen kiderült, hogy rengetegen szeretnek olvasni, csak éppen kevesen engedhetik meg maguknak a jelenlegi könyvárak mellett. Olvasnának, csak éppen nincs legális kínálat. A könyvkiadók jó része – mármint azok, akik legalább eljátszanak az e-könyv kiadás gondolatával – leginkább azon töri a fejét, hogyan srófolhatná a lehető legmagasabbra az e-könyv árát. Megsúgom: az olvasók nem azért szeretik az e-könyvet, mert kütyübuzik, hanem mert végre elérhető áron tudnak olvasni. Ha az e-könyv drága lesz, akkor lopni fogják, mint a zenét meg a filmet, és ezt a folyamatot semmilyen kalózellenes törvénnyel nem lehet megakadályozni. Ráadásul már választókorú a torrentezésen felnőtt nemzedék első hulláma.

Az e-könyvet a magyar fizetésekhez mért áron kell kínálni. Ezen pár évig nem lesz meg a napjainkban megszokott kiadói haszon. A könyvkiadás jelenlegi struktúrája teljesen át fog alakulni. A papírkönyv még inkább luxuscikké válik. A jövőben nem az olcsó e-könyvek fognak versenyezni a drága könyvekkel, hanem a drágán kínált vagy csak papíron megjelenő művek szinte rögtön felkerülnek a kalózoldalakra.

A Könyvhét egyértelműen bebizonyította: az olcsó e-könyv iránt hatalmas az érdeklődés. Ha a könyvszakma jelenlegi szereplői nem szolgálják ki ezt a piaci igényt, akkor jön majd más, aki üzletet lát ebben.

A mostani Könyvhét alapvetően a papír ünnepe volt, de igen: adtunk el e-könyvet is.

 A Syllabux nevét nem sikerült pontosan kiírni...

A képeket Papp Sándor készítette.

133 komment · 1 trackback

Címkék: könyvhét e könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr342977969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: EU: Centralizáció vagy bukás 2011.06.13. 11:48:53

A posztot a Férfiblog Posztja indukálta, kommentelni akartam, de hosszabb lett:)Ez az EU-t a jelenlegi formájában elnyeli a történelem. Nem ésszerű erős centralizáció nélkül összeengedni 27 olyan országot akik 50 éve még egymást mészárolták és azt mond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KenSentMe 2011.06.12. 19:45:23

"Elég soká tartott, míg felfogta, hogy a szerző nem csupán azért ír, mert örömmel tölti el, hogy az olvasó jól szórakozik a szövegén, hanem ha semmit se kap a munkájáért, akkor nem fog írni, következésképpen pár év múlva nem lesz friss könyv, amit olvasni lehet."

Hahahahaha. Persze, csak friss könyveket lehet olvasni. Az más kérdés, hogy a friss könyveket lehet hájpolni, beizzítani az embereket, hogy hú, ez milyen jó, aztán eladni a szemetet, amiért a papír fáját is kár volt kivágni..

nekem az a véleményem, hogy aki szeret olvasni, az nem divatkönyveket meg egynyári sikerregényeket olvas, hanem minőségi írásokat. Azokkal meg Dunát lehet rekeszteni. Előbb halsz meg, minthogy a végére érj az ingyen letölthető jó könyveknek. Innentől kezdve akár jogos is lehet az értetlenkedés, persze Stájsz Ödön sci-fi szerzőnek biztos fáj, ha valaki inkább a nagyokat olvassa helyette (vagy a kicsiket, akikből szintén van egy millió).

A friss könyvek 30%-át egyszerűen kár megírni. Másik 66%-ukat pedig bűn megírni.

kicsi11 2011.06.12. 19:47:59

Teljesen egyetértek. Nekem is van e-olvasóm, és szereztem e-könyvet is, ugyanis venni nem tudtam (magyar nyelven).
Felháborítónak tartom egyébként, hogy a kiadók ugyanannyiért adják az e-könyveket, mint a nyomtatottakat, pedig a kölségük nagyságrenddel kevesebb. Az Amazonon már jelentős a különbség, bár szerintem még ott is tudnának engedni az árból.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.12. 19:56:14

A 300 forint elfogadható ár. Ennyit szerintem sokan fizetnének, ha tetszik nekik a könyv, hogy támogassák a szerzőt.

Az ideális az lenne, ha ingyen le lehetne tölteni a könyvet, és utólag lehetne érte fizetni 300 forintot, ha tetszett. Így a jó könyvekért fizetnének, a gyenge írók meg kereshetnének más foglalkozást.

gitáros 2011.06.12. 20:12:39

@spontan:
Téged is támogatnak a munkahelyeden, vagy úgynevezett "fizetésért" dolgozol?
:)

Annyira szeretem ezt a támogatós dumát. B+, a filmes is, a zenész is, az író is _dolgozik_ ugyanis. Ja, persze a kiadó is.

bohocugyi allomtitkar 2011.06.12. 20:13:14

@spontan: ezt az otletedet en eladnam a munkaadodnak is. :D

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.12. 20:20:32

@gitáros: a fenti elgondolás (ingyenes letöltés) a jelenlegi helyzetre lenne egy válasz

Most a többség ingyen letölti, ami kell neki. Ha ezt hivatalosan lehetővé tennék azzal a kéréssel, hogy utólag légyszíves fizess, ha hasznosnak találtad a könyvet, akkor lehet, hogy több bevétel keletkezne, mint így, hogy DRM-et meg hasonlókat alkalmaznak, és ezek miatt sokan inkább a kalózmegoldásokat választják.

A kalózmegoldások nem fognak eltűnni, ezért ésszerű lenne egy versenyképes alternatívát felkínálni helyette. Az elég olcsó letöltés is jó, nem kell feltétlenül ingyen, de a hangsúly az elég olcsó legyen, hogy érdemes legyen ezt választani a kalózoldalakon keresgélés helyett.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.12. 20:23:04

@bohocugyi allomtitkar: ez én munkámat nem lehet elektronikusan letölteni a netről, ez a nagy különbség

Mivel a könyveket le lehet tölteni, ezért valamilyen radikálisan új üzleti modellel kell előjönni, ami versenyképes lehet a kalózkodással szemben.

meglivorn 2011.06.12. 20:29:19

Nem annyira a kiadókat kellene szapulni. Majd ha a tisztelt terjesztők nem nyúlják le a könyv árának 60%át, olcsóbb lesz (és még a maradékot is csak nagy nehezen, hosszas trükközések után fizetik ki).

Amíg az e-könyv terjesztés is a könyvterjesztő cégek (Libri, Alexandra, de hogy külföldet mondjak, Amazon, Barnes&Noble) kezében vannak, addig nem lesz sokkal olcsóbb az e-könyv. Arról a haszonról, amit egy papír könyvön szereznek, a terjesztő nem fog lemondani, a kiadó meg max a nyomdán spórolhat, de ha azt elhagyja, a terjesztő %os összege is csökken, amint nem fog engedni...
A megoldás az lenne, ha nem a nagy boltok, hanem maguk a kiadók indítanának saját netes boltokat, és az olvasók nem ódzkodnának az ilyen vásárlásoktól.
Vagy ha a terjesztők (és a kiadók is, de kissebb részben) magukba szállnának, és megszűnnek az extraprofit meg a bizományba árusítás... de ez, lássuk be, eléggé valószinűtlen :)

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.06.12. 20:30:19

Bevallom, én azért vagyok kénytelen szürkeanyagot olvasni, mert szinte alig van itthon normális áron olyan e-könyv, ami érdekelne (a SF portálon már megvettem mindent, amit még nem olvastam papíron :) ). Amíg pl. egy Limit 5600 Ft (!) az ekönyvMagyarországnál, addig nincs min csodálkozni, hogy mindenki torrentezik orrba-szájba. Ellenben ugyanaz a könyv akár 950-et is érne...

különvélemény 2011.06.12. 20:35:07

@gitáros: @bohocugyi allomtitkar:

Bármikor bevállalom.
Ugyanis, aki minőségi munkát végez, azt ki fogja utólag is fizetni a munkáltató, mert nem szeretne másik bizonytalan munkaerőt alkalmazni a jól bevált helyett.
Aki nem fizet ki, az előbb utóbb a saját xarába fullad bele, mint munkavállalót próbaidő után cserélgető hulladék munkáltatók.

melonbaron 2011.06.12. 20:36:20

@spontan: és szerinted mennyire életképes az az üzleti modell, ami az emberek jóindulatára épít? ne röhögtess.... :D

Behemoth 2011.06.12. 20:38:35

300 forint 8)
Számoljunk visszafelé:
25% Áfa - marad 240.
Adjunk el 1000 példányt - 240 000 bevétel.
Vegyük a minimál közreműködőket, akik szükségesek (a munkabérüket úgy számoltam ki, hogy havi nettó 200 ezret akarnak keresni, és azt lebontottam munkanapokra, vagyis 10 ezer/munkanap, de sajna az adórendszer miatt ez 20 ezer):
- szerkesztő (jelen esetben elolvassa a könyvet, kijavítja a helyesírási hibákat és tartalmilag is ellenőrzi a könyvet, javaslatokat tesz módosításokra stb...) majdnem 1 hét munka (80 ezer Ft, aminek ugye az adó a felét elviszi)
- tördelő/grafikus (legyen egy jófej geek, aki a borítót és az epub filet is megcsinálja) 2 nap munka minimum (40 ezer Ft)
- valaki, aki árulja az elektronikus kiadványt, és ezért csak 10%-ot vesz le: 24 ezer forint

Maradt 96 ezer forint, amiből a reklámot is meg kellene oldani...

Senki ne felejtse el, hogy amit a szerző ír, azt legalább még egy embernek legalább egyszer át kell néznie. Különben elég sok meglepetés lesz a könyvben 8) És a borítót sem a szerző rajzolja, pedig minél nagyobb a választék, és minél ismeretlenebb a szerző, annál fontosabb a borító.

Sajna a 25% Áfa miatt, és az elektronikus terjesztés költségei miatt jelenleg kb. csak a nyomdaköltség spórolható meg a könyv árán.

Viszont ha a "multik" ultrapatkány 50% körüli árrését ki tudnánk kerülni, akkor a papírkönyvet jóval olcsóbban lehetne adni.

Syllabux 2011.06.12. 20:39:45

@különvélemény: A könyvkiadásban sajnos más a tapasztalat. A kiadók a minőségi munka helyett az olcsót preferálják. Azután panaszkodnak, hogy nem fogy a könyv.

@meglivorn: Te most a Syllabux modelljéről beszélsz. :)

Fogasház 2011.06.12. 20:42:25

BESZÉLGETÉS AZ E-KÖNYVEKRŐL A FOGASHÁZBAN!

Dátum: június 16., csütörtök, 18.00

Helyszín: Fogaház Kulturális Befogadótér, 1073 Akácfa utca 51.

Az olcsó e-könyv olvasók megjelenése átalakítja az olvasási szokásokat. A korábban papírra nyomatott könyveket gyors ütemben digitalizálják, miközben csak elvétve szempont az alkotók szerzői jogaink tiszteletben tartása.

A beszélgetésen feltérképezzük a magyarországi könyvkiadás jelenét és jövőjét, a közös jogkezelés gyakorlatát, és néhány alternatív megoldási javaslatot.

A beszélgetést Hetesi Péter Pál vezeti. A beszélgetőtársak: Moldován István (Országos Széchényi Könyvtár - Magyar Elektronikus Könyvtár), Dr. Fodor Klaudia Franciska (Artisjus), Bodó Balázs (Creative Commons Egyesület), R. Szabados Tamás (Syllabux Könyvkiadó), Szalay Tamás (Kalózpárt).

ihatethisindapassthingy 2011.06.12. 20:44:58

Nem tudom, hogy a valóban az ár-e a probléma a magyar e-könyv piacon. A magam részemről három ok miatt vettem Kindle-t:

- hozzáférés egyébként magyarul nem elérhető könyvekhez
- azonnali vásárlási lehetőség
- kütyü (pasi vagyok, per definitionem kütyümániás)

A megfontolások között nem szerepel a könyvek olcsóbb volta és ennek oka van: ha 500Ft-ot spórolnék könyvenként, 80 könyv után jönne vissza a reader ára, ennyi könyv elfogyasztásához azért kell idő.

A magyar piacon inkább a readerek árát kellene csökkenteni és a kínálatot bővíteni, mert a csak magyar nyelven olvasók számára a legnagyobb előny elveszik: nincs azonnali hozzáférés egy nagy gyűjteményhez. Nyilván ha valaki kiad 60-80 rongyot egy olvasóért és nem talál legális, minőségi tartalmat, akkor lopni fog.

Mr. Ligthman 2011.06.12. 20:47:27

@spontan: Attól még működhetne nálad is: dolgozz, aztán majd a hónap végén a főnököd megmondja, hogy mennyit ért meg neki a munkád. Két kérdés: szerinted mennyit fog fizetni a főnököd, és Te meddig fogod kibírni azon a helyen. Bocs, költői kérdés volt...

Azt nem értem, hogy miért kerül majdnem ugyanannyiba egy e-könyv, mint az igazi.
Egyrészt a könyv árának túlnyomó része (kb. 50%-a) a kereskedelmi árrés: nagyker-kisker. A kiadói árrés ebben nincs is benne. Másrészt nincs nyomdaköltség, valamint nem kell finanszírozni a feleslegesen legyártott példányokat, amiket nem adnak el, és a kukában(értsd. zúzda) végzik. Ezek ismeretében az e-könyvek ára simán kihozható a nyomtatott változat 30-40%-ra. Egy 2000 forintos könyvet így 600-800-forintért lehetne elérni. Kicsit ront a helyzeten a 25%-os adó (ezt még az illetékeseknek nem sikerült az EU-s irányelvek alapján megoldani), de ezért az árért már piacképes lehetne. És akkor még nem beszéltünk az akciókról, amikor pár évvel a megjelenés után lejjebb lehetne vinni az árát, hiszen a termék önköltségi ára gyakorlatilag nulla. És simán megérkeztünk a 300.- forintos árhoz.
Kedves kiadók! Fel kellene ébredni, mert úgy jártok, mint a zenei és filmkiadók!

különvélemény 2011.06.12. 20:48:50

@Behemoth:
Miért kell mindig mindenkinek csúsztatni?
Ha 300 forint egy könyv, akkor nyilván sokkal nagyobb példányszámban kel el.
pl:
Csernai Zoltán Tollaskígyó utolsó visszatérése (1987) 76 000 példány

Jé, egy sci-fi rétegkönyvet el lehetett adni az előző rendszerben 76e példányban?

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.12. 20:51:47

@melonbaron: és mennyire működőképes a mostani modell, hogy drágán adják a könyveket, amiket inkább letöltenek az emberek kalózoldalakról?

Egy próbát megérne. Hátha van elég tisztességes ember, aki hajlandó egy méltányosan olcsó (!) árat kifizetni, ha lehetősége van rá.

Goompah 2011.06.12. 20:56:35

@spontan: Isten őrizz, hogy bántani akarjam a Syllabuxot, hiszen igencsak értelmes és korrekt a hozzáállása. Kérdés, miféle e-könyveket árultak 300-ért. Náluk ui. bárki feltöltheti az akárhonnan leszedett, már nem jogvédett műveket, és pénzért árulhatja őket. Ezek túlnyomó részükben - ha ugyan nem kizárólag - olyan művek, amelyeket legálisan és ingyenesen is meg lehet szerezni a neten.

Ha a Syllabuxszal szerződött írók művei is 300-ba kerültek, akkor természetesen respect.

"hogy támogassák a szerzőt"

Azt azért be kell látni, hogy a szerző nem támogatást, hanem fizetséget vár, mert általában az írásból (is) él.

"ha ingyen le lehetne tölteni a könyvet, és utólag lehetne érte fizetni 300 forintot, ha tetszett"

Kétlem, hogy utólag sokan fizetnének. Noha elismerem, az lenne korrekt, amit javasolsz.

@kicsi11: "pedig a kölségük nagyságrenddel kevesebb."

Ha nagyságrenddel nem is (egy nagyságrend tízszeres arány), de sokkal kisebb a költség. Az e-könyv készítése olyan munkával is jár, ami nincs meg a nyomtatott könyvnél, viszont ez a plusz költség jóval kisebb, mint a papírkönyv járulékos költségei. Hiszen az e-könyvnek sokféle olvasón, sokféle fontmérettel is jól kell kinéznie, míg a papírkönyvnél minden rögzítve van. Másfelől e munkák költsége példányszámtól független, míg a papírnál a nyomtatás, szállítás, raktározás már nem annyira.

különvélemény 2011.06.12. 21:00:43

Egy példa:
www.zinio.com/browse/publications/index.jsp?productId=330042&categoryId=cat1960026

75% off, és így is megéri nekik, pedig a PopSci már egyszer elvándorolt, de kb. 1 év után vissza is tért a zinio-ra.
Persze legalább 10 helyről le lehet tölteni ingyen, de ki foglalkozik warezolással, ha évi 2700 Ft...

ihatethisindapassthingy 2011.06.12. 21:00:57

@kicsi11: Az Amazon jelentős árkülönbségét cáfolnám tapasztalatilag. Néhány példa az előző vásárlásaimból:

Paperback $ -> Kindle $
10.19 -> 8.59
7.78 -> 12.86 (!)
12.76 -> 13.79 (paperback ár GBP-ből átszámolva, brit szerző, amazon.co.uk olcsóbb)

Konkrétan az ebook alig olcsóbb, vagy éppenhogy drágább, ha nem valami aktuális bestsellert veszel, ahol az Amazon kínosan vigyáz arra, hogy olcsóbb legyen a Kindle verzió a paperbacknél.

Persze ezeknél is szebb lenne a leányzó fekvése, ha nem lenne rajta 25% ÁFA, amit az amazon.com is rápakol a könyvre. Ez egyébként a nemzetközi jog egy kiemelkedő idiótasága, mert ha az USA-ból postán rendelem meg a könyvet, akkor nincs rajta ÁFA*, köszönhetően a "point of sale"-nek, ami ilyenkor az USA-ban van.

* Jó, ha vámolnák, akkor lenne rajta, de nem vámolják többnyire sima postai küldemény esetén.

stikasz_1 2011.06.12. 21:03:29

Nem hiszek az utólag támogatásként kifizetett kevés pénz elméletében. Ez szerintem nem működik. Azt gondolom, ha a szerző saját kiadásában jelenik meg az e-könyv, saját értékesítési modellt hoz rá össze, bruttó 600 forintos áron (természetesen baráti segítséggel) már megéri neki. De azt vallom magam is, hogy könyvet írni lehet belső indíttatás, de könyvírásból megélni nem kötelező, az azoknak a kiváltsága, akiket elég sokan olvasnak. Ez kegyetlen dolog, de hát lássuk be, mindig is kegyetlen volt az ilyesmi.

Behemoth 2011.06.12. 21:03:35

@különvélemény: Nem csúsztatni szerettem volna, ne haragudj.

A kiadási adatokról itt egy cikk:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/kik_a_legnepszerubb_irok_magyarorszagon.485386.html

Az átlagos példányszám 2700.

Úgy tudom, jelenleg a fizetős e-könyvekből nálunk nagyon kevés fogy.

Ráadásul amit leírtam, az már "új kiadási modell" mert a "kiadó" közreműködését minimálisra csökkentettem benne, és nem "multik" webshopjában folyik a terjesztés horror árrésért. Ha Te szerző vagy, akkor ilyen kiadásokkal - persze megbízható emberekkel - biztonsággal kiadhatod a könyved.

Ja, és azért drágák az e-könyvek, mert ugyanazok a multik szervezik a kereskedelmüket, akik jelenleg a könyvek kis és nagykereskedelmét szervezik, és ők nem mondanak le az árrésükről.

Goompah 2011.06.12. 21:06:28

Látom, a szerző "támogatására" mások is ugrottak. :D

különvélemény 2011.06.12. 21:13:03

@Behemoth:
Ok, de pl. a reklám csak egyszeri kiadás az új szerzőknél.
Ha ismert vagy, akkor úgy is függőek lesznek az olvasók, akárcsak a szappanopera rajongók.
Minden nap nézik majd a weboldaladat és azonnal fizetnek, amint ott az új könyv.
Nem kell kiadó, meg terjesztő. A helyesírás nagy részét elvégzi a szövegszerkesztő, a többit meg elnézem. Nem mintha a ma megjelenő könyvek stilisztikailag, vagy helyesírásban közelítenének a kívánatoshoz.

BKV - Önnek megyünk 2011.06.12. 21:28:06

"Elég soká tartott, míg felfogta, hogy a szerző nem csupán azért ír, mert örömmel tölti el, hogy az olvasó jól szórakozik a szövegén, hanem ha semmit se kap a munkájáért, akkor nem fog írni, következésképpen pár év múlva nem lesz friss könyv, amit olvasni lehet."

ugyanmar regen is irtak konyveket es szereztek zenet nemhogy ingyé hanem meg ok fizettek hogy megjelenhessen. ez most is igy lesz majd nemsokara mert az ingyenes letoltest nem lehet megallitani ebbe vagy beletorodsz vagy hulyen halsz meg.

Behemoth 2011.06.12. 21:34:01

@különvélemény:
Ha ismert vagy, akkor egy kiadó fizet neked annyit, hogy ne kelljen ilyennel foglalkozni 8)

Én inkább egy "undeground" e-könyv kiadásra gondolok, pl. van egy olvasott blogod, amit továbbfejlesztesz, kibővítesz e-könyvre. Akkor nincs szükséged külön reklámra.

Nem csak a helyesírásról lenne szó, hanem inkább a szöveg összefüggéseiről, a cselekmény sodráról stb... Volt már biztosan olyan, hogy ismerősöknek meséltél egy sztorit, és jókat nevettek rajta, aztán elmondtad ismeretleneknek is, és hát ciki volt? Szóval a szerkesztő az első olvasód 8) ő biztosítja, hogy minél több ember számára élvezhető legyen a könyved.

Amúgy az e-könyvben több más lehetőség is van, ami még nem hangzott el. Pl. "sorozatban" megjelentetni egy héten keresztül napi 50 oldalasával minden este 6-kor 8) Elég nagy szóbeli reklámot generálna, egy hétig lehetne gondolkodni, találgatni, hogy "ki lesz a gyilkos" 8) Vagy mást, pl. beteg SMS-es kiszavazókampányt folytatni 8)

Syllabux 2011.06.12. 21:41:55

@Goompah: Még ennél is jobb a helyzet: a szerző határozza meg, hogy mennyit kér a könyvéért.
Vannak olyan jogdíjmentes könyvek, amiket mi digitalizálunk, de a könyveink többsége a Syllabuxszal szerződött szerzők műve. Ezeket 300 Ft-ért lehet letölteni. Szerintem ez reális ár.
Van ingyenes kiadványunk is, sőt az egyik könyv esetében utólagosan lehet fizetni, ha valaki jónak látja.
A 25%-os ÁFÁ-t pedig meg kell szüntetni.

kicsi11 2011.06.12. 21:42:26

@Goompah: A nagyságrend tényleg túlzás, de szerintem kb féláron lehetne adni. Mert még lejön a forgalmazók haszna, az eladatlan készlet, és ugye a teljes megtakarított pénznek az Áfája.

Giraffa 2011.06.12. 21:42:30

Azért nem minden írónak kell megélnie a könyvírásból, aki úgy gondolta, hogy neki az a hivatása.

Zenében sincs így, de nálunk az utolsó X-tényező felfedezett is azt hiszi, hogy ő pedig megél abból amit csinál...

borovi 2011.06.12. 21:43:06

@spontan: "...ingyen le lehetne tölteni a könyvet, és utólag lehetne érte fizetni 300 forintot, ha tetszett."
Na persze, mert a magyar arról híres, hogy utólag hajlandó fizetni bármiért is! Hol éltél eddig? A Holdon?

borovi 2011.06.12. 21:44:28

@spontan: "...ingyen le lehetne tölteni a könyvet, és utólag lehetne érte fizetni 300 forintot, ha tetszett."
Na persze, mert a magyar arról híres, hogy utólag hajlandó fizetni bármiért is! Hol éltél eddig? A Holdon?

borovi 2011.06.12. 21:45:10

Bocsi a duplázásért! Nem így akartam.

kicsi11 2011.06.12. 21:45:43

@Behemoth: És leginkább azokat a klasszikusokat árulják viszonylag olcsó, amit a MEK-ről ingyenesen is le lehet tölteni.

különvélemény 2011.06.12. 21:48:35

@Behemoth: "Vagy mást, pl. beteg SMS-es kiszavazókampányt folytatni"
LOL

Egyébként a mostani rendszer azért is egy kalap... mert a forgalmazónak sokféle könyv kell a "palotába", letojja, hogy a te könyvedből mennyi fogy, úgy is bizományban van nála. Ugyebár minden szerzőnek az a jó, ha az előállítás költsége minél kisebb egy könyvre vetítve.
De a kiadót ez nem érdekli, ezért inkább a választékra megy, mindegy neki mekkora szemetet forgalmaz, a nyeresége megvan.
Az átlag olvasót megszédítik a választékkal, mindenféle minőségi szűrés nélkül.

kicsi11 2011.06.12. 21:48:41

@borovi: Én pl fizettem utólag ÖNKÉNT az ingyenes szoftverért, amivel konvertálni tudom az e-könyveket. Jó szoftver, használom, hadd keressen, aki csinálta. (persze normális ôsszeget). Ilyen magyar is van.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.12. 21:53:54

@ihatethisindapassthingy: én is ugyanígy jártam az amazonnal. A legtöbb e-könyv vagy drágább volt, mint a papír, vagy csak szó szerint fillérekkel olcsóbb.

Mert kinyomtatni egy könyvet Mexikóban, raktározni az USÁ-ban és elpostázni Magyarországra ugyanannyiba kerül, mint a neten elküldeni egy 300 kb-os fájlocskát. :(

Ha megveszem papír alapon, utána el tudom adni fél áron. (Mert én ritkán olvasok egy könyvet éveken át újra és újra) Egy e-könyvet meg csak max. le tudok törölni a gépről, pénzt nem kapok érte.

Behemoth 2011.06.12. 21:56:41

@különvélemény: Most még LOL, de az azonnali mindenkihez eljutás és azonnali kommunikációs lehetőségek miatt mindent meg lehet tenni, amit más tartalmaknál. Vagy pl akkor akkor adod közre a következő részt, ha bejött ezer emeltdíjas sms 8)

bugger · http://buggersbugging.blogspot.com/ 2011.06.12. 21:58:10

Megjegyzem, Amazon e-könyv áraiért a nagy kiadók is felelősek. Még 2010-ben volt egy nagyobbacska összezördülés, aminek az eredménye az lett, hogy - mivel a kiadó teljes kivonulással fenyegette meg az Amazont - végül mégis drágábbak lettek az elektronikus példányok, és asszem későbbre is halasztották kiadásukat.

Persze, az Amazon is szeret nyerészkedni, de nem ők az egyedüli bűnös. A nagyobbacska könyvkiadók effektíve monopolhelyzetben vannak a hozzájuk leszerződött írókat tekintve.

különvélemény 2011.06.12. 21:58:58

@borovi: "Na persze, mert a magyar arról híres, hogy utólag hajlandó fizetni bármiért is!"

Csodálkoznál mennyire így van, csak tájékoztatás kérdése. Persze az elején nem lesz túl hálás a közönség, de ez elég hamar változik.
Ezt az egész warezolásos maszlagot csak elhitetik az emberekkel, mert ez az érdekük.
Folyamatosan hazudnak mindenről, beleértve a kalózkodást is, de álljon itt egy példa:

www.amazon.com/Microsoft-Windows-Premium-Upgrade-Family/dp/B002MV2MG0

www.microsoft.com/hun/windows/offers/windows-7-family-pack.aspx

Ugyanaz a termék az USA-ban 24e Ft, nálunk 50e Ft.

Így kell mesterségesen manipulálni a statisztikákat. Egy sokkal többet kereső amerikainak ugyanaz féláron van.
És mit olvasol legközelebb? Hogy a magyaroknál mekkora az illegális szoftverhasználat.

Tessék megtanulni, hogy a média a multik kezében van és azt hitetnek el veled, amit akarnak.

ihatethisindapassthingy 2011.06.12. 21:59:20

@Kiszámoló: cserébe azonnal hozzájutsz. Az e-könyveknek rengeteg hátránya van és (számomra) kevés előnye, de az, hogy nem kell 2 hetet várni a szállításra, az szuper dolog.

különvélemény 2011.06.12. 22:02:08

@Behemoth:
Na jó, de azért egy könyv végkifejletéről ne legyen már szavazásos sms, mert mindjárt letörlöm az Internetet. :D

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.12. 22:03:09

@ihatethisindapassthingy: én tudok várni két hetet, nem gondolom, hogy addigra elavul egy könyv mondanivalója.

A jelenlegi árképzés egyszerű lehúzás szerintem.

váni 2011.06.12. 22:04:58

AZ OLVASTATÁSI KAMPÁNYOK HELYETT, SOK-SOK SZÓRAKOZTATÓ BETÜ KELLENE: INGYEN!
ÖRÖMHIR: a VILÁG ELSŐ CSALÁDI e-KÖNYVE - A 84 ÉVES IRÓNŐ VÉGRENDELETE SZERINT, -A RESTELLHETŐ analfabetizmus 5 %-ról, 2 %-ra való csökkenéséig INGYEN OLVASHATÓ MARAD! A CSALÁDOK MINDEN KORU TAGJA TALÁL KEDVÉRE VALÓ OLVASMÁNYT, DE - AKIK KÉZBŐL SZERETNÉNEK OLVASNI, AZOK SZÁMÁRA, AZ ÉLETMÜ 1/3-A, VAGYIS A 810 IRÁS- MÜFAJONKÉNT IS- LETÖLTHETŐ. A LETÖLTÉS KÖZVETLENÜL AZ OLDALON - TÖRTÉNIK. A BETÜKINCSTÁR KINÁLATA - 810 IRÁS, regények, novellák- és 287 mese!. AZ INGYENES OLDAL OLVASÓINAK SZÁMA -PÁR HÓNAP ALATT, / AZ IRÓNŐ SZÁMÁRA IS LÉLEGZETELÁLLITÓAN / 11.400 RE SZAPORODOTT, ÉS A CSALÁDOK 15O.OOO SZER TÉRTEK VISSZA. AZ OLDAL A e-könyvek KEZDETEK-KEZDETE, VAGYIS : A VILÁG ELSŐ CSALÁDI e-KÖNYVE!
MOTTÓ: " A CSECSEMŐNEK TÖBBET ÉR, A BÁRMILYEN HIG, - DE MÁSHONNAN, BE NEM SZEREZHETŐ- ANYATEJ, MINT A VILÁGELSŐ SÉF, DIJNYERTES ROSTÉLYOSA".
JÓ NYÁRI PIHENÉST, - ÉS KELLEMES SZÓRAKOZÁST - A KÖZEL 12.OOO CSALÁD, VALAMENNYI KORU, ÉS NEMÜ TAGJÁNAK. ADD TOVÁBB! A JÓ HIR SZÁRNYON - is- JÁR! AZ OLDAL- kb. 12O KÖTETNYI SZÓRAKOZTATÓ IRÁSA-, éjjel- nappal -BÁRHOL, ELÉRHETŐ, LETÖLTHETŐ, ÉS- I N G Y E N - OLVASHATÓ! KELLEMES SZÓRAKOZÁST! *.betukincstar.hu

váni 2011.06.12. 22:06:30

AZ OLVASTATÁSI KAMPÁNYOK HELYETT, SOK-SOK SZÓRAKOZTATÓ BETÜ KELLENE: INGYEN!
ÖRÖMHIR: a VILÁG ELSŐ CSALÁDI e-KÖNYVE - A 84 ÉVES IRÓNŐ VÉGRENDELETE SZERINT, -A RESTELLHETŐ analfabetizmus 5 %-ról, 2 %-ra való csökkenéséig INGYEN OLVASHATÓ MARAD! A CSALÁDOK MINDEN KORU TAGJA TALÁL KEDVÉRE VALÓ OLVASMÁNYT, DE - AKIK KÉZBŐL SZERETNÉNEK OLVASNI, AZOK SZÁMÁRA, AZ ÉLETMÜ 1/3-A, VAGYIS A 810 IRÁS- MÜFAJONKÉNT IS- LETÖLTHETŐ. A LETÖLTÉS KÖZVETLENÜL AZ OLDALON - TÖRTÉNIK. A BETÜKINCSTÁR KINÁLATA - 810 IRÁS, regények, novellák- és 287 mese!. AZ INGYENES OLDAL OLVASÓINAK SZÁMA -PÁR HÓNAP ALATT, / AZ IRÓNŐ SZÁMÁRA IS LÉLEGZETELÁLLITÓAN / 11.400 RE SZAPORODOTT, ÉS A CSALÁDOK 15O.OOO SZER TÉRTEK VISSZA. AZ OLDAL A e-könyvek KEZDETEK-KEZDETE, VAGYIS : A VILÁG ELSŐ CSALÁDI e-KÖNYVE!
MOTTÓ: " A CSECSEMŐNEK TÖBBET ÉR, A BÁRMILYEN HIG, - DE MÁSHONNAN, BE NEM SZEREZHETŐ- ANYATEJ, MINT A VILÁGELSŐ SÉF, DIJNYERTES ROSTÉLYOSA".
JÓ NYÁRI PIHENÉST, - ÉS KELLEMES SZÓRAKOZÁST - A KÖZEL 12.OOO CSALÁD, VALAMENNYI KORU, ÉS NEMÜ TAGJÁNAK. ADD TOVÁBB! A JÓ HIR SZÁRNYON - is- JÁR! AZ OLDAL- kb. 12O KÖTETNYI SZÓRAKOZTATÓ IRÁSA-, éjjel- nappal -BÁRHOL, ELÉRHETŐ, LETÖLTHETŐ, ÉS- I N G Y E N - OLVASHATÓ! KELLEMES SZÓRAKOZÁST! *.betukincstar.hu

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.06.12. 22:06:58

Egyébként egy e-könyv esetben miért van egyáltalán szükség kiadóra? A szerző összedobja a könyvet latexben, összedob hozzá egy weboldalt, és kész. Ha jó, a szociális média majd promózza.

különvélemény 2011.06.12. 22:07:36

@ihatethisindapassthingy:
Előnyök, ha egy kindle 3 -ad van.
Sokat tudsz elvinni bárhova.
Megjegyzi hol tartottál.
Könnyű.
Frissíthető.
Linkek lehetnek benne.
Fél kézzel lapozható.
Oldalfekvésben is kényelmesen olvasható. :)
Nem megy tönkre.
Nem kell fákat kivágni hozzá.
Nem kenődnek el a betűk.
Nem eszi meg a moly.
...

Hátránya.
Nehezebb visszanézni valamit.
Nincs könyv illata.
Nem lehet dísze a könyvespolcnak.

ihatethisindapassthingy 2011.06.12. 22:11:41

@Kiszámoló: régebben én is vártam, de ellustultam :) Hogy lehúzás-e? Attól függ, kinek mennyit ér a kényelme, de valóban őrültnek tűnik amikor drágább az ekönyv (ahogy mondtam, a 25% ÁFA-t azért ne felejtsük el).

ihatethisindapassthingy 2011.06.12. 22:17:00

@különvélemény:
+ try a sample
+ beépített értelmező szótár
- nem tudod kölcsönadni
- ha nem DX, akkor szakkönyvekhez gáz.

Nazareus 2011.06.12. 22:21:30

@borovi: Én több programmal is úgy voltam (és vagyok), hogy használom, akár nem legálisan is, és ha sokáig használom akkor megveszem. A sokáig alatt azt értem, hogy legalább 1 évig. Ha egy program ilyen jó, akkor úgy gondolom, hogy megéri, hogy fizessek érte, pedig nyugodthan használhatnám tovább, ahogy addig is. Van ezek közt freeware, shareware, stb.

Ja, és a Syllabux-on is vettem már e-könyvet. Többet is. Pedig több ezer (!) letöltött e-könyvem van már, szóval van választékom. De ettöl még nagyon jónak érzem a Syllabux irányát.

Goompah 2011.06.12. 22:22:18

@ihatethisindapassthingy:

"nem tudod kölcsönadni"

Nem kell DRM-eset venni.

@Syllabux: Egyetértek, korrekt dolgokat írsz.

különvélemény 2011.06.12. 22:25:13

@ihatethisindapassthingy:
+ nem kell "visszaszerezni" kölcsönadott könyveket. :D

gh14 2011.06.12. 22:33:26

Az itt elhangzottak alapján a papír könyveknél kb. 50% az árrés/terjesztés.
Na, ha kiadók arra várnak, hogy majd egy papír könyv terjesztő fogja terjeszteni az e-könyveket is, akkor marad a +50% és tényleg szinte csak a nyomdán lehet spórolni.

Nem lehetne esetleg összefogni?
Mondjuk, x db kiadó közösen csinál egy webshop-ot, ahol mindenki saját árazása szerint árulja a könyveit. Költségeket elosztják. Egyéb részletekről megállapodnak.
Így lenne egy webshop, ahol lenne kínálat, egy helyen megtalálható lenne minden, jelentősen csökkenthető lenne az e-könyvek ára.
Tudom, hogy ez nálunk csak álom...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.12. 22:36:31

@különvélemény: az általad linkelt oldalon vannak a korrekt árak. A bolti ár 20-30%-áért megkapod digitálisan a folyóiratokat, ugyanolyan színesben, mint élőben.

Ennyiért megveszi az ember és szívesen fizet is érte, mert dolgoztak vele az újság készítői.

De hogy ugyanazon az áron van, mint a nyomtatott? Akkor hozza csak ki a postás az újságot, legalább lesz gyújtós a kandallóba.

Uzi 2011.06.12. 22:42:44

Egy e-book-ért 300 Ft-t szerintem is szívesen megadnak az emberek. Aki annyit is sajnálna, az inkább nem venné meg sohasem. Sőt 1000 Ft-os lélektani határ alatt jön a forgalom is (de csak DRM mentesen). Szakkönyvek lehetnének valamivel drágábbak, mert ott alacsonyabb a példányszám és nem szórakozásból vesszük.
Az Amazon árpolitikája nekem sem tetszik, sok e-book drágább a papírverziónál, viszont azonnal elérhető.
A kiadóknak be kell látnia, hogy "tartalomdömping" van minden területen, emiatt 1 egység szórakozásnak csökken az ára. A jövőben én valahol egy általánydíjás megoldásban látnán a megoldást (ami minden tartalmat magába foglalna - zene, film, könyv, stb), az elosztás kérdését rendesen körüljárva - akinek van pénze általában nincs ideje tartalmat fogyasztani, akinek ideje van általában pénze nincs.

különvélemény 2011.06.12. 22:44:22

@Kiszámoló:
Bizony, és 2003 óta vagyok Zinio ügyfél, úgyhogy nem egy kísérleti humbug lufiról van szó, hanem egy jól bejáratott üzleti modellről.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.12. 23:12:26

@különvélemény:
Amazon Kindle: Bloomberg weekly évi 60 dollár.
Amazon normál újság ingyenes házhozszállítással évi 40 dollár!!!!
Zinio eletronikus lap 28 angol font.

Az újság 50%-kal drágább elektronikusan az amazonnál, mint kipostázva. Valaki megindokolhatná, miért.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.12. 23:13:52

@Harangozó Feri:

olvasógépek árát csökkenteni:
valamiféle a mobiltelefonhoz hasonló konstrukció kéne, előfizetés, hűségszerződés... á, nem megvalósítható, de ez jutott eszembe arról, amit írtál.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.12. 23:15:01

Olyan gép kéne még, ami átkonvertálja a könyvespolcomat fájlokká, végre lebonthatnám a szekrényt, több lenne itt a hely.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.12. 23:18:03

@HalivudEstevez: szerintem pont ezt csinálja az amazon. Gombokért adja az olvasót,de horror áron az olvasnivalót.

Átvállalja az áfát, a vámot, de aztán behajtja a pénzt, ha bármit olvasni akarnál az olvasón

Goompah 2011.06.12. 23:31:37

@HalivudEstevez:

Már van ilyen, szkennernek hívják. Csak nehogy PDF-ben mentsd el, mert akkor megszívtad, inkább a DjVu formátunot használd. OCR nélkül sem állsz rosszabbul, mint a könyvvel (pl. az sem kereshető), de bármikor ráereszthetsz egy OCR-t.

proto-n 2011.06.13. 00:30:03

valaki csináljon egy oldalt, ahol az íróknak lehet könyvenként donate-elni 300ft-okat, persze valaki megbízható aki ezt aztán közvetíti is az illetékesekhez és akkor némi etikával és erkölccsel megáldott torrentezők tudják támogatni az íróikat könyvenként

flamer 2011.06.13. 00:30:54

@spontan: Most komolyan, mennyire szarrágónak kell már lenni ahhoz, hogy valaki sajnáljon 300 Ft-ot egy könyvért?

gergel 2011.06.13. 01:21:47

mondjuk a faßnak kell kinyomtatni minden szart...
3-500Ft teljesen korrekt egy kisregényért.
Magyar embernek krvanehéz felfogni, de meg lehet nézni a NIN példáját. a zenéjük nagy részét ingyen letöltheted, ha kíváncsi vagy rájuk és részt akarsz venni is benne akkor elmész egy koncertjükre vagy megveszed a dvd-t. De a semmire kidobni a pénzt...

Goompah 2011.06.13. 01:31:42

@gergel:

Úristen, úgy ekézed a magyar embert, mintha nyugaton nem lenne kalózkodás, warez stb. A bittorrentet, az eMule-t és társait is a galád, értetlen, nehéz felfogású magyarok találták ki, mi?

Másrészt kicsit unalmas mindig a buta zenei példákat olvasni, de valaki mindig bedobja, és közben azt hiszi, nagy okosságot írt. Áruld már el, egy író mikor tart tízezres közönség előtt felolvasóesteket?

kangep 2011.06.13. 01:39:07

@bohocugyi allomtitkar: haha, a munkáltató minden esetben utólag fizet. amit ledolgozol januárban, azért február elején kapod meg a fizut. ha tetszett neki, amit csinálsz. ha nem, kirak oszt annyi.

ettől függetlenül szerintem a magyar ember nem szeret utólag fizetni olyasmiért, amit ingyen megkapott, tehát az utólagos támogatási modell most még utópia.

gergel 2011.06.13. 01:49:43

@Goompah:
Ez ebben a tekintetben nyilván más. Az író kapcsolata más a könyvével mint a zenészé a koncertjeivel, de ez az egész akkor is régen rossz és itthon nem fog változni.
Továbbra sem fogom megérteni, hogy bizonyos könyveket minek nyomtatnak bőszen, amikor az antikvárium már-már könyvtárként üzemel.

Az, hogy valamit ingyen letöltesz, nem zárja ki hogy elmenj a koncertre, esetleg minőségi kötésben megvásárold a kedvenced. Aki, pedig nem tudja megfizetni, de igénye van rá az töltse én nem látok ebben semmi rosszat ezen az oldalon, inkább árképzésben. Ha valami nagyon xar akkor sem a tömeges letöltések miatt fog eltűnni.
Lehet én vagyok elmaradva, de en ismerek online zeneboltot ahol 50-100 forintért meg lehetne vásárolni egy zeneszámot esetleg havi szinten előfizetni, azt is ígérték hogy adóként beépítik az internet előfizetésekbe. Pedig erre már régóta szükség volna. Csupán kényelem és elérhető árakra lenne szükség...

Pionír 2011.06.13. 01:49:55

Kindle 3g-m van. Azért vettem, mert tisztában voltam vele hogy annyi íráshoz, tudáshoz juthatok ingyen, amire a saját pénzemből nem lennék képes.

Az meg, hogy "lopom" a könyvet nem zavar. A zenét is meg a filmet is. Van itthon többezer nyomtatott könyv, eredeti cd és dvd. De így kényelmesebb, sajnálom, kiadók miatt nem mondok le a saját kényelmemről.

Félre ne értsetek, nem a kiadók ellen vagyok, de ők sajtoltak ki túl sok pénzt a vásárlóktól mindenféle szutykokkal éveken keresztül. Aztán visszanyalt a fagyi. Amióta pl. szabadon olyan zenét tölthetek le a netről amilyet akarok, sokkal kifinomultabb lett a zenei ízlésem. Elment a kedvem a sok populáris tinglitanglitól.

Így érzek a könyvkiadókkal is. Célirányosan letöltök egy érdekes könyvet és elolvasom, nem vagyok rászorulva az ajándékba kapott bestseller hulladékok olvasására.

300ft pedig tényleg olcsó.Csak legyen megfelelő a kínálat.

Goompah 2011.06.13. 02:09:27

@gergel: Baromira nem értesz vagy úgy teszel, mint ha nem értenél. A popzenében megy, amit írsz, vagyis hogy a CD gyakorlatilag csak promó legyen. Ebben nincs közöttünk vita. A zenei példád azért rossz, mert olyasmire akarod alkalmazni (irodalom), amire nem lehet.

(De már a klasszikus zenében sem működik, mert egy szólista kereshet ugyan egy koncertkörút jegybevételén, de egy szimfonikus zenekar már nemigen - itt már kell az állami kulturális támogatás.)

Minőségi kötésben pedig soha nem fogom megvenni a kedvenc könyvemet (nem minőségiben sem), már így is tele a pincém könyvekkel.

"azt is ígérték hogy adóként beépítik az internet előfizetésekbe. Pedig erre már régóta szükség volna."

Isten őrizz. Nincs szükség a reprográfiai díj kiterjesztésére (mert ez gyakorlatilag az lenne), így is elég igazságtalan. S könyvekre úgysem vonatkozna. Bár ettől még a Fidesz-kormány bármilyen adóval megterhelheti az internet-előfizetéseket, akár 500 évre visszamenőleg (lásd cukor- és sóadó), kitelik tőle.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.06.13. 02:28:10

Ez az egész nem másról szól, mint rólad, az olvasóról. Azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy kinek hol a helye. Mondom, hogyan is értem.

Tény, hogy régen rettentően "olcsóak", emberbaráti árakon jegyzettek voltak a könyvek és az olvasók havonta akár többet is vásároltak. Tehették, hiszen egy-egy új könyv 40-50-80 forintért a kezükben lehetett - ez nagyjából egy vagy két napi reggeli árának felelt meg (parizerrel). Jómagam a 80-as évek végén, a 90-es elején tettem szert egész kellemes "könyvtárra" otthonomban, mikor viszonylag olcsón rengeteg jó minőségű (a fordításra értem) könyvet lehetett vásárolni.
Aztán eljött a Rosszabb Kor - amiben most vagyunk. Amikor a reggeli ára immáron nem 40-50 forint, hanem 400-500, miközben a könyvek árai ennek többszörösére kúsztak fel. Ezer vagy kétezer forint, esetleg még ennél is több. Egy hétköznapi, talán olvashatatlan ponyva. Hm...

Az e-könyvnél is kettőn áll a vásár - pont úgy, mint a papír alapú kiadványoknál. Viszont itt egy nagyon jelentős tényezőt tudunk kiiktatni: a kapzsi, sokszor igencsak otromba kiadót. A nehezen tüsszentők világának egy-egy képviselőjét. Mert az igazság az, hogy íróként dolgozhatsz akár egy vagy két évig is a műveden, de ha csak 50-100, esetleg (ez már jobb eset) 200 ezer forintos honoráriummal nyomják ki a szemedet, akkor úgy érzed, hogy az irodalom, a művészet nemigen éri meg. Talán még a havi kereseted is több, mint amit az egy vagy két éven át keményen írt, dédelgetett kéziratodért kaptál. És ez szégyen.

Szó volt itt a több tízezer példányban eladott könyvekről - ó, a régi szép idők! Azt mondom, a SYLLABUX megragadta azt, amit már régen meg kellett volna a magyar (becsületes) könyvkiadóknak ragadniuk: mi lenne, ha maga a szerző is részesülne a bevételből? Mi lenne, ha nem csak a kiadóban dolgozók fizetését keresné meg, illetve a góré nyaralója átfestésének árát?

Ha csak a 300 forintos bevételnél maradunk (mint e-könyv) és osztunk-szorzunk kicsit, kijelenthetjük, hogy ha te és 999 haverod megvásároljátok a SYLLABUX-nál megjelenő regényemet, akkor máris kaptam tőletek 300 ezer forintot - többet, mint amit a "papíralapúak" bármikor is felajánlottak/adtak. És ha még megvásárolja a könyvet ezer ember, rögtön kétszer ennyi pénzem lesz, 3 ezernél háromszor, 4 ezernél négyszer... Miről is beszélünk?

A te "kötelességed", hogy olcsón megvásárolj egy terméket, amit én és az e-könyvkiadóm ajánlunk. De ne hidd, hogy eltévedtem! Az én kötelességem ennél is több. Mert nekem úgy kell megírnom a regényemet, hogy az megérje a szemedben a 300 forintot, hogy örömmel olvasd, kellemesen szórakozz, és azt mondd a végén, hogy a következő könyvemet is meg fogod vásárolni.

Valahol ez lesz a jövő.

Én bízom benned, hogy megvásárolod és nem ingyen letöltöd meg a havertól kéred el. Hiszen a te érdeked is, hogy viszonylag megfelelő anyagi jólétben akár évente két kellemes könyvet is készítsek számodra - a minőséget előtérben tartva. Ehhez persze az kell, hogy ne reggel 5-kor ébresszen az óra, lehúzzak 8-9 órát a gyárban, utazgassak oda-vissza napi 3-at, meg hétvégén túlórázzak valami piacon, hogy ki tudjam fizetni a részleteket a rollerra, nehogy a bank elvigye... (Tudom, ez túlzás volt, de értsd, kérlek, a pikírt szavakat!)

Szóval most, mikor választhatsz a papír és e-könyv között, leginkább rólad szól a dolog, bár elismerem, hogy részint kettőnkről is - rólad és rólam. Én mindent megteszek annak érdekében, hogy a regényeimet olvasva kaphass pár órányi izgalmat, rejtélyt, érdekes olvasmányt, és elvárhatom, hogy ilyen olcsó ár mellett te is becsületes legyél hozzám: vedd meg a könyvemet (az e-könyvemet) és ajánld másoknak is!
A jövő ebben van: meg kell kerülni a tüsszentő könyvkiadókat, és bár lesznek ingyenes letöltők, de minőséggel és észérvekkel törekedni kell rá, hogy az emberek belássák: ez már-már Kánaán, hogy 300 forintokért teljes regényeket tölthetnek le.

(Egyébként vannak ötleteim a letöltés népszerűsítésére, de ez most nem ide vágó téma.)

Mint beugató hozzászóló, író volnék, és az egyik regényem jelenleg is folytatásokban olvasható a blogomon (ahol egyébként ez a sorozatban harmadik teljes egészében leközölt írásom).

agymosott.blog.hu/tags/irkafirka

Lacusru 2011.06.13. 02:41:24

Szerintem semmi sem pótolhat egy könyvet! Maga az, hogy a kezedbe veszed, hogy érzed az illatát, hogy lapozhatod, stb. ezek olyan dolgok, amit egy elektromos kütyü sosem fog tudni vissza adni.
Mi lesz ezentúl a könyves polcon? Porcicák között két pendrive, tele kalózkönyvekkel?

Én maradok a jól bevált könyveknél. Nem kell őket feltölteni, nem kell félnem, hogy ellopják... és egyébként a gyengébb könyvek rengeteg más dologra is használhatóak! (logika - vicc pl.) de akár be is lehet vele gyújtani a kandallót.

Ja és a legfontosabb... hol van tanulmány arról, hogy melyik jobb a szemünknek? Melyik jobb a lelkünknek?

Szerintem, maradjunk a hagyományos könyveknél... csak mielőtt kiadnák őket, át kellene gondolni, érdemes-e? Mert rengeteg hülyeséget leírnak sajnos az emberek manapság, aztán nem értik, miért nem kell a kutyának sem a könyvük.

Goompah 2011.06.13. 03:46:10

@Tom Bobb:

"ha te és 999 haverod megvásároljátok a SYLLABUX-nál megjelenő regényemet, akkor máris kaptam tőletek 300 ezer forintot"

Nem egészen, mert a 300 forintos árból lejön az ÁFA. A maradékon meg osztozol a Syllabuxszal, mert a tulajdonosa - minő galádság! - pénzt szeretne látni a befektetett munkájából.

@Lacusru:

"hogy érzed az illatát, hogy lapozhatod, stb. ezek olyan dolgok, amit egy elektromos kütyü sosem fog tudni vissza adni."

Lehet, de nem is az a dolga. Ha nagy lesz az igény a könyv illatára, akkor majd a parfümgyártók kihoznak egy könyvszagú parfümöt, azzal lehet bepermetezni az e-olvasót.

"csak mielőtt kiadnák őket, át kellene gondolni, érdemes-e?"

Ajjaj, azok a régi szép idők, amikor még működött nálunk a cenzúra és a három T. Mivé fajult ez a világ, hogy az emberek és a kiadók bármit csak úgy kiadhatnak és nincs cenzor, aki betiltaná a kiadásra érdemtelen vagy felforgató könyveket! O tempora o mores.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.06.13. 06:30:53

a Libri 55%-át kéri a könyv árának, amit beakarnak szállítani hozá. ha nem adja ezt meg a kiadó, akkor nem árulják a könyvét. na ezért drágák a könyvek.
a maradék 45%-nak van adó, van előállítási, jogdíj, munkadíj, és sac 2-5% haszon. nem éri meg könyvet csinálni

WordCitizen 2011.06.13. 06:38:16

GODOT Irodalmi Estek 58. – A Könyv utóélete – (Najmányi László)
2011. június 15. (szerda) 18.00. Fogasház (VII. Akácfa utca
51.)
A Szépírók Társasága és Godot Kortárs Intézet közös rendezvénye.

Najmányi László a DJ NoMore kódnéven írt 'Lovagok az
éjszakából' című, a lemezlovasok titokzatos világáról szóló
e-könyvét (Enciklopédia Kiadó), és a Spions együttes most
Helmut Spiel! kódnéven a kanadai Montrealban kémkedő
frontemberével közösen realizált 'The Cosmic Bargain' (A
kozmikus alku) című rock-operett alapján készített, saját
kiadásában megjelent videó-könyvét mutatja be.

artportal.hu/aktualis/blog/20110602_najmanyi_laszlo_a_joevo_koenyvbemutatok

spions.webs.com

wordcity.webs.com

WordCitizen 2011.06.13. 06:43:06

@kicsi11: GODOT Irodalmi Estek 58. – A Könyv utóélete – (Najmányi László)
2011. június 15. (szerda) 18.00. Fogasház (VII. Akácfa utca
51.)
A Szépírók Társasága és Godot Kortárs Intézet közös rendezvénye.

Najmányi László a DJ NoMore kódnéven írt 'Lovagok az
éjszakából' című, a lemezlovasok titokzatos világáról szóló
e-könyvét (Enciklopédia Kiadó), és a Spions együttes most
Helmut Spiel! kódnéven a kanadai Montrealban kémkedő
frontemberével közösen realizált 'The Cosmic Bargain' (A
kozmikus alku) című rock-operett alapján készített, saját
kiadásában megjelent videó-könyvét mutatja be.

artportal.hu/aktualis/blog/20110602_najmanyi_laszlo_a_joevo_koenyvbemutatok

spions.webs.com

wordcity.webs.com

MetálFater (törölt) 2011.06.13. 06:56:45

Nem értem a kérdést.

Ha megvan nyomtatott formában, minek olvassam egy e-olvasóban?
Ha meg nincs, nem is érdekel.

Nyilvánvaló, hogy egy tatalmilag érdekes és küllemében szép könyv nyomtatottan inkább elkel, mint e-könyv formában.

Azért mégis csak szebb látvány - mondjuk a Jókai összes - a polcon egy teljes sorozat így, mint egy e-olvasóban, hát nem?

Bakker...

Goompah 2011.06.13. 08:08:17

@WordCitizen: A kurva anyádat spammeld!

Donor 2011.06.13. 08:08:38

@MetálFater: Nyilvánvalóan nem te vagy a célközönség, hanem én :)

Egyéni izlésedet nem vitatva, hogy te jobban szereted a papír könyveket, én jobbszeretem elektronikus formában mert sokkal praktikusabb. Egész könyvtárat hordok magammal a mobiltelefonomon, így bármikor bárhol kényelmesen válogathatok és olvashatok. A nagyméretü OLED kijelzőnek hála pedig pont olyan kellemes olvasni mint a papírt. Sőt, jobb, mert nem kell hozzá olvasó lámpa és nem felejtem otthon.
És itt jön be, hogy nem is kell ekönyv olvasó ahhoz hogy az ember ekönyvet olvasson. Én már a régi Nokia3210-esemen is több tucat könyvet kiolvastam a vonaton ülve.

Én nagyon egyetértek a post mondandójával és csak támogatni tudom a kezdeményezést, de félek hogy ezzel az önzetlen, kultúra párti hozzáálással nem fog nyereséget termelni egy ilyen kicsi kiadó.

Vettem tőlük két könyvet is már 300 forintért. Olyanokat amit papíron még csak észre sem vennék, de ez tipikusan az az ár amit már akkor megfizetek ha tetszik a könyv címe, de nem tudom megítélni hogy tetszik e. A papír könyvek 2-3ezer forintos árát csak akkor fizetem ki, ha 100% biztos vagyok benne hogy én el fogom olvasni végig és élvezni fogom, ez pedig elég ritka. Tehát az iTunes féle üzleti modell sokkal célravezetőbb és nagy kiadók esetén nyereséges is lehetne. Addig amíg nincs (túl sok) legális ekönyv pedig marad a torrentes ingyenes beszerzés.
Persze veszek papír könyvet is, főleg a friss megjelenéseket veszem meg, de az áruk miatt sokkal ritkábban mint szeretném.

Persze ha a nagyok nem lépnek a kicsik is esély kapnak a növekedésre. A Syllbux is lehetne nagy, ha először is megjegyezhető nevük lenne :D másodszor sok jó könyvet begyüjtenének, hogy legyen választék (tudom ehez tőke kell) harmadszor népszerű netes oldalakon nyomnák a reklámbannereket, mert jelenleg nem túl ismertek.

Persze az ilyen blogos, fórumos marketing is jó, mert olcsó, de sok munka van vele.

ihatethisindapassthingy 2011.06.13. 08:12:27

Egyébként lobbizik valaki a törvényhozóknál a 25% ebook ÁFA 5%-ra csökkentéséért? Csak mert 20% ÁFA csökkentés triviális módja lenne a végfelhasználói árak jelentős csökkentésére. Tudom, hogy fizikai adathordozón közvetített ebook esetén már a szokásos 5% áll, de ez a korlátozás már akkor idejétmúlt volt, amikor megszavazták.

Donor 2011.06.13. 08:13:54

@www.Bisex.hu: Na, hát az ekönyv már csak ezért is jó.
Az író, házi körülmények között ki tudja adni a maga ekönyvét, így akár a teljes pénz is nála maradhat. Persze nem túl hatékony az ha minden író csak a saját honlapján terjeszti a könyvét, de egy gyűjtő portál ami ezeket a könyveket forgalmazza, olcsón fentartható. Aztán meg extra szolgáltatásként adhat az íróknak külön pénzért olyat amit most kötelező jelleggel csinálnak a kiadók.

2011.06.13. 08:14:52

@Lacusru:
Ez csak megszokás kérdése. Amikor kijöttek a nyomtatott könyvek, a kódexek silány tömeggyártott változatai voltak, komoly gyűjtő nem vásárolt belőlük. Most itt tartunk az e-bookkal. Én is szeretem a szép könyveket, a papír illatát, de amióta megvan a kindle, nem olvastam papírkönyvet. Persze életemben annyi ratyi ponyvát nem olvastam, mint most, de hát jelenleg elsősorban ez érhető el. Majd ha minőségi irodalmat is kiadnak e-book formában, akkor meg is fogom venni. A 300 forint kifejezetten olcsó, szépirodalom tekintetében kb. 500 Ft a lélektani határ nálam, szakirodalom esetén 1500 körül.

Egyébként érdemes elgondolkozni azon is, hogy a tankönyvek is kiválthatóak lennének e-bookkal. A gyerek úgy is csak egy évig használja, utána annyira le van harcolva, hogy mehet a levesbe. Emellett meg az iskolatáska is könnyebb lenne. Persze akkor a gyerekek 30000+ Ft-os kütyükkel rohangálnának, de hát a mobiltelefon is ilyen.

Donor 2011.06.13. 08:15:41

@ihatethisindapassthingy: Ekönyv esetén olyan országban üzemeltetném a honlapot ahol eleve alacsony az adótartalom, mivel az únios szabályok szerint abban az országban kell adózni ahol vásárolsz, az internet esetén ez pedig nem olyan bonyolult.

Lángharcos 2011.06.13. 08:19:10

@MetálFater: Könnyebb kölcsönadni, nem gyűrődik meg, nem rágja meg a moly..Nem esnek ki belőle a könyvjelzők, amikor olvasod, sok könyvjelződ lehet egyszerre (ipod enged nekem: lapszéli kis firkákat, megjegyzéseket)

Nem azért olvasok, hogy utána legyen 3 méter kék a polcaimon, 1 méter sárga, 2 méter fehér... :D

Az viszont tény, hogy az e-könyvekkel nem lehet ilyen szórakoztató videót csinálni:
www.youtube.com/watch?v=cFnuP9niRUg

Donor 2011.06.13. 08:20:35

@nemorino: Elég sok régi szépirodalmi mű megtalálható legális elektronikus formában, ráadásul az általad preferált ár alatt.
A kötelező olvasmányok 100%-át megtaláltam, szóval a lehetőség adott, csak keresni kell.

Másik amit jó eséllyel megtalálsz az a magyar írók friss sci-fi könyvei, talán azért mert ők azok akik a jövőbe néznek :)

ihatethisindapassthingy 2011.06.13. 08:27:20

@Donor: Akkor a legjobb már az EU-n kívülre vinni a szolgáltatást, mert amennyire én tudom:

1) Ebook letöltés szolgáltatásnak minősül, nincs fizikai szállítás, így vámot nem kell utána fizetni. Az ÁFA-fizetési kötelezettség vámoláskor keletkezik.

2) EU-n kívüli ország értelemszerűen a saját ÁFÁ-ját használná, ha egyáltalán van neki ilyen.

Azt viszont nem tudom, hogy keletkezik-e ÁFA-fizetési kötelezettség akkor is, ha nincs vám.

Akárhogy is, bármilyen 20% körüli árcsökkentés komoly lökést adhatna a magyar ebook piacnak, bár persze mit sem ér az egész, ha nincs kínálat.

ihatethisindapassthingy 2011.06.13. 08:48:21

Szóval részemről a következőket tenném a magyar ebook piac beindításáért kiadóként:

- 25% ÁFA -> 5% ÁFA kilobbizása a törvényhozásban.

- összeállni néhány jó jogokkal rendelkező más kiadóval egy közös, a terjesztőket kikerülő webshop létrehozására.

- ipari mennyiségben digitalizálnám a tartalmakat diákmelóban.

- semmiképp sem fejlesztenék saját ebook platformot, lehetetlen versenyezni az amazon.com-al (economies of scale), inkább segíteném annak beszerzését VAGY önköltségi/ráfizetéses formában adnék egy nagyon jó olvasót (ez viszont sokkal, de sokkal kockázatosabb mindenkinek).

- az ebookok árát legalább 30%, de inkább 50%-al a print verzió alá lőném be (ha tényleg 50% a kisker árrés, itt van mozgástér rendesen).

- nyitvahagynám a rendszert új kiadók csatlakozására (sőt, aktívan promotálnám).

- komoly marketingerőfeszítéseket tennék a szolgáltatás megismertetésére, akár külső kockázatitőke-partner bevonásával. 1-2 millió dollárnyi venture capital nem egy őrült összeg, a magyar piacon viszont számottevő. Egy világszerte felszállóágban lévő piac helyi beindításából tetszetős üzleti tervet lehet írni.

Iparágon kívülállóként persze könnyen beszélek és azt már most is látni, hogy a nagy terjesztők valószínűleg büntetnék a print üzletágát a kiadóknak - valahogyan érdekeltté kellene őket tenni, vagy legalábbis átrendezni kissé az erőviszonyokat.

Goompah 2011.06.13. 08:53:58

@MetálFater:

"Azért mégis csak szebb látvány - mondjuk a Jókai összes - a polcon egy teljes sorozat így, mint egy e-olvasóban, hát nem?"

Fene tudja, én a könyvnél olcsóbb lakásdíszt is el tudok képzelni.

De milyen színösszeállítást javasolt a lakberendeződ? :D Mondjuk másfél méter piros után két méter zöld, majd fél méter sárga, amit három méter tarka követ? Nemzeti érzelműeknek a felső polcon pitos. alatta fehér, alul pedig zöld szín ajánlott.

(Basszus, most látom, hogy Lángharcos már ellőtte a méteres poént, de azért most már küldöm.

@Donor: "de egy gyűjtő portál ami ezeket a könyveket forgalmazza, olcsón fentartható."

Vagy akár ingyenesen a lap.hu portálon. Bár az csak a szerző honlapjára irányítana, de az már épp elég.

@nemorino: Valahol olvastam talán 1-2 éve, hogy már ilyen is van.

2011.06.13. 08:59:12

Napokban vettem egy könyvet. A lapok annyira vékonyak, hogy átlátszik (nehezen olvasható) az ellenkező oldalon látható tartalom. A betűk aprók, a könyv gerince hamar eltörik, magammal hordani nem lehet mert nehéz. Ezt a sorozatot a minek darabja 5.000 ft le lehet tölteni MOBI formátumban. Ha meg lehetne venni megvenném (300 forintért kérdés nélkül). Itt a vége.

midnight coder 2011.06.13. 10:08:41

@Lacusru: Ezt a könyvek szagát soha nem értettem. Több száz papírkönyvem van, sokat meg is szagoltam, de a legjobbnak is a dohos enyv szaga volt.

A könyv mit szobadísz meg szép dolog - addig amíg van bőven hely hova rakni. Egy szűkösebb panellakásban nem igazán van hely könyvtárszobának - ami azt illeti, egy átlag családi házban sem nagyon.

Az meg hogy kinek mi értékes, viszonylagos. Szerencsére ma már nincs Nagy Testvér aki meghatározza, hogy milyen olvasmányok hasznosak a szocialista embertípus szellemi fejlődésére nézve, és mik akadályozzák eme magasabb rendű emberpéldályok kifejlődését.

Ami a szemre gyakorolt hatást illeti, szvsz az e-paper alapú rendszerek esetén gyakorlatilag 0, mivel nagyjából ugyanolyan elv alapján tudod olvasni mint ha sima könyvet olvasnál: kis kapszulákban lévő pigment részecskék vándorolnak fel-le a töltés hatására, ennek hatására változik meg a kapszula színe. Innentől kezdve ugyanúgy tudod olvasni mint bármilyen nyomtatott szöveget.

A TFT alapú olvasók már más téma - de én ennek sem igazán tapasztaltam különösebb negatív hatását, pedig már jó néhány könyvet elolvastam így. És persze a napom jelentős részét eleve ilyen képernyők előtt ülve töltöm, ahogy sok-sok millió ember a földön akit számítógép elé köt a munkája.

Sausage 2011.06.13. 10:11:38

Mindig tema ez a "lopas" dolog, ami mar zenenel is erdekes kerdeseket vet fel, de konyvnel vegkepp erthetetlen.

Ha elmegyek egy konyvtarba, es ott olvasok, abbol mennyi reszesedese lesz az ironak/kiadonak?
Ha kolcsonadom a konyvem, illetve a csaladban mas is elolvassa, akkor maris vege a vilagnak?
A letoltheto konyveket is megvette valaki (pont ugyanugy, mint a konyvtar), es most elektronikusan "kolcsonozzuk". :)
En magamon azt erzem, hogy ugyanugy fix keretem van a konyvvasarlasra, csak az ebook ota azt nagymeretu, szines-szagos, illusztralt albumokra koltom. Tehat nem koltok kevesebbet, csak masra, vagyis egyszeruen atrendezi a piacot, de nem szunteti meg.
Horror arak vannak az idegennyelvu konyvek piacan, es az antikvariumokban is. En is szeretem a szep kiallasu konyveket, de rohadtul nem praktikus egyik sem, ezt be kell latni.

Sausage 2011.06.13. 10:13:28

A vicc pedig, hogy pont a szepirodalom (jo, persze jellemzoen nem kortars), teljesen ingyenes, meg az amazonon is. Van pl Verne osszes, ingyen, angolul. Nyelvgyakorlasnak kituno.

krüger 2011.06.13. 10:20:44

Érdekes, bőven elmúltam 40, és jobban szeretem az e-könyveket mint a 15 éves lányom. E-olvasót is vettem, de nem Kindle-t, mert nincs kedvem ahhoz, hogy valaki távolról nyúlkáljon be abba, amit én fölraktam. Számomra az egyetlen hátránya az e-könyvnek, hogy nem lehet lapozgatni, minden másban csak előnyét látom. Persze a nagyobb formátum, illusztrációk esetében a kis e-olvasó még nem alternatíva, de hamarosan lesznek színes e-tintás könyvek is.

A könyváraknál ugye azt is figyelembe vettétek, hogy nagyon sok könyvet fordítanak, ami önmagában - terjedelemtől függően - 180-300 ezer Ft közötti összeggel megdrágítja a költségeket?

Az írókat annyira nem sajnálom. Mindig is úgy volt a történelemben, hogy csak azok az írók tudtak íróként megélni, akik valamilyen nagy nyelven alkottak. A magyar pedig nem nagy nyelv. A magyar írók többsége sem (csak) írásból élt, hanem mellette dolgoztak mint műfordítók, lapszerkesztők, tanárok, lektorok, egyetemi oktatók vagy hasonló. Tudomásul kell venni, hogy magyar nyelven nincs és soha nem is lesz annyi olvasó, hogy abból néhány sztár írónál többen megéljenek.

Sausage 2011.06.13. 10:47:27

@krüger:

Az utolso bekezdesre reagalva:

Bizony, es talan ezert is zuhan a szinvonal. Ha valakinek megelhetesbol kell irnia, nem pedig hobbibol, az elobb-utobb minoseg-mennyiseg problemahoz vezet. Kenyszerbol ritkan szuletnek jo muvek, cserebe viszont megszuletik az a domping amit most tapasztalunk, es amit maguk az irok/eloadok is utalnak.

Goompah 2011.06.13. 11:09:00

@Sausage:

"Ha elmegyek egy konyvtarba, es ott olvasok, abbol mennyi reszesedese lesz az ironak/kiadonak?"

Nem sok. De ha a könyvtáron kívül nem venné meg a könyvet még néhány ezer vagy tízezer ember, akkor nem lenne érdemes kiadni, és akkor bizony a könyvtárban sem olvashatnád.

John Vargas 2011.06.13. 11:12:38

@Behemoth: Itt most hasonló megy: illuziocsapdajaban.blog.hu de még elég erős FB kampánnyal sincs kiugró napi látogatószám. Ez sajnos komoly marketing nélkül nem megy. Arra meg pénz kell. Így marad a kiadás öröme! ;)

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.06.13. 11:31:29

Már fent is említették, de tényleg kiváncsi lennék, hogy hogy lehet háromszáz forintból kihozni egy kiadványt.

Mert ha úgy számoljuk,hogy az utalásnak nincs költsége, akkor is kétezer példánynál van az író (nagyon nagyjából) a pénzénél, úgy, hogy szerkesztőt, kutyafülét nem is fizetett.

Reálisabb könyvenként száz forinttal számolni (ti. hogy ennyi esik be a szerzőnek), így meg már háromezer példány fölött járunk.

Jó ez a forradalom, de kinek éri meg?

Netuddki. 2011.06.13. 11:41:40

@gitáros: "Téged is támogatnak a munkahelyeden, vagy úgynevezett "fizetésért" dolgozol?"

Észkombájnok! Egyik munkahelyen sem fizetnek ELŐRE...

Netuddki. 2011.06.13. 11:47:45

@krüger: Bizony. Kis ország, kis példányszám...

Sausage 2011.06.13. 11:51:32

@Goompah:

Ezt en ertem, de a csak papiralapu kiadasnal sincs senki rakenyszeritve, hogy megvegye. Elmehet ugyanugy a konyvtarba. Min valtoztat az e-book?

Goompah 2011.06.13. 12:04:02

@Sausage: Talán az, hogy kevesebb könyvtár van, mint internet-kapcsolattal rendelkező számítógép. És az a kevés könyvtár is messzebb van a legtöbb embertől, mint a számítógépe vagy okostelefonja.

krüger 2011.06.13. 12:27:27

@Sausage: Magyarországon? A könyvtárak többségének a törzsállománya a hetvenes-nyolcvanas években kiadott kötetekből áll. Az újonnan megjelent könyvekből csak hébe-hóba rendelnek.

Sausage 2011.06.13. 12:40:38

@krüger:

De errol megint csak nem az ebook tehet.

Sausage 2011.06.13. 12:42:05

@Goompah:

Hat akkor uzleti modellt kellene valtani, nem pedig a regi es mukodeskeptelent eroltetni, az olvasokat pedig kriminalizalni.

En is az altalanydijas tartalomszolgaltatasban latom a jovot, legyen az kep, hang, vagy szoveg.

Goompah 2011.06.13. 12:46:58

@Sausage:

"Hat akkor uzleti modellt kellene valtani, nem pedig a regi es mukodeskeptelent eroltetni"

Kb. erről szól a poszt és az összes könyves blog, továbbá a legtöbb ilyen témájú komment, vélemény. Isten hozott a klubban. :D

krüger 2011.06.13. 13:02:19

@Goompah: Így van. Persze kimondani könnyebb, mint meg is csinálni. Én abban látom a fő problémát, hogy az olyan cégek, mint a Libri meg az Alexandra hatalmas összegeket ruháztak be a csili-vili könyvpalotákba, raktárakba és hasonlókba, és nyilván foggal-körömmel ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a sokmilliárdos befektetésükből valami hasznot lássanak. Pedig úgy tűnik most, ez jórészt kidobott pénz volt, és ennek jól látszanak a jelei. Szoktam járni a nagy Alexandra boltokba, és látom, hogy nagyon kevés a vásárló, még a nagyon angebótos könyvek is csak nehezen fognak (vicces volt látni, hogy amikor Vargas Llosa megkapta a Nobel-díjat, azonnal lekerültek az engedményes matricák a könyveiről). A közelünkben pl. van egy Auchan, aminek az épületében évekig működött egy Libri bolt, de idén jan 1-től az is megszűnt. Szóval most ezek a boltok úgy vannak a beruházásaikkal, mint a gázlámpák gyártói, amikor megjelent a villanyvilágítás.

Sausage 2011.06.13. 13:20:53

@krüger:

Mint ahogy a konyvnyomtatas is megritkitotta a kodexmasolok piacat, de ettol meg ma is jo biznisz kulonosen igenyes, kezi munkaval elkeszitett illusztralt akarmi. Csak kevesebb embernek...
Es mondom, szerintem aki eddig is vasarolt konyveket, az ebook utan is pont ugyanannyit fog kolteni, csak mas felosztasban. Erthetoen nem akar majd 8. utannyomott, ujrahasznositott papirra szarul tipozott, ragasztott gerincu izeket venni, amikor semmi pluszt nem ad egy e valtozathoz kepest. Viszont tobb penze marad gyonyoru, illusztralt albumokra.

Goompah 2011.06.13. 13:34:26

@krüger: Vagy még úgyabbul. A gázlámpagyártó üzemet át lehetett alakítani pl. lámpabura gyártására, de itt magára az üzemre (üzlethelyiségekre) sincs szükség.

Kíváncsi vagyok, mikor jönnek végre rá arra, hogy minél tovább húzzák az átállást, annál esélyesebb, hogy a zeneipar sorsára jutnak.

Kósza hírek szerint készülnek valami nagy dobásra (nem tudok semmi közelebbit), de ha az valami DRM-es marhaság lesz, akkor nem jóslok nagy sikert. DRM nélkül meg csak olyan alacsony árak mellett nem lesz csábító a fájlcserés megoldás, amit nem fogadnak majd el a kiadók/terjesztők. Szóval sehogy nincsenek irigylésre méltó helyzetben.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.13. 13:58:34

Jó esély van rá, hogy a jövőben nem lesz olyan, hogy főállású író, illetve csak a legjobbak lesznek képesek ebből megélni, mert az elektronikus terjesztésével megszűnik az a kényszer, hogy csak úgy juthatsz hozzá, ha elmész a boltba, és megveszed, a kalózkodással pedig csak úgy lehet felvenni a küzdelmet, ha elég olcsón adják a könyveket.

Ebből adódóan kizárólag ebből csak azok fognak tudni megélni, akik nagy sok példányt el tudnak adni ezen az olcsó áron. A többieknek, aki vagy középszerűek, vagy jók ugyan, de olyan területen publikálnak, ami csak kevés embert érdekel, keresniük kell majd szponzort, pályázniuk kell majd támogatásért, vagy egyéb állás mellett hobbiból fognak könyvet írni, amiből talán lesz némi bevételük is.

Ezt nehéz elfogadni a mostani íróknak, zenészeknek, stb. de láthatóan ez a jövő, ezért érdemesebb lenne a tiltakozás helyett inkább minél újszerűbb üzleti modellekben gondolkozniuk, mert a változásokat nem lehet megállítani.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.13. 14:00:46

@spontan: nem olvastam át, javítsátok fejben az elütéseket :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.06.13. 14:37:56

@spontan: Igazat adok - 28 éves "irodalmi pályafutásom" alatt azt kellett tapasztalnom, hogy immáron a jövőben élek. Ellentétben mindenféle kiadóba juttatott szenny alakokkal és dobozból ismert "celebekkel" nekem sosem ömlött a zsebembe olyan összeg, hogy bőségesen megéljek belőle. Mindig dolgoznom kellett a könyvírás mellett - egy időre (jó hosszú időkre) abba is hagytam a megjelentetési lehetőségek keresését, mert még akkor is jobban járok, ha a könyvkiadás körüli hercehurcára szánt időt (egyeztetések, szerződés aláírások, tördelés áttekintése, borítótervek, satöbbik) inkább maszek melókra költöm, mert azok többet hoznak 60 ezer forintnál...

Igen, nagyon kellemes lenne "csak" írni és alkotni nektek, hogy legyen mit olvasnotok - de ez nem így működik. Ahhoz, hogy "író" és "művész" lehessél, minimum kapcsolatrendszer, hozzá kötelező származási bizonyíték (akár külső jegy) szükségeltetik - és egy akkora adag szerencse, amit már inkább lefizetésnek hívnak.

A jövő írója vagyok 28 éve, csak még nem tudok róla. :-)

agymosott.blog.hu

Goompah 2011.06.13. 17:36:05

@Tom Bobb: Na, a 114. kommentben csak megjelent végre-valahra a mégoly alaposan bújtatott zsidózás. :( Nagyon hiányzott.

Az nyilván meg sem fordula fejedben, hogy esetleg nem vagy ANNYIRA jó.

különvélemény 2011.06.13. 18:04:00

@Goompah:
Nem volt abban semmi pejoratív zsidózás.
Egyszerűen bizonyos szakmákban felülreprezentáltak, ezért könnyebb a dolgod, ha zsidó vagy, ennyi.

Goompah 2011.06.13. 19:20:55

@különvélemény:

Az írás tipikusan nem olyan dolog. Az olvasók nem azért szeretnek és olvasnak egy írót, mert zsidó, hanem mert jókat ír (vagy csak éppen nekik tetszőt, lásd ponyva). Tom Bobb panaszkodása főleg Magyarországon nem áll meg, ahol állítólag (de csak állítólag!) szörnyű antiszemitizmus dúl.

Persze mindig könnyebb a körülményeket okolni, mint esetleg azzal szembesülni, hogy vagy nem vagyunk elég jók, vagy nem a tömegízlést szolgáljuk ki.

(Az lehet, hogy valakit erősen támogat a politika vagy a média, de ebből még messze nem lesz népszerűség. Kiadhatják ugyan a könyvét, ahhoz elég lehet az ilyen-olyan hátszél, de a kutya nem fogja venni, ha nem jó.)

különvélemény 2011.06.13. 19:32:00

@Goompah:
Ne legyél már ilyen.

"Az írás tipikusan nem olyan dolog."
A szakma olyan, nem az írás. Statisztikát nem tudok neked mutatni, mert lecsuknának érte, egyszerűen köztudott.

"Az olvasók nem azért szeretnek és olvasnak egy írót, mert zsidó, hanem mert jókat ír "
Azt nehéz szeretni, aki meg sem jelenik.

"Persze mindig könnyebb a körülményeket okolni"
Nem okolta, csak megjegyezte, hogy könnyebb lenne és ezzel folytatta: "és egy akkora adag szerencse, amit már inkább lefizetésnek hívnak"

"de a kutya nem fogja venni, ha nem jó."
Alekosz?
Direkt hoztam tévés hasonlatot, nem szeretném végig sérteni a "bestseller" írókat, örüljenek csak, hogy a médiásujságíróvagyok faszkalapságuk milyen sikeres.

különvélemény 2011.06.13. 19:38:50

@Goompah:
De hagyjuk ezt a témát, mert előbb utóbb tényleg elkezd valaki zsidózni.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.06.13. 20:01:51

Üdvözletem az Úrban!
Szóval. A cikk fő gondolatiságával maximálisan egyetértek (gyak. elvetemült a nagy kiadók e-könyvhöz való hozzáállása). Ugyanakkor nagyjából-egészében annyira tartom a piac gyártói oldala számára hasznosnak 300 forintért e-könyvet kiadni, mint zabot hegyezni vagy kákán csomót keresni. Gyk. semennyire.
Egy e-könyv legyártásának költsége, pláne ha az eredeti papír, nem olcsó mulatság (ha, felteszem HA legalább azt a minőséget akarja a kiadó hozni, amelyet néhány önkéntesekből szerveződött önkiszolgáló oldal produkál -- vagyis meglepően jót). Erre jön rá a szerző tiszteletdíja, a webshop költsége, a vállalkozás rezsije, a megérdemelt haszon (amiről persze le lehet mondani), és persze adót is kell fizetni utána.
Lehet össze-vissza számolgatni, azonban az egy egyszerű excel táblából (lásd blogunk) kiderül, hogy a másodvonalbeli bestseller írók eladási mennyisége is kevés ahhoz, hogy ezt az egész fent leírt hóbelevancot finanszírozni lehessen a (bruttó!) 300 forintból.
És akkor nézzük a közgazdasági oldalt (ismét: blog). 300 forintot rengeteg ember hajlandó kiadni e-könyvre, és nyilván sokkal többen, mint 1000 forintot, azonban erre az ábrára nézve valami egyértelműen kiderül:
m.blog.hu/ek/ekonyvolvaso/image/Professzore/felmeres/felmeres_3_ar_11.jpg
Az a kb. 800 olvasó, aki 300 forintot fizet, csupán 240 ezer forint bevételt termel, míg az a kb. fele annyi (450), aki 900 forintot is fizetne összesen bő másfélszer annyit (kb. 400 ezer forintot) hoz össze a vásárlásával, akkor őszintén nem értem, miért kell valamit ennyire pokoli olcsón adni (pláne ilyen eladási volumenek mellett).

Persze ha valaki nem akar profitot termelni és/vagy egyetlen célja az, hogy dömpingárral kifingassa az egész gyártói oldalt (lásd hagyományos könyvgyártás 2000 környékén), akkor érthető a dolog.

Megjegyzem, nem tartom sem a (pl.) e-Könyv Magyarország árait reálisnak, sem azt követendőnek vagy hasznosnak, hogy sokadvonalbeli és/vagy lejárt kiadási jogú könyvekkel nyomják tele a piacot ingyen vagy max. 300 forintért. És erre jó okom van: a minőségi irodalmat épp a szerző miatt nem lehet majd 300 forintért adni, és akkor majd a "jónép" nézni fog, hogy ha az annyi, ez miért nem lehet annyi, és ha már néz, akkor már itt-ott körbenéz az "ingyenesség" miatt is. Onnantól meg veszett fejsze nyele.

Professzore
ekonyvolvaso.blog.hu

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.06.13. 20:03:38

@kIára:
Ja, csak nem Európának... :-/
USA-only (esetleg Kanada).

különvélemény 2011.06.13. 20:18:29

@Professzore:
A 300-at csak bedobta itt valaki, nem az az üzleti modell.

Nyilván a valós szám úgy 300-900 között mozogna a 130 oldalas tucatponyvától a normális regényig.
Ráadásul, ha valami nagyon "illusztrált", bármennyire s lenézem a műfajt, de tényleg szép, azt sem kellene aranyárban adni, mert nem kell drága papíron nagyfelbontásban kinyomtatni, így a 15e Ft helyett a 3e már ötöd ár, mégis hatalmas bevétel. (minimális szöveg, sok kép)

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.06.13. 20:23:24

@különvélemény:
e-könyv 300 Ft... Ott díszeleg a cikk illusztrációjában. Szóval ez nem csak egy ilyen "bedobás", annál azért egy fokkal komolyabb.

különvélemény 2011.06.13. 20:37:30

@Professzore:
Erre mondtam, hogy bedobás. és nem üzleti modell.
A 40%-os könyvheti kedvezmény sem üzleti modell.

krüger 2011.06.13. 21:27:27

@Goompah: Az olvasók nem. Na de az, hogy kinek a műve fog állami támogatással németül megjelenni, ki kapja az ilyen meg olyan alkotói ösztöndíjat, kiről mit mondanak a kritikusok, kinek a könyveiről írnak szemlét az ilyen meg olyan lapokban, folyóiratokban, kit hívnak meg a beszélgetős TV-műsorba - na ez már nem az olvasóktól függ. Egyáltalán nem. Én pl. ámulok-bámulok azon, hogy Konrád György milyen írófejedelemnek van kikiáltva, miközben szerintem olvashatatlan, amiket ír (és ezt személyes tapasztalatból mondom, nekigyürkőztem több művének is, igaz, befejezni egyiket se bírtam). Na ő tipikusan példa arra, hogy valakit messze írói értékén felül futtatnak.

Goompah 2011.06.13. 21:51:47

@Professzore:

Az érvelésed ezernyi sebből vérzik, tele van csúsztatásokkal, hazugságokkal és a konkurencia ócsárlásával. Ezt kb. egy éve kifejtettem a blogodon, jól ki is tiltottál érte - amivel mellesleg vitaképtelenné tetted magad a szememben. No persze nem zavar a kitiltás, csak röhögök a hozzád hasonló fura alakokon, akik érvelés helyett cenzúráznak, máshol meg nagy arccal osztják az észt, mert tudják, hogy más erkölcsileg magasabb szinten áll nála, ezért nem fogja kitiltani.

oloo

@krüger:

"Na de az, hogy kinek a műve fog állami támogatással németül megjelenni"

Erre írtam, hogy segíthet a hátszél, de végül mindig az olvasó dönt. Bárhogy futtatnak valakit, ha nem kell az olvasónak, akkor nem fogják venni és olvasni. Konrád Györgyről pedig kicsit eltér a véleményünk, de nem is célszerű konkrét személyekről vitázni.

@különvélemény:

"Azt nehéz szeretni, aki meg sem jelenik."

Ezen segíthetnek az e-könyvek, persze nem úgy, ahogyan azt Professzore elképzeli.

"Alekosz?"

Ebbe kár belemenni, te is tudod, hogy a lektűr és egyéb mocsok mindig jól eladható lesz. Most irodalomról beszéltünk, nem szennyirodalomról.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.06.13. 22:24:04

@Goompah:
Konkurencia: nem vagyok senki konkurenciája, ahogy nekem sem az egyetlen e-könyv kiadó sem (lehet, hogy 1-2 éven belül az lesz, de most biztos nem ez a helyzet).
Másrészt, bár 1 év nagy idő és nem biztos, hogy jól emlékszem, mindenesetre a blog logja szerint nem én, hanem Dwo rakta ki a sátorfádat enyhén szólva is bicskanyitogató hangnemed miatt (felé).

A többi állításomat meg tizenpár éves könyves múlttal és némi marketing/piacismerettel megtámogatva meg tudom védeni.

Syllabux 2011.06.13. 22:31:19

Kérek mindenkit, ne személyeskedjen, hanem próbáljon érvelni. Ha lehet tényekkel. Nem kell egyetérteni senkivel, de maradjunk tárgyszerűek.
Köszönöm.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.06.13. 22:33:11

@különvélemény:
Meglátjuk a folytatást. Kívánom, legyen igazad!

Goompah 2011.06.13. 22:50:54

@Professzore: Amennyiben bicskanyitogatónak minősül az eltérő vélemény, akkor vállalom. Amúgy meg Dvorkil küldött el engem "valahová", ennyit a stílusról és az összehordott hazugságaidról. S amikor sérelmeztem a "valahová" elküldést, akkor jött a kitiltás. Ami ugye olyan hatásos érv, hogy a vitapartnernek eláll tőle a szava. :D

"A többi állításomat meg tizenpár éves könyves múlttal és némi marketing/piacismerettel megtámogatva meg tudom védeni."

A tizenpár éves könyves múltad és marketingismereted eredménye kiválóan meglátszik a könyvszakma mai válságos, csődközeli állapotán, amihez nyilván te is hozzájárultál a tizenpár éves könyves múltaddal és marketingismereteddel. :P ROTFL!

@Syllabux: Bocsáss meg, de ezt le kellett írnom, mert kissé túl bosszantóak a hazugságai és ferdítései. Részemről befejeztem a vele való foglalkozást, az egész ember nem ér annyit.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.14. 10:42:14

"..., akik e-könyv olvasót vesznek, azért szerzik be a szerkezetet, hogy használják. Ráadásul ők azok, akik naponta olvasnak, vagyis rájuk épül a könyvipar."

Egyetértek.

"sikeresen leszoktatták az embereket az olvasásról"

Nem értek egyet. Szerintem nem a könyv ára miatt szoktak le (l. könyvtár), hanem mert könnyebb a VV-re meredni, mint olvasni. Persze nem kétlem, hogy ha ingyé van egy könyv, akkor többen fogják elolvasni, mintha 3500 ficcsbe kerül.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.06.14. 13:04:24

@Goompah: Messze áll tőlem, hogy "bújtatva zsidózzak" - tényeket írtam le, megtisztelve az oldal íróját azzal, hogy nem másfele terelem a hozzászólásokat (tudván, hogy a magadfajta rögtön kapna a "nembújtatásos" beszólásomnál). Mivel nem vagyok ostoba troll, nem áll szándékomban össze-vissza hülyéskedni a nehezen tüsszentőkről, nem is azért hoztam szóba őket, mert ma középső lábbal keltem fel az asszonyról. Nem erről van szó.

Ha író lennél, ha járkálnál magyar könyvkiadókban, ha csak fele annyi kiadó vezetőjével és tulajdonosával találkoztál volna, mint én, tudnád jól, miről beszélek. Ha zsidózni támadna kedvem és ezt össze akarnám kötni a magyar könyvkiadással, merészelnék egy könyvkiadásról szóló cikket rittyenteni (vagy már meg is tettem?), de nem más blogjára jönnék marháskodni.

Egyébként többször megfordult már a fejemben, hogy nem vagyok ANNYIRA jó író - és gyorsan elkezdtem visszafelé lökni az idővonalat a fejemben. Ilyenek jöttek elő:
- ez marha jó írás,
- nézd, ezt adom ki elsőként,
- mi van még a tarsolyodban, amivel elkápráztatsz?,
- mi lesz a következő regényed?,
- egyszerűen letehetetlen könyvet írtál,
- köszönöm, hogy az én kiadómat választottad.

Sosem tartottam magam ANNYIRA jó írónak. Na, jó, nem fogok hazudozni neked: a családom és barátaim előtt időnként kicsit feljebb hordom az orromat (érted: a tüsszentőmet!), de idegenek előtt sosem verem a nyálamat arra, hogy igenis különleges, jól író, remek történeteket alkotó, bőséges és meglepően eredeti szókinccsel bíró magyar író volnék, akinek egyetlen hátránya a könyvelő anyuka meg a rendőr apuka - ez azért nem egyenlő a párttitkárral és egyéb magas beosztásokkal, ahogy a nevem sem Dávid. Ez ma igenis számít, ha íróvá akarsz lenni.

Egyébként azt, hogy ha nem vagyok ANNYIRA jó író, akkor MENNYIRE lehetek az, könnyű eldöntened, mert ott vannak a regényeim a blogomon. Ez máris mutat valamit - ugyan, melyik magyar "író" adja oda neked ingyen a régebben írt alkotásait, melyik tudja megtenni, hogy szabadon rendelkezik a jogok felett, hogy nem csak a kibaszott pénzre hajt?

Ettől vagyok más, kedves öcsém. :-) Ettől is.

agymosott.blog.hu
süti beállítások módosítása