HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

E-KÖNYV – JOGOS FÉLELMEK?

2011.05.08. 11:16 Syllabux

 

Míg a magyar könyvszakma nagy része bénultan figyeli az e-könyv előretöréséről szóló híreket, gyökeresen átalakulnak a viszonyok. Az olcsó e-könyv olvasó megjelenése (a Kindle-t 26 000 Ft-ért házhoz szállítja az Amazon) előbb-utóbb az e-könyv felé billenti a mérleg nyelvét. A Kindle nem fárasztja a szemet, könnyű, elég nagy a képernyője, állítható a betűméret, és bő 3500 kötet elfér benne. Az e-könyv ma már gazdasági kérdés: a 300 Ft-os e-könyv jobban megéri, mint a 3000 Ft-os papírkiadvány. Az ingyen letölthető e-könyv pedig még vonzóbb – és elég sokan vannak, akik erre akarják alapozni jövőbeli egzisztenciájukat.

 

FÉLELMEK

 

Az e-könyvvel kapcsolatos legnagyobb félelem abból fakad, hogy a digitalizálással a könyv elektronikus tartalommá vált, azaz korlátlanul másolható. Ez igaz, és akkor is így van, ha erről látványosan nem veszünk tudomást. Az e-könyv megjelenése nem a világvége, csupán egy új helyzet, amelyre többféleképpen lehet reagálni.

A digitalizálás alapjaiban rengette meg az általunk ismert könyvkiadási modellt. Annak vége, hogy ha el akarok olvasni valamit, bemegyek a boltba, kifizetem és átveszem a papíripari terméket – vagy kivárom, amíg sikerül a könyvtárban megszerezni. A húzósabb bestsellerek ma már egy hét alatt felkerülnek a kalózoldalakra – de ez egyelőre nem jelent veszélyt. Bármilyen furcsa is első hallásra, a könyvkiadást az e-könyv megjelenésével leginkább az elektronikus könyvtárak, a jogvédők és egyes rövidlátó könyvkiadók fenyegetik.

Kindle a mindennapokban.  

 

NÉHÁNY SZÓ A MÁSOLÁSVÉDELEMRŐL

 

A másolásvédelem a legfölöslegesebb dolog, amit valaha kitaláltak: első pillantásra jó ötletnek tűnik, de valójában nem az. A hozzáférés-szabályozás (DRM- Digital rights management ) elvileg arra szolgál, hogy megakadályozza a jogtalan felhasználást, a másolatok készítését és a művek szabad terjesztését a neten. Hogy ez mennyire eredményes, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy az Amazon teljes tavalyi kínálata letölthető a torrentoldalakról.

Ráadásul nincs olyan, az egész világon egységesen elfogadott DRM, amit minden e-könyv olvasó kezelni tudna, azaz egyáltalán nincs rá garancia, hogy a DRM-mel védett, legálisan megvett e-könyvet olvasni tudom pl. a Kindle-emen. Hiú ábránd, hogy bármilyen úgynevezett másolásvédelemmel megakadályozható az elektronikus tartalmak szabad terjedése. Részint, mert a programozással foglalkozók számára minden hasonló jellegű megoldás kihívást jelent, akár a keresztrejtvényfejtőnek a rejtvény. Ráadásul ebben az esetben rögtön ott a jutalom is: a tiltott tartalom. Ennél sikeresebb konstrukciót nehéz elképzelni, ha valakit motiválni akarunk.

Kedvenc példám: 2007-ben az Ausztrál Szövetségi Kormány 84 millió dollárért internetes pornószűrőt készíttetett, amit egy 16 éves srác nem egészen fél óra alatt tört fel.

A hozzáférés-szabályozás fölöslegesen drágítja az elektronikus tartalmakat, egyáltalán nem gátolja a kalózmásolatok készítését, viszont hatékonyan akadályozza az olcsó és legális tartalom hozzáférést. Ebbe a zsákutcába a zene- és filmkiadók már belefutottak, sikeresen rászoktatva potenciális vevőkörüket a kalózoldalakra. A könyvkiadás esetében jó lenne elkerülni ugyanezt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALÓZOK ÉS FORGALMAZÓK

 

Már említettem az előbb, hogy a kalózoldalak jelenleg nem veszélyeztetik a könyvkiadást. Ennek több oka van: egyrészt az igazán jó kalózközösségek többnyire zártak, másrészt, ha olcsón és egyszerűen lehet megvenni valamit, akkor a többség a kényelmes és legális utat választja – az Amazon se megy csődbe attól, hogy a könyveik szabadon letölthetők torrentről. Harmadrészt, a legtöbb kalózközösség lekapja a kifogásolt tartalmat, ha megkérik rá.

A legnagyobb tévhit a kalózokkal kapcsolatban, hogy pitiáner anyagi okokból, vagy merő rosszindulatból osztják meg ingyenesen a tartalmakat. Ez legfeljebb kamaszkorában motiválja az embert – bár kétségtelen tény, hogy a nagy cégek pofátlan extraprofitjának megfúrása jelenthet egyfajta kaján elégtételt.  A piacot uraló cégek ugyanis monopolhelyzetükből fakadóan hozzászoktak, hogy az alkotókkal és a fogyasztókkal erőpozícióból tárgyalva maximalizálják saját hasznukat.

A kalózoldalakat az tartja életben, hogy számos tartalom fut rajtuk, amely egyáltalán nem, vagy irreálisan magas áron érhető el legálisan. Ha a tartalmak olcsón és legálisan lesznek letölthetők, legfeljebb kevesebb jut a forgalmazóknak. A jelenlegi struktúra – egyfelől nagyon drágán lehet hozzáférni bizonyos alkotásokhoz, illetve ingyen minden letölthető – alapvetően sérti az alkotók érdekeit, viszont tökéletesen megfelel a nagy forgalmazóknak és az úgynevezett szerzői jogvédőknek is. A probléma csupán az, hogy ebben a felállásban ismét az alkotók – szerzők, műfordítók – lesznek kisemmizve, amivel hosszú távon a fogyasztó veszít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kalózok: valóban ők jelentik az igazi veszélyt?

 

A következő posztban innen folytatjuk.

 

244 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr392886812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szerzői jog kalózainak nyomában 2011.05.08. 19:47:24

Az UNESCO 1995-ben nyilvánította a könyv és a szerzői jog világnapjává április 23-át.A szerzői jog manapság igen felkapott téma, melynek kapcsán néhány napja jelent meg Bodó Balázs A szerzői jog kalózai című könyve. Bár manapság leginkább az internetes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2011.05.08. 14:23:39

Jó lett a post, gratulálok!
Viszont számomra ez a hozzáférés szabályozás nem tiszta:
A DRM-es ebookok másolhatók és megnyithatók számítógépen is vagy csak e-könyv olvasóval?

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.08. 17:51:02

A nagy kiadók nem fognak belemenni abba, hogy ne ők szabják meg az árat, hanem az olvasók. A kalózoldalak ugyanis felső korlátot jelentenek az árnak, mert ha a könyv nem eléggé olcsó, akkor már érdemes torrentel vesződni, hogy megszerezze az ember. Vagyis egy szinten felül nem emelhetnék az árat, mert akkor az emberek a torrentet választják.

Ameddig csak lehetséges ellen fognak állni ennek a kiadók, hiszen a piac feletti kontrollt senki sem adja fel magától szívesen és önkéent.

biobender 2011.05.08. 18:00:31

@Ivanhoe: Az EPUB formartumot az Adobe Digital Editions specialis olvasoval nyithatod meg. A file siman olvashato szamitogepen es az olvasodon de regisztralni kell eloszor.

En mar harom eve olvasok EPUB konyveket Sony olvasoval es soha nem volt gond vele. Az egy problema, hogy a konyveket nem adhatom kolcson baratoknak.

biobender 2011.05.08. 18:03:05

@spontan: Ez mar ma sem igazan lehetseges.

Nalam ma mar gyakran az donti el, hogy melyik konyvet vasarolom meg, hogy van-e elektronikus verzioja. Ha meg nincs akkor a kovetkezo kereses a torrenten lesz es a papirkonyv csak akkor jon ha mind ket elozo kereses sikertelen volt.

midnight coder 2011.05.08. 18:05:54

@Ivanhoe: A DRM-es anyagok általában csak azzal az eszközzel olvashatók amire vetted - esetleg annyiszor és addig ameddig a forgalmazó ezt jónak látja. De tényleg komolytalan a dolog - idáig még nem volt olyan DRM amit előbb-utóbb fel ne törtek volna. A dolog elvi korlátja, hogy az eszköz amivel olvasol nálad van - és neked legalábbis el kell hogy érd a tartalmat. Márpedig amit te el tudsz olvasni azt másolni is lehet - bizonyítja azt az is, hogy a papír alapú könyvekről is készülnek illegális másolatok. Beteszik a scannerbe, ráeresztenek egy OCR-t és kész. Picit időigényes, de nem nagy dolog, és pár tízezerből kijön a szükséges felszerelés. Szóval, a DRM felejtős.

Én ha kiadó lennék már most elkezdenék profilt váltani - szépen kezdeném leépíteni a hagyományos könyvkiadást, és átállni az elektronikusra. Mert a kiadónak is lesz helye az új világban, de nem mint gyártónak hanem mint tartalomszolgáltatónak. Könyvajánlás, reklám, kritikák, és kulturált webáruház. Esetleg olvasót is árulhat a könyvhöz. Mert hosszú távon bizony az e-book fog győzni, és nem a dinoszaurusz könyvkiadók.

biobender 2011.05.08. 18:15:08

@midnight coder: Az egyetlen erv ami a papirkonyv mellett szol, hogy lehet a furdokadban is olvasni.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.05.08. 18:24:10

Ugye, mindenki azt mondja, hogy ma még nincs elég magyar nyelvű ebook, és ami van, az is drága. Szerintetek ma mennyiért lehetne eladni egy magyar nyelvű, mondjuk 100 oldalas könyvet? 3 témára szűkítve: ponyva, tankönyv, útikönyv.

Kulminaator 2011.05.08. 18:29:30

@biobender: Hát nem is tudom. Az tény, hogy én is olvasok kádban :) de szerintem nem ez az egyetlen előnye. Bár nem vagyunk egyformák és lehet ettől van de én szeretem érezni a papírt. Szeretem a régi könyveim illatát, és van amihez kedves emlék fűz. Ezeket nem tudja visszaadni semmilyen ekönyv.
Itt van éppen a kezem ügyében Lem Éden című műve (Kozmosz Könyvek). Kopott és ázott (már ejtettem bele a kádba), 1973-as kiadás, de Isten bizony mondom nem adnám oda semmiért. Szóval azért szerintem! van létjogosultságuk a papír könyveknek is.

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2011.05.08. 18:29:40

@biobender: én olvasok fürdőkádban is e-olvasóval, azt ugyanúgy nem célszerű beleejteni a kádba, mint a könyvet.

Írta valaki, hogy először ekönyvet keres, másodszor torrenten, harmadszor megveszi.

Nálam ez témafüggő. Mert van sok olyan könyv, amit akkor is megveszek, ha letölthető - de nem egyszer jártam már úgy (sőt, valójában e-könyveim nagy része ilyen), hogy azért töltöttem le, mert papírformában megvenni újonnan lehetetlen, használtam hónapokig tartó kutatás.

Nekem ebben segített az e-könyv.

Schuerue 2011.05.08. 18:34:46

A kádban olvasás dillemájának feloldására, és biobender egyetlen ellenérvének megsemmisítésére számos megoldás kínálkozik. Pl: javascript:popupWindow('http://trendydigital.com/index.php?main_page=popup_image_additional&pID=88&pic=2&products_image_large_additional=images/TD040WHT_K3_03.jpg')

Kulminaator 2011.05.08. 18:37:15

@Szürkemedve: Sajnos én évek óta hajtok kettő könyvet, antikváriumokban is várnak a beérkezésre, még csak nem is biztatnak :( . Még gyerekkoromban olvastam őket és jó lenne megvenni papírkönyvként.
Kiss József László könyve azt hiszem meg van e formában de nekem az nem kell :D Torrent meg szóba sem jöhet.

Kopasz Mahmut diákjai - Rifat Ilgaz
Parancsolsz egy kézigránátot? - Kiss József László

Schuerue 2011.05.08. 18:37:29

@biobender: Most hirtelenjében nem kerestem elő, de úgy emlékszem az Amazaon storeból vásárolt könyveket kölcsön lehet adni más Kindle tulajoknak. S pont mint az analóg könyveknél addig nálad nem lesz olvasható, amíg vissza nem kapod. Mondjuk legalább nem lehet belőle félreértés, hogy kinek adtad, ő meg visszadta-e már. :)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.05.08. 18:38:46

A mai jog nem tud mit kezdeni az internettel.
Ha könyveket nézzük, csak 20 százalék lenne elérhető pénzért, a többi haveri alapon van fent.
A könyvtárak darálják be a nem kölcsönzött könyveket - www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/065/index.php
Szóval érik a jogalapú butítás, tiszta Oxigénia (ezt a könyvet sem éred el :)
Bill G. nek 120 ezer kötetes nyomtatott könyvtára, ő már tud valamit.
szkaresz.blog.hu/2007/11/26/a_letoltes_tortenete Üdv

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2011.05.08. 18:47:08

@nomad: ha lenne ennyi pénzem én is nyomtattatnám az e-könyveimet. de nincs.

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.05.08. 18:47:09

"Az e-könyvvel kapcsolatos legnagyobb félelem abból fakad, hogy a digitalizálással a könyv elektronikus tartalommá vált, azaz korlátlanul másolható."

És ez miért baj? Miért nem abból indulnak ki a kiadók, hogy az ekönyv ugyanúgy legyen kezelhető, mint a papíralapú.
Ha ma megveszek egy papíralapú könyvet, elolvasom, majd felteszem a polcra. Esetleg beszélek róla az ismerősömnek, aki elkéri, és ő is elolvassa. Ugyanúgy bukott a kiadó egy vevőt, mintha lemásoltam volna neki. De a papíralapú könyvet, ha ráunok, bármikor feltehetem a Vaterára, vagy beadhatom egy antikváriumba, és pénzzé tehetem, mégha nem is fogok hozzájutni az újkori árához. A megvásárolt e-könyvvel ezt mikor fogom tudni megtenni?
A kiadóknak nem annyira az olvasó csesztetésén kellene gondolkodni, hanem azon, hogy adják jóval alacsonyabb áron, amely szinten az ismerősömnek nem lesz probléma, miszerint "kiadjak-e párezer forintot egy könyvért, ami aztán esetleg szar lesz", hanem nyugodt lélekkel kiad párszázat érte, max. utána megvonja a vállát, hogy ehh, ez szar volt, de az összeget a mértékénél fogva kevésbé érzi elvesztegetettnek. Ez a kiadóknak is megérné, mert aki eddig kölcsönkérte, nagyobb valószínűséggel fog érte fizetni.

Goompah 2011.05.08. 18:51:38

@spontan:

S pont ezért jutnak majd a zenekiadók sorsára. Pedig akár azt is elleshették volna tőlük, hogyan NEM szabad csinálni.

Amúgy az általad említett felső korlát eddig nemigen látható, egy könyv elektronikus verziója időnként drágább a papíralapúnál, ami vicc.

Goompah 2011.05.08. 18:57:35

@nomad:

Köszönöm a linket a cikkhez. A "nem növekvő könyvtár" koncepciója különösen mellbe vágott. Ez a könyvtár már nem a kultúra tárhelye, közvetítője, hanem egy könyvesbolt ingyenes kölcsönzési lehetőséggel. Vajon mikor tűnnek el ezekből a "könyvtárakból" az egyetemes kultúra értékes, ámde nem kötelező olvasmánnyá nyilvánított művei?

2011.05.08. 18:59:09

Én folyton úton vagyok, és bámennyire is szeretem a saját könyves polcomat nem tudom magammal vinni. Van úgy hogy 3-4 hónapig is távol vagyok, olvasni kell, a laptopon nem ugyan az, tehát az e-könyv szerintem erre van kitalálva.

Olvastam hogy Ukrajnában a tankönyveket akarják kiváltani az e-könyvvel, szerintem ez a jövő útja.

Goompah 2011.05.08. 19:00:02

"a könyvtár használóit nem érdekli az adott médiaegység"

Már nem is könyv, hanem médiaegység. :(

Ivanhoe 2011.05.08. 19:01:18

@midnight coder: Aha. Szóval még biztonsági másolatot se lehet belőle (pl pendrive-ra)? Fincsi.
@Kulminaator: Sztem ez könyvfüggő. Például egy klasszikus irodalmat soha nem vennék meg e-könyv formában, a feelinghez igen is hozzátartozik a papírforma. Viszont például szakmai könyveket szívesebben tartanék olvasón már csak a kereshetőség miatt is.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.08. 19:20:09

Mint könyveket író (író)embernek, egyik legnagyobb félelmem nekem is a szabadon másolhatóság és a "kalózkodás". A dolgot azonban igyekszem a másik oldaláról nézni - és itt bukok el. Mert míg a lemezkiadók/együttesek azért sírnak, hogy ellopják a nehezen megírt és szerkesztett/előadott zeneműveiket, addig a lehetőség ott van számukra, hogy turnézni menjenek, hogy füstös presszók végében nyomják hajnalig (nem bagóért).
Viszont mi marad az írónak? Igen, jól gondolod: ugyanolyan füstös kocsmába kell betérnem és közönség előtt felolvasást tartanom legújabb (vagy éppen régebbi) könyvemből - de ki kiváncsi erre? Őszintén. Ki az, aki pénzt ad arra, hogy kellően édes magyarsággal, illetve később akcentussal és hibákkal teli angolsággal felolvassak a könyveimből?
Szánalom...

Remélem, nagyon sok ember gondolkozik azon, hogyan is legyen a jövő, amikor "minden mindenkié", vagyis megalakult az Internetes Szocializmus (azért nagybetűvel, mert egyedi) - ahogy elérhetővé válik a szerzemény (film, zene, könyv), az rögtön mindenki tulajdona is lesz, hiszen mindenki birtokolni fogja (aki akarja). Lehet, Marx és Engels ezt látták előre. Csak még nem értettük őket meg, és azt gondoltuk, hogy arról beszélnek, amit aztán Lenin és Sztálin bevezetett.

Azt vizionálom, hogy mint író csak egy név leszek, hiszen a könyvet író írók, akik a honoráriumukból élnek és idejük nagy részében új könyveket írnak, lassan kihalnak/kihaltak. A jövő írójának (ezt érzem immáron évtizedek óta) "hétköznapi" foglalkozás kell, amiből megél, mellette pedig alkothat. Néha kínkeservesen, összes szabadidejét erre szánva. Hogy neked egy-egy kellemes órát szerezzen. Ez van. Nem nagyon találok választási lehetőséget.

Könyveim, melyek megjelentek az Interneten, itt érhetők el:
agymosott.blog.hu/tags/kibuc
agymosott.blog.hu/tags/persecuted
agymosott.blog.hu/tags/interveners

Egyéb, általában az írással kapcsolatos gondolataim, cikkeim, illetve kisebb novelláim:
agymosott.blog.hu/tags/irkafirka

Kellemes időtöltést kívánok!

Alonee 2011.05.08. 19:20:59

@Kulminaator: Nekem mind a kettő megvan. Tökmag Nedzsmi? Priceless.
Egyébként a Parancsolsz .... simán letölthető a legnagyobb és legjobb magyar, csak ebook-kal foglalkozó torrent oldalról.
Teljesen egyetértek azzal, hogy a papírforma feelingje utolérhetetlen ezzel egyidőben számomra megfizethetetlen is. Kénytelen voltam megkötni azt a kompromisszumot, hogy azt olvasok amit akarok, de a papír illata, hangulata elvész. Mégis azt kell mondanom, jól van ez így. Elvégre a tartalom adja a feeling elsöprően nagy részét.

Alonee 2011.05.08. 19:26:29

@Tom Bobb: Ebben teljesen igazad van. Az a helyzet, hogy én pár száz forintot szívesen fizetnék egy könyvért, de pár ezer nem megy. Kíváncsi lennék mindazonáltal arra, hogy mennyi lehet egy szerző elvárása egy könyv után, elektronikus tartalomról beszélek persze. Ha írnál erről egy pár szót, szívesen elolvasnám. Nem hiszem ,hogy pont az írók és az olvasók ne tudnának közös nevezőre jutni e tárgyban.

Kulminaator 2011.05.08. 19:30:07

@Alonee: Ááááá de jó Neked! Lehet mégis veszek majd egy olvasót, bár azért amit tudok biztos, hogy megveszem papírban.

Mondjuk én nem bánom ha terjed az olvasó ha a fiatalok olvasnak is. Nagyon-nagyon nagy baj, hogy egyre kevesebbet olvasnak irodalmi műveket(nem feltétlenül csak szépirodalmat) a fiatalok.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.08. 19:37:04

@Alonee:
Lehet rosszul emlékszem, de asszem a Haszon magazinban volt erről szó pár hónapja.
Ha jól rémlik, akkor a szerzőnek 5-10% jár csak...

tucano 2011.05.08. 19:51:46

E-könyv ügben nekem az a legmegdöbbentőbb, hogy pár nap alatt írnak rengeteg olcsó xart és még így is megveszik! Papírformában hozzá se nyúlna...

freemind93 2011.05.08. 19:52:35

@Kőmíves Kelemen: papir konyvek eseteben 5-10% sztem. tehat az iro ugyan ott van, mint e-konyvek eseteben.

ugyan az jatszodik le, mint a zeneiparban. az alkoto es a fogyaszto jol jar, a ket fel kozott allo iparagnak pedig joval kevesebb jut. aki nem lep, lasd hangyomanyos kiadok, meg jatszhat egy ideig jogi kerdesekkel, drm-el, akarmivel, de vegul csak azon kevesek elnek tul, akik kepesek mozdulni. lasd amazon.

Syllabux 2011.05.08. 19:53:03

@Alonee: Nálunk syllabux.com/ átlag 300 Ft egy e-könyv (illetve az árat a szerző határozza meg). Van ingyenesen letölthető e-könyvünk is (nem a MEK-ről leszedett klasszikusok). Mi a kiadói haszon 50%-át kínáljuk a szerzőnek. Annyi változás van, hogy mióta megszüntettük a DRM-et fellendült a forgalom. Én kifejezetten DRM ellenes vagyok.

Alvin666 2011.05.08. 19:56:42

@Alonee: Ez melyik oldal, ha nem titok?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.08. 19:58:04

@freemind93:
Természetesen papirkönyvre értettem az 5-10%-ot, bocsánat, ha félreérthető volt.
Tehát ha egy e-bookra a szerző kérne 300 Ft-ot, a "kiadó" rátenne mondjuk 200-at, 500 Ft-ért lehetne megvenni a műveket.
Ami szerintem egyébként jó ár lenne, és mindenki jól járna...

freesleep 2011.05.08. 20:01:45

@Syllabux: és ilyen árakon van annyi forgalom, hogy tudtok fizetni szerkesztőt, tördelőt és korrektort?

freemind93 2011.05.08. 20:05:07

@tucano: mas megkozelitesben ugyan ez: publicitashoz jutnak olyan muvek is, amelyek eseteben a kiadok nem tartottak rentabilisnak a papir alapu megjelenest. azaz alacsonyabb lett a lec.

az igaz, emiatt elerhetoek lesznek kevesbe szinvonalas muveket is, de kerem, papir alapon nem jelent meg meg szemet? a fogyaszto felelossege volt eddig is, es lesz ezutan is a valasztas. a kinalat bovulese pedig szerintem inkabb jo, mint rossz.

j311 2011.05.08. 20:10:24

Nem attól kell fléni, hogy korlátlanul másolható, hanem hogy a könyvkiadók ugyanúgy lemaradnak mint ahogy a zenekiadók tették. A DRM mentes MP3 ellen ma már gyakorlatilag tehetetlenek. Bezzeg ha ők kezdik el árulni, akkor az emberek nagy része megvette volna. Nem is bizonyíthatja jobban semmi, mint az iTunes szárnyalása. Csak hát elkéstek. Vagy ha már szárnyalás, az Amazon és a Kindle.

Na, a magyar könyvkiadók, már most késésben vannak. Ha nagyon erőltetik a DRM-et akkor még jobban lemaradnak. Feltörhetetlen védelem pedig nem létezik. De ahogy ma megveszem az új könyvet a boltban (és nem könyvtárból kölcsönzöm, nem antikváriumból szerzem féláron), ugyanúgy megvenném az ebookot is, ha lenne. Na meg ha DRM mentes is lenne, mert nincs annál rosszab, mint amikor kifizettetik az emberrel az amúgy is hatástalan DRM-et és a legális könyvet meg sem bírja nyitni az ebook olvasóján. Ettől sokkal inkább megutálja a felhasználó a legális tartalmat.
Legundorítóbb rész, amikor a gyári DVD-n 5 percig a "ne lopj" témájú átugorhatatlan szarokat kell nézni, nekem aki fizetett érte és a filmet akarja látni. Aki másolni akarja úgyis lemásolja, nem ez fogja visszatartani. A kalózverzióból meg egyszerűen kivágják. Tényleg azért fizessek a legális tartalomért, hogy szopassam magam?

Syllabux 2011.05.08. 20:17:31

@freesleep: A hagyományos könyvkiadásnak lassan vége. De vannak szerkesztőink, korrektoraink, tördelőink. Az e-könyveket legyártjuk, de aki papíron is látni akarja a könyvét, annak ingyenes tördelő és grafikus programot biztosítunk. A könyveket annyi példányban nyomtatjuk, ahány megrendelés érkezik rá. A Syllabux nem profitorientált vállalkozás, mi arra törekszünk, hogy minél több könyv piacra kerülhessen. Szeretnénk, ha lenne egy olyan szegmense a könyvpiacnak, ahol nem az dönti el, hogy mi jelenik meg és mi nem, hogy a könyvkiadók látnak-e üzleti fantáziát a dologban.

flimo13 2011.05.08. 20:20:05

Egyet kell értsek, drm-es tartalomért, legyen az könyv, zene vagy film NEM fogok fizetni. Kivételt csak olyan tankönyv jelenthet, ami másképp beszerezhetetlen. De ilyen még nem volt.

Kindle amúgy nagy király, pár napja van egy androidos telóm, a kindle store-ban meg egy halom klasszikus ingyen. Most Mark Twain-t olvasok épp angolul, pedig már leszoktam a regényolvasásról, túl sok macera. Nem mellesleg így legálisan 0 forintért enyém lett egy könyv, mert ugye olvasót se vettem, miközben nyomtatva lenne 3200. És még jobban is jártam, hogy angolul olvasom.

Ellenben egy tankönyv, tele képletekkel valahogy használhatóbb nyomtatva. Csak sajnos abból sok olyan alapmű van, ami évek óta elérhetetlen, és a könyvtárak sem dúskálnak bennük.

musi 2011.05.08. 20:31:07

Én általában elméleti könyveket olvasok (különböző témakörökben), amik a munkámhoz kellenek. Ugyanezek a könyvek százával, ezrével fent vannak kalóz oldalakon PDF-ben, le is töltöttem, viszont kb még SOHA egyet sem olvastam el, viszont az a néhány tucat, amit megvettem eredetiben (papír), azokat mindet ezerszer átbújtam... Egyrészt nagyon nagyon nehéz a szemnek a monitoron olvasni szöveget, másrészt pszichésen... értékesebbnek tartom, amire kiadtam 50-15 ezer Forintot, és fizikailag, szép borítóval a kezemben tartom.

beavereater [AT] 2011.05.08. 20:50:08

@Tom Bobb: "Mint könyveket író (író)embernek, egyik legnagyobb félelmem nekem is a szabadon másolhatóság és a "kalózkodás"."

Ne dőlj be a kiadók hülyeségének, amikor kiszámolják hogy X példányban letöltötték a gonosz torrentezők az Y áru könyvet, ezért ők buktak X*Y pénzt, amiből neked mint szerzőnek Z% járna.
Ugyanis bármilyen meglepő, a torrentező nem elveszett fizető olvasó. A legtöbb közülük hörgöcsmentalitású fanatikus "fájlgyűjtő", aki leránt mindent ami a fájlnév alapján kicsit is tetszik neki, utána belenéz pár másodpercre, majd "zsír, ez is megvan" felkiáltással felmásolja valamelyik hordozható vinyójára aztán el is feledkezik róla.
A torrentezők maradéka olvasó ember, aki hozzám hasonlóan demónak használja a torrentet. Hogy értsd a példát: most megy az HBO-n a Trónok Harca című fantasy sorozat. (Ha esetleg ellenszenves számodra a fantasy, mint műfaj, most tekints el ettől.) Megnéztem az első részt, fennakadtak a szemeim. Amikor magamhoz tértem, feltúrtam a gépet, megkerestem azt a bizonyos torrentes könyvtárat, amiben több tízezer angol nyelvű könyv van, feltöltöttem a kindle-mre az elsőt. Három este alatt végeztem vele, de tele volt OCR hibával. Ugyanakkor nagyon jó könyv. Beléptem az amazonra, megrendeltem az első négy kötetet (az ötödik még nem jelent meg), tíz percen belül már azt olvastam. Azaz a torrentet demónak használtam. Ez viszony komoly veszély a _rossz_ írókra nézve. Ugyanis én előbb olvasok, aztán fizetek (ezen lehet ugyan vitázni, de nem érdemes, nekem is csak akkor fizetnek a munkámért, ha használhatót adok ki a kezem közül), nem lehet egy jó fülszöveggel meg marketing kampánnyal eladni nekem a könyveket.

Még két megjegyzés:
1) Teljes lelki nyugalommal használom azoknak a könyveknek a torrentről leszedett e-változatait, amik ott pihennek a polcomon lévő majd' 4000 kötet között papírformában. Sok irodalmi alkotást (angolt és magyart egyaránt) és még több szakkönyvet veszek e-könyvként. Ezeket nem terjesztem, nem adom kölcsön. Amikor kérik, mindig azt mondom:
a) vedd meg, megéri (esetleg: meg ne vedd, mert szemét)
b) ha nem akkor torrenten megtalálod, az én vásárolt példányomat nem adom.

Ja, és a DRM valóban teljesen értelmetlen. Magyar e-könyvet például csak DRM nélkül veszek, már csak a kindle miatt is. Mondjuk az amazon drm-je nem zavar, mert most passzol a kindle-mhez, ha meg másra váltok, két másodperc alatt leszedhető a könyvekről.

Úgyhogy fel a fejjel, írj nyugodtan - hogy mennyire tudsz belőle megélni, azt majd a könyvpiachoz jobban értők elmondják - a lényeg hogy legyen saját weboldalad (akár blogod) és legyen paypal donate gomb az oldalon. Ugyanis nem szabad elfelejteni: a jó írókat az olvasók szeretik, és pontosan tudják, hogy az író is olyan boltban vásárol, ahol pénzt kérnek mindenért, azaz ha nincs bevétele az írásból, nem fog írni és akkor nem lesz újabb könyv. Se papíron, se onlány...

Trishike 2011.05.08. 20:55:18

Talán, ha megfelelő áron lehetne hozzájutni e-könyvekhez, akkor a halomnyi warezoló mellé nagy mértékben jutnának olyan, akik eredetiben vásárolják meg azt. Jó példa erre a SF Portál és a Galaktika könyvei, melyeken nincsen semmilyen DRM, viszonylag olcsók, és nem találhatóak meg SEMELYIK ismertebb torrent oldalon sem. Ellenben a legtöbb DRM-es, a papírkönyvnél nem olcsóbb kiadások általában igen (a sok órányi szkennelés után elkészült papírkönyvekről nem is beszélve. (bocsánat, ha valaki írt volna már ilyet, még nem volt időm végigolvasni a kommenteket)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.08. 21:04:33

Nem vagyok híve az ingyenes letöltögetéseknek, de amit furcsállok, hogy vettem egy Kindle-t és ahhoz a könyvek az Amazonon drágábbak(!!!) vagy alig olcsóbbak, mint ugyanaz a könyv papíralapon.

Ne mondja senki, hogy egy könyvet kinyomtatni Mexikóban, elszállítani az USÁ-ba, raktározni, becsomagolni majd onnan Magyarországra postázni ugyanannyi költség, mint elküldeni egy 300 KB-os fájlt az interneten. Az, meg, hogy többe kerül az elektronikus verzió, már végképp nem találok magyarázatot.

beavereater [AT] 2011.05.08. 21:07:25

@Kiszámoló: ez kiadónként sőt kiadványonként változó anomália. Sok esetben a kiadó megszabja az árakat (az amazon nem kiadó, ő csak forgalmazó).

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.08. 21:08:37

Félelem az elektronikus formátumtól: drága kiadók, befotózni egy 300 oldalas papírkönyvet kb. 15-20 perc. Átzavarni egy köteget is kezelő grafikai programon (élesítés, stb) majd a jpeg-ből egy gombnyomással pdf-et csinálni további 3-5 perc. Feltölteni a netre kb még egy perc. Jó esetben megvan 20 perc alatt, rossz esetben fél óra.

Ennyi erővel akkor papír alapon se adjátok ki, úgyis ellopják alapon.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.08. 21:11:03

@flimo13: minden könyv, ami elmúlt 60 éves, ingyenes. (Lejárt a jogvédelem). Akár Rejtő Jenő, akár Mark Twain, akár Dale Carneige könyvei.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.08. 21:14:08

Még egy érv az elektronikus formátum drágasága mellett: a papír alapú könyvet bármikor eladom fél áron, ha már nem kell, az elektronikusat max. törölni tudom.

Syllabux 2011.05.08. 21:33:14

@Kiszámoló: A szerző halálát követően 70 évig jogdíjkötelesek a művek. Rejtő Jenő elvben 2014. január 1-én lesz szabad.

Goompah 2011.05.08. 21:33:41

@Tom Bobb:

"A jövő írójának (ezt érzem immáron évtizedek óta) "hétköznapi" foglalkozás kell, amiből megél"

Ez annyira nem szokatlan más művészeteknél. Pl. Mozart elsősorban koncertezésből és tanításból élt.

Nem ismerem a külföldi, amerikai szerzők jövedelmi forrásait, de úgy hiszem, csak a bestsellerszerzők élnek meg csupán az írásból. A többieknek meg van mellette állásuk. Irodalmat oktatnak egyetemeken stb.

flimo13 2011.05.08. 21:35:08

@Kiszámoló: attól még az OSZK egy állami intézmény, az amazon meg profitorientált vállalat. És ott még optimalizálva is van mobilra. Nyomtatva meg ugye nincs ingyen, akárhány éves is.

Goompah 2011.05.08. 21:35:55

@Kiszámoló:

"majd a jpeg-ből egy gombnyomással pdf-et csinálni további 3-5 perc."

A szennyet valóban így csinálják, de aki ad magára valamit, annál játszik az OCR és a korrektúrázás is.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.08. 21:49:04

@Alonee: Az igazi olvasó, aki értékeli a munkát, amit egy-egy könyvbe fektetek, fizet - ez természetes. A kutya ott van elásva, hogy az írók (mint minden más "könnyen jött pénzes" művészek) kapzsik lesznek és egyre többet követelnek. Ma Magyarországon egy közepes méretű lakásban/házban (utóbbinál nem nagy parcellák vannak, csak kicsiny, kellemes telek) meg lehet élni évi 1,5-2 millió forintból úgy, hogy van mit a tejbe aprítani (egy emberre vonatkoztatva). Talán még egy kis utazgatásra is telik, extra dolgokra (nagyképernyős tévé, saját autó, minden hónapban pár üveg finom bor).

Amennyiben egyes "írók" megelégednének ennyivel, nézzük, mennyibe kerülne az, ha évente csak egyetlen könyvet jelentetnének meg a Neten - és a nép fizetne érte! A rend kedvéért középszintes, 1,8 milliós nettó bevétellel számolok, vagyis 6 ezer embernek kellene 300 nettó forintért megvásárolnia a könyvét (ha elszámoltam volna magam az adóval, fejelhetjük még egy-egy ötvenessel, százassal - a lényreg, hogy nettó 1,8 nem kevés pénz).
Hm. Sok? Nem sok. Ha véletlenül mégis több embernek tetszene a dolog, többen "támogatnák" a vásárlással, író barátunk még Katmanduba is el tudna utazni, hogy rejtélyes bűnügyeket nyomozzon ki egy-egy "tekintélyes méretű" hölgy, egy Smith & Wesson és egy szivar társaságában... :-)

Mindenesetre azt vallom, hogy ha félrerakjuk az írók kapzsiságát (itt sokszor milliók repkednek a levegőben egy-egy szerződésnél)(hallottam az 5 milliós honoráriumokról)(neveket is mondhatnék), akkor az olvasók olcsón juthatnának igen jó minőségű történetekhez, melyeket legálisan szerezhetnének be - és ráadásul az én megélhetésemet is biztosítanák. Mert ha nem napi 8-10 óra meló után, 2 óra BKV zötykölődést követően kell esténként meg a hétvégi szabadidőmben írnom, akkor talán átgondoltabb, érdekesebb, olvasmányosabb történetekkel tudok kedveskedni. Mindenki jól jár, ha minimumom (vagy annál csak kicsit magasabban) tartanánk a szintet.

Csakhogy ez kivitelezhetetlen. Mert az "író" nem úgy gondolkodik, hogy most kicsivel többet akarna keresni, akkor ír még egy könyvet ebben az évben, hanem 300 helyett 450 vagy 500 forintért adja a letöltést - ezzel önmagának is hazudova, az illegalitás felé sodorva addigi hűséges olvasóit.

Van megoldása az Ebook-nak, csak még senki sem jött rá, mi az. Valamikor idén én is el akarom majd indítani saját Ebook szolgáltatásomat, és nagyjából ilyen árakban gondolkozom.
Ide vág a lány neve: Amanda Hocking. Fogta magát, és a teljes eddigi életművét felrakta a Netre letöltésre - olcsón. Most 2 millió dolláros bevételnél tart és folytatja az olcsón adott regények írását - főállásban:
johnnytay.net/2011/03/30/this-self-published-author-makes-us-2-million-a-year/

Valahogy így kéne gondolkodnunk nekünk, íróknak, és aztán ti, az olvasók boldogan adnátok nekünk 300 forintokat egy-egy letöltésért.

Idővel. Azt mondom, idővel kialakul ez a kultúra.

Pálesz 2011.05.08. 21:53:32

@Tom Bobb:

És az nem jobb konstrukció, hogy a kiadó óriási kiadási sarca helyett, van egy tartalomszolgáltató, aki alkalomadtán 10-20-30%-os sarcért szolgáltatja a könyvedet?

Papír alapú könyv: Ár 4000 Ft
Kiadónál, nyomdánál, könyvárusítónál ... marad: 3500 Ft

E-book: mondjuk add 800 Ft-ért a könyvet
Ebből mondjuk amazon lenyúl 300 Ft-ot

Ugyanúgy 500 Ft-ot kerestél, mint szerző, csak ha pl. közgazdász szemmel nézed a dolgot, akkor a Marshall-kereszten mindjárt máshol fog elhelyezkedni a terméked. Szóval nem hiszem, hogy olyan búskomoran kellene megélni az e-book korszak beköszöntét.

ROBERTO 2011.05.08. 21:54:01

@Kiszámoló: Ha már számolsz, akkor számolj pontosan... Egyrészt van ugye a papírkönyv értékvesztése ami 50% és va a villanyosé, ami 100% DE miért törölnéd a villanyosat, ha az jelentéktelen mennyiségű helyet foglal, azaz elfér a könyvtáradban belőle több 100E db, tarolása jelentéktelen költségű, míg a papíros egy idő után már csak a raktározásából és az állagmegóvásból kifolyólag további költségeket indukál, ezért adod tovább féláron.
Na de az a fél ár is sokkal több mint a villanyos reális beszerzési ára!

Ami pedig az érem egy másik oldalát jelenti, a papíralapú könyv ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a villanyosé...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.08. 21:55:54

@beavereater: Köszönöm válaszodat, érdekes volt! Igazság szerint ma Magyarországon egy hozzám hasonló tehetséges (ó!ó!ó!) író nem tudna megélni, mert vannak politikai, vallási, faji korlátaim, ráadásul heterónak születtem (megtartottam), és időközben kievett a fene Torontóba is (nem tudom még, mennyi időre - szívem szerint örökre).

Ettől függetlenül egyetértek veled - kell saját weboldal és nem szabad feladni az írást. Jelenleg is dolgozom egy komoly sci-fi nagyregényen, melyből pár hónapon belül részleteket lehet majd olvasni a blogomon, de eddig két regényemet és pár novellámat, regényrészletemet is felraktam olvasásra a blogra - épp ebben a hónapban kezdem a harmadik regényem folytatásokban való közlését. Ha azt mondom, hogy nem igazán irodalmi blog az enyém, bólogatni fogsz... Sajnálom:

agymosott.blog.hu

Goompah 2011.05.08. 22:01:09

@Tom Bobb: A legnagyobb korlátod a 10 milliós lakosság, határon túliakkal is csak 14 millió. Hacsak nem kezdesz el angolul írni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.08. 22:02:47

Én is irogatok a kevés szabadidőmben, egyelőre inkább agyament sztorikat a két blogomra.
Viszont az egzisztencia megteremtéséhez dolgozni kell keményen, azaz mostanában elég kevés idő jut irni, pedig ezek csak apró szösszenetek, még novelláknak sem nevezném őket.
Több komoly alapötletem van már könyvekhez, de idő hiányában ezek halasztódnak.

Kicsit szkeptikus vagyok az e-könyvekkel kapcsolatban irói oldalról, pedig tisztán látni, hogy ez lesz a jövő.
Iszonyat mennyiségű pénzt költünk minden hónapban könyvvásárlásra, tehát már csak vásárlói oldalról is előny lenne az e-book elterjedése (részünkről).

Mindemellett több ezer e-bookom van letöltve is, mivel régen gyakran utaztam, laptopon elégitettem ki az olvasás igényemet.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.08. 22:05:02

@Goompah: Nem kimondottan csak a bestsellert írók élnek meg az írásból. Értem, mit mondasz és el is fogadom. Nem büdös a munka, csak más fáradtan, másra koncentrálva alkotni, mintha valaki "csak úgy" felkel reggelente és egész nap az a dolga, hogy írjon, szépítgesse a kéziratot, fejlessze magát, hogy jobbat és jobbat tehessen le az asztalra.

A gond ott van (legalábbis esetemben mindenképp), hogy nem vagyok diplomás tanár, mérnök vagy éppen orvos (álomszakmák?), vagyis nekem kocsit kell vezetni és pakolni egész nap, vagy ásni a vízelvezetőt egy vidéki faluban, vakolni, betonozni vagy falazni (ha már ezt tanultam), bemenni a raktárba és 8-10 órán át "raktározni"... Ezzel nem sajnáltatom magam, ne értsd félre, csak Mozart példája... khm... elég egyszerűnek tűnt. A zeneszerző, aki nem tudott megélni a zeneművei jogdíjából, így zenét tanított.
Szívesen tanítanám az írás művészetét - csakhogy akkor pont olyan hazug lennék, mint a mai "irodalomtanárok", akik kurzusokat csinálnak kezdő íróknak, azt füllentve, hogy kinevelik majd belőlük a jövő bestseller íróit. Hogyne. A bili ott van, a kezük majdnem beleér.

Egy középszintű amerikai író pont eleget tud keresni egy-egy könyvvel ahhoz, hogy szűkösen, de megéljen. Ugyanez Magyarországra is igaz lenne - csak ott vannak a kiadók, ugye. Akik elveszik a hasznot. Legtöbbször. Erről írtam is egy cikket, érdekes olvasmány lesz:
agymosott.blog.hu/2011/05/06/randevu_a_gyomberpokkal

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.08. 22:06:05

@Goompah: Pontosan. Ezért próbálkozom angol nyelven.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.08. 22:07:15

@Goompah:
Ugyanerre a következtetésre jutottam én is.

Viszont az angol piac meg iszonyatosan zsúfolt már most is, tehát ott könyvet kiadni még kétségesebb, mint itthon a kis létszámú olvasótábornak.
Ha az e-bookok elterjednek, és bárki irogathat, annak a hátulütője megint a tartalomdömping lesz, ahonnét ismételten nehéz kitűnni.

Nem nyafogni akarok, csak pont abban az időszakban élek, ahol még nem látszik igazán, milyen irányba megy el az egész, és mikor.
Tehát lehet jobban járok, ha a szakmámmal foglalkozok teljesen (elvileg pénzt keresve), és mondjuk 10 év múlva nyugodtabb háttérrel elkezdek komolyabban foglalkozni az irással.
Elvileg a tehetség nem vész el :)

Syllabux 2011.05.08. 22:10:02

@Pálesz: Bocs, az Amazon a magunkfajta kelet-európai kecskepásztorok esetében az ár 70%-át nyúlja le. Persze, mint tudjuk, vannak egyenlőbbek.

biobender 2011.05.08. 22:11:21

Nemetorszagban torveny szabja meg, hogy a konyvek arat nem szabad egy hatar ala csokkenteni. Ez a legnagyobb akadalya az e-konyvek terjedesenek, mert a torveny mioatt majdnem pont annyiba kerulnek mint a "holt-fa konyvek" :).

En akkor is e-konyvet veszek ha egy kicsit dragabb egyszeruen azert mert sokkal kenmnyelmesebb - bar a kadba nem vihetem oket.

j311 2011.05.08. 22:15:01

Attól, hogy valami olcsón letölthető lesz, még nem fogják vinni mint a cukrot. Ha valaki jól és jót ír, ami sokaknak tetszik, akkor akár kiadó nélkül, egy weblappal meggazdagodhat. Aki nem képes ilyen színvonalon írni, az jobban teszi ha szépen keres valami napi 8 órás melót, ha nem akar éhen halni.

j311 2011.05.08. 22:18:59

@biobender: Már miért ne vihetnéd a kádba? Vagy talán a papírkönyveket eláztattad?

Syllabux 2011.05.08. 22:23:41

@Tom Bobb: Figyelj, 2 éve kereslek, és most jöttem rá a cikkedből, hogy te vagy az. Vegyük fel a kapcsolatot, kérlek.

yksitov 2011.05.08. 22:40:23

@Syllabux: sajna ráadásul 'á' betűk nélkül.
Vagy csak nekem jött így le?

flimo13 2011.05.08. 22:48:38

@Tom Bobb: "tanár, mérnök vagy éppen orvos (álomszakmák?)"

Hogy mi? Szerinted ők nem dolgoznak eleget? Sőt, aki szellemi munkát végez 8-10-12 órában (közelgő határidő esetén még többen) az sokkal kevésbé alkalmas utána írásra vagy egyéb szellemi munkára, mint aki ugyan ennyi fizikait végez..

lpt1 2011.05.08. 22:49:31

Kindle használó vagyok. Az ebookokról biztonsági mentés készíthető, illetve ismételten letölthetők a kiadóktól. A könyvek olvashatók a Kindlén és PC-n is, WiFi-n szinkronizálja, hogy hol tartok a könyvben.
A PC-s Kindle olvasó legnagyobb hátránya, hogy nem lehet másolni a könyvből, de a programozással kapcsolatos könyvekhez a kiadótól letölthető, ami kell - csak macerás megkeresni a fájlt.
A Kindle legnagyobb hátránya a képek és táblázatok kezelése, remélhetőleg ezen még javítanak.
O'Reilly több formátumot is kiad, néhány könyvet frissítenek is.
Az ebook magasabb árában benne lehet, hogy több szolgáltatást nyújt, illetve ahhoz, hogy pofás legyen ebook olvasón, újra kell tördelni.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2011.05.08. 22:52:16

Én szeretek magas épületek tetején olvasni. Előfordult már, hogy véletlenül leesett egy nálam
lévő könyv többemeletes magasságból. Egy könyv ezt kibírja, de egy e-book olvasó összetörik.

A strandon könnyen otthagyhatom a pokrócon, nem fogják ellopni a könyvet.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.08. 22:54:43

Nem vagyok tájékozott amazon kérdésben, de az komoly, hogy uszkve 4000 ezer forintos nyomtatott könyvet kb. 800 forintért adnak digitálisan?

Mert ez nekem, mint írónak eléggé nem tetszik...

Az én könyveim 1000 forinttal olcsóbbak digitálisan. Ez pont a könyv előállításának díja (nyilván nem százezres példányszámban). Mivel az e-könyv eladással is van adminisztráció, ezért annak díját nem vonom le.

Ha az e-könyv piac ilyen árakat fog elvárni, hogy 4000 vs 800, akkor nem fog előrébb tartani sem a könyvírás, sem a kiadás (még digitálisan sem).

Nyugtassatok meg, hog ez csak egy hasraütős, nem valós példa volt! :)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.08. 22:56:37

@flimo13: a titok az, hogy ELŐTTE kell írni :)
bocsi, nem okoskodni akartam, csak tényleg így van! Kora reggel előbb kelni és írni - legalább fél-egy órát -, és nagyon gyorsan elkészül a könyv, ami ráadásul magán fogja viselni a szellemi frissesség nyomait is :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.05.08. 23:00:26

@flimo13:
Saját konkrét példa:
Egy évig épitkeztünk, sajátkezüleg csináltam minden munkát.
Estére örültem, ha olvashatok pár oldalt, nemhogy még irjak is. (ennek ellenére az is ment néha).

Egyébként épitészmérnök vagyok, itthon dolgozom.
A tervezési munka mellett jobban jut időm olvasni is, irni is.

Nem sokkal több idő, de a különbség nagyon markáns. Az egy év alatt 2, azaz KETTŐ darab könyvet olvastam el.
Az olvasási tempóm 80-100 oldal/óra, tehát a délután megvásárolt könyv "nem éri meg a másnapot." (és nagyon sokat olvasok)

ehran 2011.05.08. 23:00:37

@beavereater: Na ezt mintha én írtam volna. :) Kiegészítve azzal - a példádnál maradva - hogy szedem szépen a Trónok harcát hétről-hétre a torrentről, mert valószínűleg meg akarom majd nézni máskor is. De amint kiadják DVD-n, meg fogom venni. Szóval valóban kár teljes mértékben démonizálni a torrentezőket.

@Pálesz: Ennyire nem egyszerű a történet, azért egy könyv előállításán az írón kívül mások is munkálkodnak (szerkesztő, lektor, korrektor, stb.), és ezek a legtöbb esetben nem feleslegesek.

flimo13 2011.05.08. 23:00:57

@Vidi Rita: ó én nem író vagyok, sokkal inkább a tanár-mérnök vonalról háborodtam fel, hogy gyakorlatilag léhűtőknek lettek nevezve Tom Bobb által.

Az árhoz meg, ha egy 4000 könyvből levonsz egy ezrest, az alig több, mint a 20% kedvezmény, amit a nagy terjesztők adnak netes megrendelésre. Ettől senki sem fog olyan könyvet megvenni, amit papír alapon nem venne. Az ebooknak meg pont ez lenne a nagy előnye.

beavereater [AT] 2011.05.08. 23:01:16

"Nem vagyok tájékozott amazon kérdésben, de az komoly, hogy uszkve 4000 ezer forintos nyomtatott könyvet kb. 800 forintért adnak digitálisan?

Mert ez nekem, mint írónak eléggé nem tetszik... "

Könnyen lehet, hogy valóban van ilyen könyv az amazon kínálatában, de ez a kiadó (vagy magánkiadású könyv esetén a szerző) döntése volt, nem az amazoné. Szóval no para...

Jim Raynor 2011.05.08. 23:02:41

ja, hát jó dolog az e-book, de azt ne felejtsük el, hogy egy szakkönyv esetén a nyomda csak egy töredéke a költségnek, ami nagyon megdobja, az a szerzői (fordítói), lektori honor. Ez pedig független attól, hogy e- vagy hagyományos könyvről van szó. így nyilván csak a nyomdaköltséggel lehet csökkenteni az árat, ez viszont nem lesz jelentős csökkenés.

flimo13 2011.05.08. 23:06:37

@Kőmíves Kelemen: azért az itthon dolgozom más kategória, mint a baszogat a főnök. Nyílván ha látástól mikulásig melózol, akkor mindegy, hogy mit, de nekem pár óra programozás után is inkább van kedvem kertet ásni, mint bármilyen szellemi munkához. Aztán meg az írás és az olvasás is nagyban különbözik, szerintem.

Syllabux 2011.05.08. 23:06:45

@Vidi Rita: Kedves Rita, akkor te drágábban adod a könyvedet, és ennyi.

@yksitov
"sajna ráadásul 'á' betűk nélkül.
Vagy csak nekem jött így le?"
Mármint mi jött le 'á' betűk nélkül?

j311 2011.05.08. 23:17:34

@Vidi Rita: Akár ilyet is elvárhat, mint ahogy van 199 HUF-os DVD film is.
Nyilván (legalábbis remélhetőleg) a 800 és 4000 HUF-os ebook közt lesz minőségi különbség, mint ahogy a különböző DVD kiadások közt is van.

Alonee 2011.05.08. 23:45:03

@Tom Bobb: Köszönöm, elgondolkodtató írás.

egosumquisum 2011.05.08. 23:57:03

Pont a héten volt remek több felvonásos kalandom a témában.
Kezdődött azzal, hogy amazon csak kindle formátumában árulja a könyveket amiket akartam. Megvettem az elsőt, letöltöttem, rájöttem, hogy nem tudom epubba átkonvertálni a másolásvédelem miatt, de márpedig én ipaden, Stanzában szeretek olvasni. 15 perc volt rájönni, hogy tudom feltörni a másolásvédelmet és epub-ba konvertálni.

8 könyvet vettem meg így a héten, ugyanattól a self-publishing írótól, 0.99-2.99 dolláros árakon. Szívesen fizettem neki érte, konkrétan tudom, hogy a pénzt 70% az ő zsebébe vándorol. Kár, hogy fel kellett törnöm a másolásvédelmet, hogy olvasni tudjam.

Ma rájöttem, hogy megjelent egy sorozat negyedik kötete amit olvasok Kindle editionban (amazonéknál ez a legújabb, hogy előbb adják ki a Kindle editiont mint a papír alapút), nagyon megörültem, nosza megveszem. 12.99 dollár... anyád. Biztos ennyire magas a nyomtatási, szállítási, raktározási költség. Persze az író ebből jó ha 1-3 dollár lát.
Végeredmény? Letöltöttem a könyvet "más forrásból".
Rossz üzletpolitika. Egyszerűen nem lenne szabad 5 dollárnál többet kérni egy elektronikus másolatért.

flimo13 2011.05.09. 00:07:11

@egosumquisum: azért halkan megjegyzem, ez már a csak azért is keressük a kákán a csomót kategória, egyszerűbb lett volna kindle appot telepíteni, 'oszt csókolom.

egosumquisum 2011.05.09. 00:09:59

@egosumquisum:
Azért azt hozzáteszem, hogy a magyar piac más történet. Tudom és tudomásul veszem, hogy a hihetetlen alacsony példányszám miatt a kiadó -egy példányra jutó- költsége sokkal magasabb, aminek csak egy része a nyomdaköltség, így legtöbb esetben nem lehetséges jelentősen olcsóbban adni egy magyar nyelvű elektronikus könyvet mint annak papír alapú változatát.
De több százezres, milliós példányszám esetén már sima extraprofitról van szó, ami ráadásul nem a szerző zsebében landol.

egosumquisum 2011.05.09. 00:12:21

@flimo13:
Van telepítve. Sőt Kindlem is van. De mint mondtam ipadet, Stanzát szeretem. Nekem az nyújta a legjobb olvasói élmény hardver és szoftver szempontból egyaránt

Altaïr 2011.05.09. 00:17:46

Oké, itt egy példa:
Trónok harca (magyarul) papírkönyv, papírkötéses: 2800 forint
Game of Thrones Kindle edition (angolul): 10,5 dollár

Ezer forintTAL OLCSÓBB.

(Közben simán a Google-lal meg is találtam a magyar változatot pdfben...)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 00:33:40

@flimo13: Félreértettük egymást, bár nem nagyon. Igen, a tanár, az orvos, a mérnök is dolgozó emberek, ahogy a menedzserek, brókerek, bankárok is (ne sorolgassunk "álommunkákat"), de tény, hogy (mivel azért volt alkalmam kicsit ezt és azt az oldalt is megkóstolni)(bár "abban" a felében többet tartózkodtam/vagyok most is) azért koránt sem egyenlő kimerítő feltételek vannak egy-egy orvos, tanár vagy mérnök vállán/hátán, mint egy építőmunkásén, segédmunkásén, agyonhajszolt raktárosén/gépkocsivezetőén. Mondom: valamikor réges-régen módomban állt mindkét munkafolyamatba belekóstolni, és szívesebben lennék tanár/orvos/mérnök, aki esténként leül irogatni a meccs nézése helyett...
Bár az esténkénti irogatás elég bizarr.

@Vidi Rita: Teljesen igazat kell adnom - minden reggel 4-5 órakor kelek (már nem kell hozzá ébresztőóra), általábon 8-9-ig próbálkozom az írással (nem mindig sikeresen), aztán esténként (mikor ismét ráérek) javítgatok egy keveset, de tényleges alkotást már nem végzek ilyenkor - esténként ritkább a rendesen pörgő agy. Valamikor régen olvastam, hogy Nemere úgy ír, hogy kötelezően minden reggel 6-mkor ott ül a gépe előtt délután 2-ig... na, ez az, amit mindennek elmondanék, de nem írásnak (ahogy a srácot sem nevezném manapság már írónak - de erről most nem akarok vitázni)(egyébként gyerekkori kedvenc ÍRÓM volt).

@biobender: Szerencsére van nekünk egy Uniónk, ami "határtalanná teszi" az ostoba német törvényeket, vagyis pölö Magyarországon kell felrakni a Netre a könyvet - és máris lehet alámenni a törvényben előírt áraknak. Ennyi. A német weboldalra pedig továbbküldő linket rakni, ami nem illegális, nem jogellenes.

Egyébként mostanában gondolkozom egy olyan cégben, ahol a kiadók által alkalmazott ostoba embereket (szerkesztő, lektor, takarító néni) szépen félre lehetne rakni, mert szinte egyszemélyes döntő- és segítőbíráskodással igazán jobban lehetne támogatni olyan kezdőket, akik maguk még nem tudnának minőséget produkálni/letenni nektek, az olvasóknak. Az ötlet még kidolgozás alatt, többet nem árulok el, de siker esetén hallani fogtok felőle - ha pedig bukok... (khm...)

@j311: Hm... Érdekes elmélet.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.05.09. 01:04:54

Nekem praktikus kérdésem van: hol és mennyiért lehet kapni olyan e-könyv olvasót, aminek kb. A4-es képmérete van? És szerintetek melyiket érdemes venni, ha van ilyen?

Altaïr 2011.05.09. 01:29:51

@Strici: én a Kindle DX-et tudom, annak 9,7 colos kijelzője van és 379 dollárért van az amazonon. Plusz szállítás és áfa. Ez A5-ös. Ennél nagyobb kijelzőjűt nem láttam még, igaz, nem is kerestem.

A sima Kindle kijelzője kisebb, 15 centi átmérőjű és 140 dollár + a többi. Olvasáshoz ez is teljesen jó. A készülék nem nehéz és egy kézzel is könnyű tartani.

Videókat találsz a JuTyúbon mindkettőről.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 03:57:55

@Tom Bobb:

"Egyébként mostanában gondolkozom egy olyan cégben, ahol a kiadók által alkalmazott ostoba embereket (szerkesztő, lektor, takarító néni) szépen félre lehetne rakni,"

Azért a saját könyveid esetében ne élj ezzel a lehetőséggel. Van ott mit "takarítani".

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 04:29:01

@Komavary: Köszönöm a kritikát. Értek a szép szóból.

Syllabux 2011.05.09. 06:25:25

@Strici: Rendelj Kindle DX-et az Amazonról, hétvégeken időnként leviszik 111 dollárra az árát. Ezért az árért házhoz hozzák - és Altaïr kommentjével ellentétben nincs rajta se ÁFA, se postaköltség.

Altaïr 2011.05.09. 06:38:18

@Syllabux: Oké, én sima Kindle-t rendeltem 1-2 más dologgal együtt és egy áfányival többet fizettem az egész csomagért. Szóval nem tudom, mi van, ha csak kindle-t hozatsz. Szerintem Import Fees Depositot mindenképp vonnak le, aztán lehet, hogy visszafizetik, ha csak ez van a csomagban.

Altaïr 2011.05.09. 06:40:21

Ööö mégegy: azt írják, 60 nap után fizetik vissza, ha van mit visszafizetni, és nálam ez még nem telt el, szóval télleg nemtom. Mindenesetre a DX jó választásnak tűnik... :)

kilobike 2011.05.09. 07:03:06

Az volt már, hogy az e-könyvhöz nem kell fél Amazóniát kiirtani?

midnight coder 2011.05.09. 07:30:06

@musi: Nekem papír alapú szakkönyvem is van jó néhány amit csak átfutottam és azóta is a polcon porosodik. És nekem legalábbis teljesen mindegy hogy TFT monitort nézek vagy papír alapú könyvet. Az meg hogy könyvet szagolgassak... vicc. Szerintem a legtöbb könyv büdös mint a dög, különösen a mostanság gyártottak amik mindenféle műanyag vackokkal vannak összeragasztva. És nem csak a bestsellerek, de a tízezer forintos szakkönyvek is. Persze az én szakmámban (informatika) a könyvek szavatossága hajlamos viharos sebességgel csökkenni, de akkor is bosszantó hogy mennyire gagyi kiállítású papírkönyveket lehet kapni aranyáron. Az e-book kisebb, könnyebb, és nem érzed úgy hogy mindjárt szétesik a kezedben.

A másik előnye az e-könyvnek, hogy legalábbis nálam a legtöbb könyv angolul van, mivel egyrészt mire lefordítják a dolgot addigra elavul, másrészt ilyen kis piacra nem érdemes fordítgatni. És az nem egy hátrány ha az angol szövegben a kijelölt szót egy mozdulattal le tudom fordítani magyarra (netbookon szoktam olvasni).

Ami még nálam az e-book felé fordítja a mérleg nyelvét, az az hogy sok angol nyelvű szakirodalom eleve ingyenes, és azonnal letölthető, míg mire megrendeled, ideér az egy csomó idő, a pénzről nem is szólva. És gyakran csak pár oldal kell az egészből.

midnight coder 2011.05.09. 07:35:27

@Vidi Rita: Attól függ hányan veszik a könyvedet. Ha ezren akkor nem nagy bolt, de szvsz ez esetben a kiadótól sem kapsz többet.

Donor 2011.05.09. 07:40:31

@bestpixel: 100oldal? Az még gyerek könyvnek is karcsú :)
Mondjuk egy felkapott sci-fi ponyva (minimum 220)oldal 3000volt amit utoljára papír formában vettem, és bizony elég drága szórakozás, mert még aznap kiolvastam és ezek igazából egyszer olvasható tartalmak. Még a mozi is olcsóbb.

Szóval én azt mondom ~5dollár azaz magyarosítva 1000forint, ami elfogadható egy ponyváért, és amiért fizetnék, de inkább alacsonyabb ár amivel sikeres is lehetne.
Útikönyvet csak papírformában veszek, hiszen az a lényege és annak az árával nincs különösebb bajom, ha valóban igényes kiadvány.

A tankönyvek pedig kilóra íródnak...egy fillért sem adok tankönyvért, mert egy szakfórumon több infót be tudok gyűjteni és többet tudok tanulni.
A tankönyvek csak arra jók hogy abból vizsgáztassanak.

tucano 2011.05.09. 07:42:12

Kicsit utánaolvasgatva, most találtam olyanokat, hogy egy fb like-ért cserébe letölthető könyv, meg szponzorált belső linkes e-könyv. Persze szépirodalomnál idegesítő, de mondjuk a "Téglák habarcsolása kezdőknek" című eposzban a kutyát sem zavarja néhány téglás hirdetés. Elmentem írónak:)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 07:44:58

@ROBERTO: mert rengeteg könyvre nincs szükséged x idő múlva.

Ilyenek például a szakmai könyvek. Megvetted papír alapon 7.000 Ft-ért, levizsgáztál, egy-két évig még kerülgeted a lakásban, aztán eladod fél áron, mert soha az életben nem fogod többé kinyitni. Naggyon sok ilyen könyvem van.

Elektronikusan megvetted 6.000 Ft-ért, aztán törölheted a winchesterről, vagy elsüllyeszted egy mappa mélyére örökre.

De ez lehet nyelvkönyv is (nem gondolom, hogy az alapfokú angol könyvet sokat fogod olvasni, ha már a felsőfoknál tartasz.)

Donor 2011.05.09. 07:48:04

@biobender: A papír sem bírja jobban a vizet mint az elektronika, legfeljebb ha beleejted akkor a papírkönyv olcsóbban pótolható :)

Én a nagy kijelzős telefonomon szoktam olvasni és jobb szeretem mint a papíralapú könyvet, mert a teljes könyvtáram elfér rá, sötétben is kényelmesen lehet olvasni, nagyon kicsi, nem ébreszti fel a feleségemet a lapozás, egy oldala van így oldalt fekve is kényelmesen lehet olvasni, na meg nem foglal helyet, ami nem egy hátrány mert a lakásban így sem férünk el a könyvektől.

Volt olyan könyv amit elkezdtem papíralapún olvasni, de macerás volt, és letöltöttem torrentről. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha létezne elektronikus könyvkiadás Magyarországon. Mert jelenleg ha elekronikus könyvet akarok akkor kizárólag illegális úton tudok hozzájutni.
Igen tudom hogy vannak már ekönyvek itt is, de az a kínálat nem fedi az érdeklődésemet.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 07:48:52

@Altaïr: sima Kindlénél az Amazon fizeti a vámot és az áfát, alatta marad a fájó értékhatárnak.

De ha már tokot is rendelsz hozzá, akkor rávágnak egy csomó vámot és áfát.

Tehát rendelünk csak Kindlét 159 usd szállítással és szigorúan csak utána tokot, vagy bármi egyebet.

Egyébként a tok a dealextreme.com 10 dolcsi postaköltséggel együtt, nekem bevált.

Syllabux 2011.05.09. 07:49:14

@Altaïr: Akkor az 1-2 más dolog drágította - azért az Amazon nem jótékonysági intézmény, nagyon észnél kell lenni. Tokot pl. nem szabad rendelni, azon rögtön megjelenik 20$ szállítási költség. De mindent centre kiírnak, és nagyon korrektek, persze, ha elbódul az ember, az szívás.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 07:52:32

@Syllabux: mindenhol 60 évet írnak jogdíjra, bár lehet, hogy ez az amerikai. Egyébként ha jól emlékszem, Rejtő is ingyenes elérhető a Digitális Könyvtárban régóta.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 07:54:35

@Goompah: Ebben igazad van, de a kiadót marhára nem érdekli, mennyire igényesen lötték fel a termékét a torrent oldalra.

Csak azt akartam érzékeltetni, fél óra alatt papírból digitálissá tehető egy könyv.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 07:58:57

@Syllabux: ez a 111 dolcsi mennyire komoly? Milyen sűrűn van ilyen akció?
Mennyire használható a DX pdf olvasási funkciója? A Kindle 3-é tragédia. Ezért is adtam el.

flimo13 2011.05.09. 08:02:53

@Donor: ezt milyen szakról írod?

Syllabux 2011.05.09. 08:03:52

@Kiszámoló: A védelmi idő
31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.
(2) A hetvenéves védelmi időt a szerző halálát követő év első napjától, szerzőtársak esetében az utoljára elhunyt
szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani.

Syllabux 2011.05.09. 08:06:51

@Kiszámoló: Én eddig kétszer futottam bele ilyen 111 dolláros akcióba, úgy, hogy nem lógok éjjel-nappal az Amazonon. Ha nem sürgős a kütyü, akkor érdemes várni.
A PDF-eket konvertálom.

Donor 2011.05.09. 08:10:58

@Tom Bobb:

Igen, ez a rendszer se az írónak, se az olvasónak nem jó.
Mennyi jogdíjat kapsz a kiadótól egy könyved után?
Tippelhetek? Ha annyiért le lehetne tölteni senki nem keresne rá a torrenten hanem kipengetné szemrebbenés nélkül.

Viszont Magyarországon azért még nincs ok a sírásra, jelenleg a papír alapú könyvek mennek még, tehát legfeljebb a jövőn van mit aggódni és éppen ezért kéne lépni a jó irányba, mielőtt a CD kiadók sorsára jutnak.

Megjegyzem a zeneipar él és virágzik iTunes és társainak köszönhetően, szóval nem a könyvkiadás lesz eltiporva, hanem a régi, begyöpösödött kiadási és terjesztési forma.

Altaïr 2011.05.09. 08:15:46

@Syllabux: Lehet. Egyébként még így is simán megérte, mert azt az 1-2 más dolgot az itthoni árnál 30-40%kal olcsóbban vettem meg.

A Rejtő-regényekről azt olvastam, hogy egyszer már szerzőijogvédelmetlenítették, aztán meggondolták magukat és visszaszerzőijogvédték egy idő múlva. Amivel persze sokra mennek, mert az ingyenes verziók azóta is elérhetőek.

Donor 2011.05.09. 08:16:48

@Kőmíves Kelemen: de durva. Én hajlandó vagyok adni 20-30%-ot közvetlenül a szerzőnek, és eszembe sem fog jutni az ingyenes letöltés.

Mondom én a kiadókat kell kivenni az egyenletből.

Nem tudom hogy működik az Amazon, de oda nem lehet felrakni saját műveket?

Black Hawk 2011.05.09. 08:17:16

Ha egy mód van rá, ne temessük már el a papírkönyvet. Én bírom az e-cuccokat (az e-könyveket is), de
1. a kínálat még köszönőviszonyban sincs a papíralapúval, és valószínűleg jóóóó nagy területeken talán sosem lesz. Még külföldön sem, bár (ott) a helyzet rohamosan javul, sajna nem minden téren (Nora Roberts és Harry Potter a vámpírokkal és társai biztosan van/lesz rövid időn belül e-könyvben, Y professzor A bolhák fluoreszkálási népszokásainak vizsgálata című szakkiadvány biztosan nincs.
2. Nem mindenre megoldás az ebook. A kindle például tökéletes és fantasztikus szépirodalom olvasására, fent említett ponyvacuccokhoz, regényekhez, ám mit kezd egy nagyobb, színes és mondjuk A3-as mérettel indító NatGeo csodaszép albummal, vagy jó nagy bazi könnyvvel? Úgy általában az ekönyv-olvasók ilyemire nincsenek felkészítve, lévén szerencsétlenek mérete nem nőhet az égig, még ha van rá próbálkozás (a Kindle pl. ilyesmire egyértelműen nem jó, bár az is fix, hogy nem is erre csinálták, lásd szépirodalmas részt).

Szóval én azt mondom - és ez magánvélemény - hogy a könyveknek továbbra is megmarad a létjogosultsága, sőt, ez igazán veszélybe sem került. A modern technika e-papír néven bekerült a játékba ott, ahol fejlesztési lehetőség volt, ami jó dolog, és törvényszerű is.

(A drágább, mint a papírhoz: sok ilyen eset van, én magazinnal találkoztam. Pl. egy vasúti magazin, az indóház papíron 695, e-változatban 595 HUFba fáj, ami kemény 100 forint, és cserébe kap az ember egy zárt, dimagos progit, amivel szívhat a számítógép előtt olvasva. Öngól. Hogy mennyire a kiadón múlik, ott van ugyanitt a pcworld, boltban 2 ropi, digitálisan 695 HUF. Ugyanúgy szívás pc előtt görnyedve, főleg egy vaskos 100 oldal körüli magazinnal (az előző is 80 oldal), de legalább a pénzben van változás. De nem tartom jó példának, hogy a digitális kiadás hikomat-jellegű legyen, szerintem ezek hamvába holt elképzelések, csak a technika még nem tart ott, hogy könnyen lekezelhető lenne, mint egy click-and-read szépirodalmi könyvnél.

Altaïr 2011.05.09. 08:17:18

@Kiszámoló: "aztán eladod fél áron" Ez is szakmafüggő, mert van, ami elég hamar elavul.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 08:22:19

@Syllabux: megnéztem, Magyarországon tényleg ennyi, egyébként 50-70 év között szórodik.

Pdf konvertálás: éppen az nekem a lényeg, hogy ne kelljen sokat molyolni vele. Általában tankönyveket olvasok, ha tovább tart digitalizálni, mint elolvasni, akkor nem sokat érek vele.

A Kindle 3 meg igényesen hosszanti csíkokra vágja a pdf-et, ezért úgy lehet(ne) olvasni, hogy elolvasom az első csíkot, a sor harmadáig, görgetek, elolvasom a sor közepét, majd újra görgeteg és az utolsó szavakat is látom, utána emlékezetből összeolvasom a sort. Majd két balragörgetéssel a sor elejére ugrok.

Nagyítás csak előre definiált fix értékek alapján.

Vérgagyi. Kb. még fél óra programozással használható lett volna. (Bár gondolom, nem volt cél, hogy bárki is pdf-et olvasson rajta.)

A DX is ilyen szinvonalasan kezeli a pdf-et?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 08:25:12

@Altaïr: amíg a közgazdaságtan eredetileg 1990-ben írt angol könyvek 2001-ben lefordított magyar könyvekből tanítják, addig nekem nincs ilyen gondom... :)

Syllabux 2011.05.09. 08:28:07

@Kiszámoló: Nem tudom, DX nem volt a kezemben. A Kindle3-ban elforgatom a PDF-et, és máris olvasható. De én nem szeretek PDF-et olvasni, ami persze magánügy. Nekem jó a Kindle 3 tökéletesen bevált (ár-érték arányos), de szerintem mindenki talál olyan e-könyv olvasót a piacon, ami megfelel az igényeinek.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.09. 08:40:52

@Syllabux: "A Kindle3-ban elforgatom a PDF-et, és máris olvasható. "
Már ha a pdf pont kijelző szélességű és még olvasható is a nagysága.

Ha már nagyítani kell, hogy olvasható legyen, vagy, mert nem jó a mérete, akkor esik hosszanti csíkokra.

Ettől eltekintve tényleg jó volt a Kindle 3.

De nem akarom szétoffolni a topikodat.

Donor 2011.05.09. 08:42:33

@Syllabux: Szimpatikus a kezdeményezés és az áraitok.
Tietek a jövő, de mint a többi magyarnyelvű e-könyvesnél nálatok sem nagy a választék.
A sok elaprózott kicsi ekönyv kiadó pedig majdnem olyan mintha nem is lenne, mert nem lehet megtalálni amit éppen keresek.

Megjegyzem találtam és vettem is tőletek most egy krimi 300forintért :) amit papír formában és áron erős reklám nélkül, még csak véletlenül sem vettem volna meg :)

Donor 2011.05.09. 08:57:50

@Pálesz: Naja, csak a választék...
Az Amazonnak könnyű, mert egy elég nagy cég, de nálunk ezt csak az igazán nagy kiadók tudnák megjátszani, nekik meg nem érdekük (legalább is azt hiszik). Egy kis kiadó/forgalmazó, pedig nem tudja a népszerű könyveket begyűjteni, mert azokat a nagy kiadók szerzik meg.

mikrovp 2011.05.09. 09:35:44

Nekem, mint könyvkiadónak egyetlen fontos kérdésem van a témához (több, mint egy éve mi is ott vagyunk az e-könyvek piacán, van némi tapasztalatunk): hol van ebben az üzlet egy 10 milliós országban??? Ezer forintért gyakorlatilag eladhatatlan az egyébként 2-3 ezres könyv, a magyar e-könyv olvasó népesség vagy ingyen, vagy max. 500Ft-ért akarja az e-könyvet. Ebből nem lehet megcsinálni.

Donor 2011.05.09. 09:36:46

@Tom Bobb:
Szerintem ezt ne vedd magadra.
Az ember saját írásaiban nem veszi észre a hibákat. Kell egy független, elfogulatlan ember aki átnézi és kijavítja.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 09:38:26

@Donor: "A sok elaprózott kicsi ekönyv kiadó pedig majdnem olyan mintha nem is lenne, mert nem lehet megtalálni amit éppen keresek."

Próbáld esetleg ezzel: ekonyvkereso.sfportal.hu/

j311 2011.05.09. 09:39:01

@Tom Bobb: Melyik része? Hogy a jóért hajlandók fizetni az emberek vagy az, hogy a szart nem veszik meg?

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 09:41:19

@flimo13: elég nagy problémának érzem, hogy így lenyomják az árakat a nagy netes boltok :)

Tőlem így is veszik az e-könyv verziókat (.pdf jelenleg), ezzel az ár aránnyal, pedig ingyen kiszállítjuk a papír alapút, tehát tényleg csak egy ezres a különbség.
Mivel sok időt töltenek már gép előtt az emberek, az e-book (e-könyv) értéke is kezd emelkedni, de ha 800 forintért adnám, akkor adhatnám azonnal ingyen is.

Szerintem fontos, hogy köszönőviszonyban legyen a két ár (e-könyv és ugyanaz papíron), mert a könyv értékét nem a papír adja, hanem a tartalom. Márpedig az nem változik, akármilyen a kivitele.

Ha rászoktatjuk a vevőket, hogy iszonyat olcsón, szinte ingyen kaphat meg e-könyvet, akkor ez a piac már akkor be fog halni, mielőtt még megszületne...

Nyilván lehet olyat, hogy csomagokat összeállítani, jó áron, mert akkor az a taktika, hogy sok olvasóhoz jusson el, de ne várjuk el, hogy párszáz forintokért adják az e-könyveket, mert akkor tényleg semmit nem fognak adni, vagy csak silány, ingyen is a szemétben landoló "műveket".

Donor 2011.05.09. 09:44:54

@Kiszámoló: Inkább az van, hogy a magyar törvények szerint kb. 160dollár alatt nem foglalkoznak azzal hogy vámot és áfát tegyenek rá. Nem az amazon ilyen rendes.

indapass2009 2011.05.09. 09:47:36

Szerintem sokan elfelejtik a legfontosabb érveket az ebook ellen. Felsorolok párat:

1. Nincs ebook standard.
2. Az ebook-ot általában nem lehet kölcsön adni. A kindle mintha tudna ilyet, de az is korlátozott.
3. Nekem vannak 50-60 éves könyveim is (örököltem őket). Alig hiszem, hogy ez az ebook-kal lehetséges.
4. Az ebook gyakorlatilag az ebook olvasóhoz van kötve. Most még működik az, hogy újra letöltöd a könyveket az új olvasóra ha a régi tönkremeny, de mi lesz 20-30 év múlva? Még Amazon sem biztos, hogy lesz.
5. Az Amazon távolról törölhet könyveket az Kindle-ról, mint ahogy meg is tette az 1984 esetében amit "véletlenül", a kiadóval nem egyeztettve értékesítettek. (Pénzt visszafizették). Ez felveti a kérdést, hogy akkor most kinek a tulajdona az ebook?

Ezek miatt egyenlőre jó sokáig nem tervezek ebook-ot venni.

Donor 2011.05.09. 09:49:34

@Donor: Műszaki. Elektronika, nemi programozás.
Van pár régi szakkönyvem azok jók voltak, és némelyiket még mindig forgatom, de manapság bármit vettem kidobott pénz volt. A gyártók adatlapjaiból, a régi könyvekből és a szakfórumok tömeg tapasztalatából és persze saját tapasztalatomból élek.

flimo13 2011.05.09. 09:53:00

@Vidi Rita: szerintem meg pont, hogy a silány művek fognak eltűnni. Egy jó könyv 3-500 forintból is termel.

Donor 2011.05.09. 09:53:45

@Dworkyll: Kösz. És az előző hozzászólásban nem "nemi" hanem némi :)

malar 2011.05.09. 09:57:56

@Tom Bobb:
Egyik oldalról megértem a problémádat, miszerint íróként az ingyenes tartalmak világában nem lehet megélni, ugyanakkor jobb ha már most feldolgozod és elfogadod, hogy ez a helyzet nem javulni, hanem romlani fog.

Valójában egy meglepően kemény problémával állunk itt szemben. Egyik oldalról ott van az információáramlás szabadsága iránti igény, másik oldalról pedig az intellektuális munka megfizetése iránti igény. A kettő között pedig ott húzódik az internet széles és egyre szélesedő szakadék gyanánt.

Én személy szerint - mint valaki aki szintén intellektuális munkából él - úgy gondolom, hogy a jövő a szabadon elérhető tartalmak felé mozog, ahol a készítő nem magával a tartalommal, hanem kapcsolt szolgáltatásokkal, bónusz dolgokkal keres majd. Igen, ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szakmák ellehetetlenednek, ám ezzel nem lehet mit kezdeni. Az élet és a technológia fejlődése nem áll meg, még akkor sem, ha ez egyes embereknek fájdalmas következményekkel jár.

Ami az e-könyv terjedését illeti, az kb ugyanazzal küzd mint a zene és filmipar. Hatalmas lobbik és érdekcsoportok vannak, akik ellenérdekeltek az e-könyvek terjedésében, mert a saját piacukat hazavágja. Ezek szépen lassan majd alkalmazkodnak, átállnak az e-könyvre és egyre nagyobb arányban fogjuk azokat látni.

A papír alapú könyv pedig idővel szépen a specialitás, exkluzivitás és a luxus felé fog elmozdulni.

mikrovp 2011.05.09. 09:59:05

@flimo13: hogy termel egy könyv 300-500 forintból?

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:00:25

@Vidi Rita: "Szerintem fontos, hogy köszönőviszonyban legyen a két ár (e-könyv és ugyanaz papíron), mert a könyv értékét nem a papír adja, hanem a tartalom. Márpedig az nem változik, akármilyen a kivitele."

Az ekönyvolvasós blogon már kirészletezték könyvkiadós kollégák, hogy egy könyv végfelhasználói ára mit tartalmaz. Innentől kezdve mindenki pontosan ki tudja számolni, mennyivel olcsóbb e-könyvnél jut ugyanannyi az írónak, mint a papírnál... ami nem -1000 forint...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 10:02:30

@mikrovp: Fordítsuk ki a kérdést. Elég rendes fizetőképes kereslet van a piacon, többen és többször mértük. Eltartani nem fog még (egy darabig), ez tény, de ha nem vagy jelen, nem kaphatsz kompenzációt. Az igény pedig ki lesz elégítve, ha nem veled, akkor nélküled.

Mért akarsz ebből kimaradni?

Donor 2011.05.09. 10:02:33

@flimo13: Azért nem irigylem a magyar írókat.
Tényleg kicsi a piac, ugyan akkor kisebb a potenciál is. Vagyis úgy kerül többe egy könyv, hogy még a kereslet is kisebb a jövedelem viszonyok miatt.
Én legalább is gyakran azért nem veszek meg könyvet mert sokba kerül, pedig jóval az átlag feletti jövedelmem van.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 10:02:59

Szoktam előadásokat tartani, főképp a könyveim témáiból természetesen. Ilyenkor lehetőség van megvennia könyveket is. Még soha, senkiben nem merült fel, hogy e-verzióban kérné. Mert különben is, akkor mit dedikálok ugyebár :)
Szóval van olyan helyzet, amikor nonszensz az e-könyv, csak itt a neten tűnik természetesnek.

Egy bármilyen termék eladásának adminisztrációja kapásból minimum 1000 forint körüli költséget jelent, tehát 3-500 forintos BÁRMI amit eladunk, az a tuti ráfizetés kategória.

Syllabux 2011.05.09. 10:03:54

@mikrovp: Meg lehet csinálni, legfeljebb nem járnak Ferrarin a kiadók. :)
A hagyományos könyvkiadásnak lassan vége (persze nem holnapra), új üzleti modellek születnek.

@Vidi Rita: lehet drágán adni az e-könyvet, ha van rá fizetőképes kereslet. Igazad van, valóban a tartalom számít.

@indapass2009: az e-book könnyen konvertálható. A Syllabuxnál syllabux.com/ annyiszor töltöd le a megvásárolt könyvet, ahányszor szükséged van rá. Jelzem ez jobb, mint a papír, ami elhasználódik, elveszik, stb.
Ami az 5. pontot illeti: ezért fontos, hogy csak legális tartalmak kerüljenek fel a kiadók kínálatába.

flimo13 2011.05.09. 10:05:20

@Vidi Rita: ne azt ez 1000 ft-os adminisztrációt nem veszem be 2011-ben. Vagy akkor valamit nagyon rosszul csináltok.

mikrovp 2011.05.09. 10:06:25

@Dworkyll: dehogy akarok kimaradni, pont ezért léptünk be mi is az ekönyv-piacra már több, mint egy éve. De hogy mi módon lehet ebből pénzt csinálni, azt egyenlőre abszolút nem látjuk. Erre van tipped?

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 10:06:28

@flimo13: javaslom, indíts vállalkozást - kiadót - és aztán beszélhetünk arról, hogy ki mit csinál rosszul :)

flimo13 2011.05.09. 10:06:46

@mikrovp: példányszámtól függ, mivel egy e-könyv esetén minimális a változó költség, adott példányszám felett minden eladott könyv tiszta haszon (minusz adó).

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 10:07:50

@Dworkyll: az a fizetőképes piac, ami nem tart el, az akkor vagy nem fizetőképes, vagy nem piac (vagy ingyenpiac esetleg?)

j311 2011.05.09. 10:12:22

@Vidi Rita: "Egy bármilyen termék eladásának adminisztrációja kapásból minimum 1000 forint körüli költséget jelent, tehát 3-500 forintos BÁRMI amit eladunk, az a tuti ráfizetés kategória."

Akkor úgy tűnik a Magyarországon (és a nagyvilágban is) nagyon sok olyan ember és cég van, akik szeretnek veszteséggel túladni a termékeiken.

mikrovp 2011.05.09. 10:15:00

@flimo13: papírkönyvből az eladott átlagos példányszám 1500 körül van. Ha ekönyvből ennyit adsz el 500Ft-os áron, akkor 750ezer a bevételed - elméletileg. Mert ennek kb. 30-50%-a a kereskedőé, azaz a kiadónak jut kb. 400ezer, amiből szűken kifizeti a Szerzőt és a maradék 100-200ezerből él meg, működteti a kiadót, adózik, stb. Ahányan dolgoznak a kiadónál, annyiszor 15-20 ilyen ekönyvre van szükség, hogy a statisztikai átlagjövedelmet haza tudd vinni. Na ehhez kicsi a 10milliós piac.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 10:16:03

@Vidi Rita: A nem eltartást úgy értettem, hogy önmagában, az állandó költségeidet _még_nem fogja kitermelni, a változóakat már igen. Értsd: lehet ezt a dolgot üzembezárási (vagy éppen üzemnyitási) pont felett működtetni. Ezért nyílnak egyre másra a villanykiadók.

Ha van papírkiadásod, annak kell fedeznie az állandó költségeket, innentől az e-kiadás minimális befektetéssel _önmagában_ jövedelmezővé tehető.

Viszont szeretném már látni, hogy kifogáskeresés helyett valami értelmes lépés történik kiadói oldalról, pl. a külföldi jogok beszerzése.

Retekbácsi 2011.05.09. 10:18:49

Nem értem a DRM erőltetését, sem a saját szabványokét. Vegyük például az O'reilly kiadót, náluk ugyan nem sokkal olcsóbbak az e-könyvek, mint a papír (kivéve, ha akció van, és szinte mindig akció van), viszont ha megvetted 4-5 féle DRM mentes formátumban tudod letölteni. (akárhányszor, akár mindegyikben is)
Kényelmes, használom is. És valószínűleg sokan mások is, hiszen valamiért még működik a bolt.
A saját szabványok csak azt erősítik, hogy 1-2-4-5 év múlva ne lehessen már sehogy sem elolvasni a könyvet. Tehát el kelljen lopni.
Úgyhogy a DRM maga alatt vágja a fát. A saját olvasókkal pláne.

flimo13 2011.05.09. 10:20:28

@mikrovp: papír alapon nem lehet megkerülni a kiadót, kereskedőt, ebooknál igen. De ha nem is önállósodsz, a versenyhelyzet megjelenése le kellene, hogy nyomja a kiadók részesedését.

mikrovp 2011.05.09. 10:21:42

@Dworkyll: nem kifogáskeresésről van szó. Tőkehiányról, arról, hogy a kiadók 98%-a egyik napról a másikra él, mert annyira alacsony a jövedelmezősége. Épp ezért - legalábbis a magunk részéről - nagyon megfognánk ezt az ekönyv dolgot, de az elmúlt másfél évben nem hozott eredményt, és az eddigi tapasztalatunk szerint nem tudjuk elképzelni, hogy hogyan fog. Nagy (2-3000 feletti) eladott példányszám kellene, de azt reklám nélkül nem fogod elérni, és a reklám is nagyon költséges dolog.

tizenot 2011.05.09. 10:22:56

@malar: De most komolyan, ki nem szarja le a kiadók problémáját?

Az e-könyv a legjobb dolog ami az elmúlt száz évben történt a világon, sokkal nagyobb hatása lesz a világra, mint akármi másnak. A tudás jóval könnyebben és olcsóbban elérhető mint eddig, most már télleg nincs akadálya annak hogy bárki művelt, olvasott legyen, tetszőleges idegen nyelven olvasson stb... stb...

Kit érdekel az, hogy valaki azért sír, mert nem tudja megsarcolni ezt az új technológiát és mert ki lesz hagyva az egészből és közvetlenül a szerzőnek megy a lóvé?? Ennyi erővel én is sírhatnék hogy de ki vagyok hagyva belőle.

A világ amúgy nem az ingyenes tartalom felé halad, hanem afelé hogy a könyvből a tartalom lesz megfizetve, nem a vállalkozó aki meg akar gazdagodni a szerzőn meg az olvasón. Részemről megértem hogy a szerzőnek is meg kell élni és ha valamit le lehet tölteni 2-4 dolcsi körüli összegért, meg se próbálom máshonnan ingyen megszerezni. A világ efelé halad, mert az emberek egyre okosabbak és megértik ezt.

mikrovp 2011.05.09. 10:23:35

@flimo13: arra gondolsz, hogy nem kellenek a kiadók az ekönyvhöz? Érdekes felvetés. Ez ugyanis biztosan a könyvek színvonalának romlásához fog vezetni.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 10:27:48

@tizenot: Kiadók kellenek, mert a szerzők _nagyon nagyon kevés kivételtől eltekintve_ nem tudnak piacképesen írni. A korrektúra, a szerkesztés stb nélkül nem lesz jó ekönyv sem.

A sémának viszont változnia kell, ez is vitathatatlan.

tizenot 2011.05.09. 10:28:02

@mikrovp: "nem kifogáskeresésről van szó. Tőkehiányról, arról, hogy a kiadók 98%-a egyik napról a másikra él, mert annyira alacsony a jövedelmezősége."

Kit érdekel? Menjenek szenet lapátolni.

Ha az én tudásomra nem lesz szüksége a társadalomnak simán kirúgnak, oszt' éhenhalok, így nem látom miért kéne nekem azzal törődni hogy többet nem lehet lehúzni a szerző-olvasó párost. Egyéni szociális probléma.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:28:09

@mikrovp: nem, arra céloz, hogy ez e-könyv világhoz nem passzol a papírkiadók üzleti modellje (és üzemvitele)...

Black Hawk 2011.05.09. 10:30:46

@tizenot:

Ez szép, csak aggasztó, hogy megint valami olyan pénzpumpa születik, mint az mp3-digitális zenekiadványok címszó alatt, megfejelve DRM-mel, jóóóóó kis felhasználó-szivatással (mint a számgép játékok, ahol a vevő szív).

Jó lenne, ha nem így lenne.

mikrovp 2011.05.09. 10:32:20

@tizenot: a hsz-eidből az derül ki, hogy fogalmad sincs arról, mit csinál egy kiadó.

flimo13 2011.05.09. 10:33:16

@beavereater: eléggé "érdekes" táblázat. Most lépjünk túl azon, hogy kell-e tördelő egy olyan kiadáshoz, ahol a program úgyis újratördel a képernyőméretnek megfelelően, de ne fordítást nézzünk, és szórjuk ki a drm költségeit. Akkor ~250 ezer körül alakul a kiadás, ezt behozza 250 db 1000 ft-os ekönyv, a többi a haszon. Aki nem tud 250-et eladni, az menjen kapálni.

flimo13 2011.05.09. 10:35:40

@mikrovp: senki nem mondja, hogy maszek korrektort, szerkesztőt nem kereshetsz meg, akár haszonmegosztásos szerződéssel. Nem kell ehhez kiadó, hogy az írók segge alá tolja.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:36:14

@flimo13: hogy a táblázat mennyire valós, azt én nem tudom megítélni, az arrafelé megforduló bennfentesek szerint teljesen korrekt.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.05.09. 10:37:09

Bármilyen kiadó mint olyan, kihalásra van ítélve. A kiadók eredetileg azért alakultak, hogy eljuttassák a műveket a közönségnek. Most már erre nincs szükség, a digitális formátumok segítségével a művész akár közvetlenül is eljut a közönséghez, nem kell ehhez legyártani rengeteg könyvet, vagy lemezt.

A kiadókra a 21. században egész egyszerűen nincs szükség.

tizenot 2011.05.09. 10:39:14

@mikrovp: Télleg nem nagyon, csak azt látom hogy sírnak az e-könyv miatt. A kindle-re le tudom tölteni az összes klasszikus irodalmat INGYEN, LEGÁLISAN húsz nyelven, minden más könyv meg harmadannyiba kerül mint amúgy. Ez egy jó dolog.

De akkor mesélj, mit csinál egy kiadó, és miért fáj nekik ennyire az e-könyv? Már azon kívűl hogy kevesebb hányadát kapják a könyvekből befolyó bevételnek, amit őszintén szólva leszarok.

indapass2009 2011.05.09. 10:40:24

@Syllabux: "az e-book könnyen konvertálható. A Syllabuxnál syllabux.com/ annyiszor töltöd le a megvásárolt könyvet, ahányszor szükséged van rá. Jelzem ez jobb, mint a papír, ami elhasználódik, elveszik, stb."

És ha a Syllabux bezár mi lesz? Arról nem is beszélve, hogy a nagy kiadók sohasem fognak belemenni a DRM nélküli ebook-okba.

Amúgy lehet, hogy a következő generációk másként fognak rá tekinteni, de jelenleg a könyvre az emberek értékként tekintenek. Egy fájlra, amit bármikor le lehet tölteni nem tekintenek értékként, legalábbis én nem. Remélem nem nagyon általánosítottam.

"Ami az 5. pontot illeti: ezért fontos, hogy csak legális tartalmak kerüljenek fel a kiadók kínálatába."

A példát azért írtam mert itt lényegtelen, hogy legális vagy nem legális volt-e a vétel. Az Amazonnak akkor sincs joga, hogy távolról letöröljön egy könyvet ami nem az övé.

Ja, igen van 6. pont is.

6. Egy ebook-ot hogyan tudok "használtan" eladni vagy antikváriumba bevinni?

A DRM miatt sehogy. Pont ez is a célja a kiadónak: a használtkönyv piac megsemmisitése, mert abból nekik nincs bevételük.

mikrovp 2011.05.09. 10:42:08

@flimo13: Úgy látom, alapvető félreértés van a kiadók munkájával kapcsolatban. Terjedelmi okok miatt nem tudom részletezni egy kiadó rendkívül szerteágazó tevékenységét, aminek a célja a jó könyv megjelenése. Ehelyett csak annyit mondok: ez egy ún. Szakma. De ha belegondolok: ma már pék se kell, mert van kenyérsütőgép, varrónő se, mert van varrónő. Hozzám hetente érkeznek ilyen-olyan kéziratok, higgyétek el, nagyon nagy káosz volna, ha ezek a Szerzők ezt mind kitolnák a maguk eredeti formájában az ekönyv-piacra.

tizenot 2011.05.09. 10:43:52

@Black Hawk: Ezek csak átmeneti dolgok.

A technológia már lehetővé teszi hogy a tartalom gyorsan, szinte ingyen, azonnal eljusson mindenkihez, a szerzőtől közvetlenül a felhasználóhoz.

Az, aki eddig abból vett X6-ost hogy eljuttatta a tartalmat a szerzőtől a olvasóhoz/hallgatóhoz jósokpénzért, az most értelemszerűen próbálja védeni az aranytojást tojó tyúkot, de közben meg csak egy púp a többiek hátán, visszafogja a tartalom terjedését az idióta és felesleges sarcaival.

Egy idő után el fognak tűnni, széllel szemben nem lehet hugyozni.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:46:02

@mikrovp: aki úgy gondolja, hogy ma már nincs szükség kiadókra, annak javaslom az ekonyvolvaso.blog.hu vonatkozó posztjait, ott már lefutottuk ezeket a köröket...

mikrovp 2011.05.09. 10:48:00

@tizenot: nem az ekönyv fáj, hanem az a tendencia, hogy ami digitális, az gyakorlatilag "ingyé" letéphető a netről. Ez a hazai mentalitás. Szerinted a kiadóknak jó, hogy milliókért kinyomdáztatják a könyvet, ha az eladható elektronikusan is? Na látod. Annyira azért nem izgat fel a nyomdafesték illata.
Ha 1000 Ft-ért eladható lenne az ekönyv, abban a pillanatban állnánk át.

Black Hawk 2011.05.09. 10:48:08

@tizenot:

Remélem én is, hogy idővel javul. Csak az aggaszt, hogy a tyúk elég erős kezekben van, és nem lesz könnyű kiszabadítani, illetve rávenni a védőit, hogy kicsit kevésbé legyenek vaskalaposak.

Egyébként ha már ekönyv, a nagy méretű, színes ábrákkal teli, szakkönyves dolgokra van valami épkézláb megoldás már? A (papír)könyvpiac nem csak szépirodalomból áll. Ezeket mivel lehetne kényelmesen kezelni? 19" ebookolvasóval?

flimo13 2011.05.09. 10:48:21

@mikrovp: sprechen sie magyar? Olvasd már el újra, hogy mire válaszoltál..

mikrovp 2011.05.09. 10:49:35

@tizenot: szerinted hány kiadónak van X6-osa Magyarországon? Viccelsz?

flimo13 2011.05.09. 10:49:54

@Black Hawk: humán scannerrel: megveszed papíron, megtanulod :)

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:51:29

@mikrovp: eladható az e-könyv 1000 forintért, vennémm (vennénk) ha lenne mit...

mikrovp 2011.05.09. 10:51:44

@flimo13: arra, hogy a kiadó nem pusztán könyvtechnikai személyzet.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:52:02

@beavereater: ja, de ha kérhetem ne adobe drm-mel...

mikrovp 2011.05.09. 10:52:31

@beavereater: szabad tudnom, hol szoktál ekönyvet vásárolni?

j311 2011.05.09. 10:55:31

@indapass2009: Egy könyvnek alapvetően nincs értéke, a tartalmának van. Lehet nekem olyan könyvem amiből a világon csak 2 létezik, 1 fillért sem fog érni, ha nem "megfelelő" a tartalma.
Csak egy példa: pár éve, számomra addig ismeretlen szerző művét antikváriumban féláron megvettem. Máshol már nem volt kapható, pedig új könyv volt, egyszer sem olvasott. Később ugyanennek a szerzőnek egy másik könyvéért, az eredeti, bolti, új ár ötszörösét fizettem, szintén antikváriumban, de már többször olvasott, használt állapotú példányért. Sem a könyv, sem a szerző nem garantálja az értéket, csak az adott mű.
Az antikvárium jól keresett rajta, a szerző vagy a kiadó meg egy büdös vasat sem. Ha lett volna ebook formátumban, akkor szerzőt támogattam volna a vásárlással, nem az antikváriumot.

tizenot 2011.05.09. 10:55:33

@mikrovp: "Ha 1000 Ft-ért eladható lenne az ekönyv, abban a pillanatban állnánk át."

Tekintve hogy egy darab magyar e-könyvet nem láttam eddig még nemhogy 1000 forintért, de azt megközelítő összegért sem, felteszem ezt csak úgy rámondod hogy nem eladható.

Talán bele kellene fektetni egy kis lóvét és kipróbálni mielőtt tényként állítunk valamit amiről fogalmunk sincs.

@Black Hawk:
Kindle DX?

flimo13 2011.05.09. 10:57:03

@mikrovp: akkor meg azt írd le, hogy mi még (reklámon kívül), ne a trehány kéziratokkal gyere..

mikrovp 2011.05.09. 11:02:50

@tizenot: másfél éve vagyunk jelen az ekönyvek piacán. A kis lóvé is bele van fektetve. Nem ez a gond.
Úgy látjuk, azért nem indul be az ekönyv-kereskedelem nálunk, mert nagyon kevés az olvasó, aki hajlandó ezt az 1000Ft-ot elkölteni a tartalomra. Ennyi.

mikrovp 2011.05.09. 11:07:57

@flimo13: vannak olyan területek, ahol elég a "technikai személyzet" az író és az olvasó közé, pl. szépirodalom, fantasy, krimi, ilyesmik, valamint az összes többi kategória szemét minőségű képviselői... De ahol pl. illusztráció van, vagy szakirodalom, ott a szerzők 99,99%-a egész egyszerűen nem tudja egyedül produkálni a könyvet.

beavereater [AT] 2011.05.09. 11:18:15

@mikrovp: igen, amióta megvan a kindle-m (taval szeptember óta), szatyorszám. Magyarokat is, viszont ha nem puha drm-mel jön, akkor töröm. Ez van.

flimo13 2011.05.09. 11:18:38

@mikrovp: valahol írtam is, hogy elsősorban regényekre gondolok, nem szakirodalomra. Utóbbiaknál nem is vagyok híve az e-könyvnek, például hiába van meg a Landau sorozat a gépen, inkább kikölcsönöztem, mert az oda-vissza lapozgatások, képletekre hivatkozások miatt kényelmesebb használni.

beavereater [AT] 2011.05.09. 11:19:53

@mikrovp: ja, bocs, a hol is szerepelt a kérdésben: külföldön amazon/oreilly, illetve magyarok esetében zömmel a szerzők által feltett paypal donate-os könyvek. Vennék én e-boltban is, de az ottani kínálat nem találkozik az érdeklődésemmel.

tizenot 2011.05.09. 11:37:38

@mikrovp: Ha mondjuk én megvennék egy mainstream könyvet 8K-ért és látnám hogy ugyanaz e-könyv formátumban 1K, kizárt hogy papír alapon venném meg.

Persze nem olyan szarokra gondolok itt amit amúgy se vesz senki, azokat nyilván e-könyv formátumban se veszik, hanem mint pl. ami tíz éve lőrincz l laci volt, vagy ami pár éve márai stb...

Linket én is kérnék, én szívesen olvasnék magyarul is és 1K-t fizetni is hajlandó vagyok, mint ahogy már több külföldi könyv esetén is megtettem.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 12:09:27

@tizenot: sfportal.hu. galaktika.hu Árkomfort-zóna. Viszont tematikus. Ez van.

j311 2011.05.09. 12:36:01

@Dworkyll: Az SFportal-ról nem fogok sok könyvet venni. Nagy részük már otthon van a polcon papír alapon. Másodszorra nem fizetek érte, meg sajnos túl jó a memóriám, hogy 6-8 éven belül újraolvassak egy könyvet.
Viszont azok közül, amik nincsenek meg, a többséget ebook formátumban fogom megvenni és olvasni. Remélhetőleg még ezen a héten megkapom a Kindle-m.
Szép elektronikus jövő előtt állok. :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 12:52:25

Mivel volt itt pár olyan hozzászólás, amelyben az írói honoráriumok és szerződésben lefektetett százalékok is felreppentek, úgy döntöttem, nem fogok zsákbamacskát árulni. Leginkább azért, hogy a korosztály, aki "utánam van", tanuljon az esetemből és inkább... hogy is mondjam... inkább írj az íróasztal fiókjának (vagy mostanában egy-egy letölthető e-verziónak), mint a nehezen tüsszentők könyvkiadónak álcázott maffiaszerű vállalkozásának.

Első könyvemért 1993 nyarán 100 ezer forintról szólt a szerződés. Remek. Akkor voltam 22 éves, éppen csak elkezdtem egyedül totyogni a nagyvilágban (egy éve költöztem el otthonról, együtt laktam első komoly barátnőmmel, magam életét éltem), úgy lehetett megvezetni, mint egy marhát. Mikor arra került a sor, hirtelen csak 80 ezrez kaptam meg, hivatkozva arra, hogy hát ebből adóznom is kellett, vagyis 20 ezret "levett" a kiadó...
Most mit csináljak? Verjelek agyon? Üsselek, amiért ellopod a szerződésben leírt pénzemet? Jöjjek ügyvéddel, aki legalább 50-60 ezerért vállalja az ügyet? Vagy kussoljak?

Másodszor sem volt jobb a helyzet. Mert míg 1994-ben (ekkor kaptam meg a honorárium összegét)(csak és kizárólag a megjelenés napján adták oda) 80 ezer forint megfelelt kéthavi teljesen elfogadott átlagfizetésnek, addig 2003-ban a szerződésben odalökött 60 ezer forintos "előleg" már csak köbö félhavi keresetnek volt mondható. És ebből az "előlegből" aztán sosem lett normális honorárium, mert bár a szerződés szerint minden eladott könyv után kaptam (volna) pénzt - csak éppen az én eladott példányaim nem lettek eladott példányok. Részletesebben itt:
agymosott.blog.hu/2011/05/06/randevu_a_gyomberpokkal

A konklúzió? Sose köss szerződést könyvkiadóval, ne add el nekik a művedet, vigyázz a jogokra (mert el akarják lopni a szerzeményedet), és ha fűt-fát ígérnek, akkor visszakozz! Amennyiben nem vagy te Gerlóczy-féle munkakerülő senki, akinek ősei talán letettek valamit az asztalra, akinek anyukája ismer valakit, aki ismer valakit a kiadók közül, vagy éppen nem vagy "celeb" a tévéből, aki szintén milliókat kap egy-egy megjelent szarért, ne próbálkozz papír alapú könyvkiadással - vagy csak hobbiból! Többet fogsz hazavinni a kubikolásból (mérnökösködésből, orvososkodásból), mint amit a kiadók adnak.

Ezért is nagyon jó dolog az elektronikus könyv. És ahogy egyik hozzászóló (nagyon helyesen) rámutatott: a jövőben az írók nem tudnak majd a könyvekből megélni, mert kelleni fog mellette valami egyéb reklámeszköz is, bevételi forrás. Midenesetre... akinek nem elég 300 forint könyvenként, aki 500-at vagy 800-at (talán többet is) akar érte kérni, az nem valószínű, hogy magabiztosan jó író. Újra mondom: ha 300 forint nettót kapok könyvenként, te pedig 5999 barátoddal együtt letöltöd nekem, ebben az évben nem kell kubikolnom és orvososdit játszanom két mérnöki tanulmány között, mert megadtad a megélhetésemhez szükséges összeget - vagyis a jövőre megvehető könyvemen dolgozhatok... neked és nekem egyaránt.

Valahol itt lesz a kapocs olvasó és író között. A becsületnél, a gerincességben, az olcsón letölthető, arra érdemes művekben.

Syllabux 2011.05.09. 12:52:53

@indapass2009: Az Amazonnak nem volt joga se eladni se letörölni a könyvet. Ki kellett volna utólag köhögnie a zsét a jogtulajdonosnak. Nem ezt a megoldást választotta.
Tök mindegy, hogy a Syllabux bezár-e. Módod van több helyre elmenteni a tartalmat - és ahogy már mondtam, a papírkönyv is elveszhet.
Még egyszer: a Syllabuxnál nincs DRM.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 14:42:05

@Tom Bobb: hát igen, a kapocs ott van író és olvasó között, amikor az író közvetlenül az olvasóval áll szóba. Ilyenkor nem az egy eladásra jutó hasznodat kell nézni, hanem az össz bevételt. (Amiből a haszon persze lehet 800 forint/darab, maradva ennél a példánál.)

Szerintem minden írónak jót tesz az, ha a legfőbb rajongóival és kritikusaival közvetlenül kerül kapcsolatba.

Naponta kapom a leveleket, amikben megírják, miben és hogyan segített a könyvem, milyen új gondolatok és tervek születtek a hatására. Ezt a világ legnagyobb kiadója sem tudná nekem nyújtani, mert egy személyes kontaktus semmivel nem helyettesíthető.

Szerintem meg kell tanulniuk az íróknak eladniuk magukat. Nem celebeskedni kell, hanem valóban eladni. Így derül majd ki az, hogy mire van igényük az olvasóknak, és akkor meg lehet írni azt is (mindkét könyvem ötletét az olvasóim adták a kérdéseikkel, és most megint készen van egy könyvnyi anyag - de nem lesz belőle könyv, marad online tanfolyamként -, ezt is végig az olvasók inspirálták.)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 14:47:47

@indapass2009: én is azt látom, hogy nagyon intenzív előkészítés - vevőoktatás - kell ahhoz, hogy egy e-könyvet is ugyanolyan értékként kezeljen egy vevő, mint egy nyomtatottat.

Az jutott most eszembe, hogy sokan azt hiszik, hogy mivel e-könyvet kiadni egyszerűbb, majd ők is kiadnak. De már könyvet is baromi egyszerű kiadni, akár pár darabot is kinyomtatnak a digitális nyomdák (és mellé vállalnak minden szerkesztést, korrektúrát, borítótervezést, stb.).

Én attól nem félek, hogy nagy lesz az e-book zaj azért, mert azt könnyű csinálni. Írni még mindig nem könnyebb, mint régebben volt :).

Azért is kell nem olcsón adni az e-könyveket, hogy a piac érzékeltesse az íróval: azért veszem meg az e-könyvedet, mert értékelem, és nem azért, mert óccsóé van!

ibenny (törölt) 2011.05.09. 15:20:54

@Vidi Rita: Pedig az ekonyvnek pont az a lnyege, egyebek mellett, hogyy olcso. Ha te, ezt irokent nem vagy hajlando vallalni, sajnos nem latok sok eselyt az e-sikere esetedben. Ha egy ekonyv 1000 Ft-tal olcsobb a papirnal, el sem gondolkodom rajta. Minimum (!) a felevel kevesebbe kellene keruljon, es akkor, esetleg. De meg annal is inkabb olcsobb legyen.

Ez nem csak neked szol, altalanossagban is igy gondolom.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 15:33:00

@ibenny: Világos, hogy abszolút nem értünk egyet :D
Az ekönyvnek nem az a lényege, hogy olcsó, hanem az, hogy ekönyv!
Az, hogy sokezer könyvet vihetünk magunkkal, és nem vágnak ki egy fát sem emiatt :)

Ha az olcsóság bármit is számítana, tolonganának az emberek az 1 Eurós boltokban, és fejvesztve vásárolnának. De az adás-vétel nem az olcsó áron múlik - és egy piac épülése sem múlhat ezen -, hanem azon, hogy a vevőnek szüksége van-e arra a termékre, olyan formátumban adott esetben.

Basszus, senki ne vegye meg a könyvemet azért, mert olcsó! AZért vegye meg, hogy elolvassa, és hasznára váljanak a benne leírtak. Akármilyen formátumban. :)

Nyilván minden eset speciális, ha általánosságban nézzük :)

ibenny (törölt) 2011.05.09. 15:33:11

Bocs a hibakert, siettem es mobilrol irtam.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 15:45:42

@Vidi Rita: Én nagyon kevés esetben érzem azt, hogy az író-olvasó kapocs ott lebeg körülöttem - egész egyszerűen nem tudok eljutni az olvasóimhoz. Időnként ez nagyon zavaró, mert nem tudom, hogy amit művelek, jó-e, arra érdemes-e, máskor viszont (néhány troll miatt) kimondottan kellemes ez a távolság. Szívesen tartanék kurzusokat arról, hogyan kell írni, hogyan kell dramaturgiát szerkeszteni, történetet vezetni, karaktereket "készíteni" és formálni, hogyan kell megfelelően fejezetekre osztani, milyen technikai oldala lehet egy-egy mondatnak vagy fejezetnek, hová kell tartania a gondolatmenetnek és történetmesélésnek ahhoz, hogy az olvasót pontos bizonytalanságban tartva folyamatosan szórakoztassuk... satöbbi. Csak az ilyen "majd én megmondom, hogyan kell" kurzusokban még jómagam sem hiszek. Mert ez emberfüggő. Én így művelem, te másképpen. Éppen ezért sosem fogok tudni leülni a hallgatóimmal és mesélni nekik - technikáról, könyvről, bármiről.

Egyébként én sem értek veled egyet, mert nem a könyv ára határozza meg a minőséget, hanem a benne rejlő tartalom. A másik szempont: ne legyünk kapzsik. Miért is kellene nekem eszelősen meggazdagodni abból, hogy írok? Miért nem lehet ez a "foglalkozás" egy teljesen hétköznapi, aminek bevétele rajtam áll? Ha jól írok, többen veszik meg, ha sokat írok (és jól), akkor dettó - de ha csak úgy félvállról, amolyan "nemerésen" vagy "lőriczesen" ledobok neked évente egy-két haszontalan szart, akkor tök mindegy, mennyiért adom. Az olvasókat igenis érdekli, hogy minőséget olcsón kaphassanak - és ha egy író nem kapzsi, pontosan ezt tudja nekik megadni.

Mivel jómagam szórakoztató irodalmat készítek, nem hiszem, hogy különösebb haszna lenne a könyveimnek a szórakoztatáson és kellemes időtöltésen kívül. Bár jelenlegi regényemben törekszem rá, de nem tudok tudományos könyvet átnyújtani - egyszerűen én nem erre lettem teremtve. Tehát nem válok valódi haszonná...

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 15:58:34

@Tom Bobb: Minden tiszteletem a tiéd, de miért is kellene akkor a péknek jól keresnie, ha kenyeret süt? Az a fontos, hogy a népek jól lakjanak nem?

Hát nem... Az a fontos, hgoy mindenki jól járjon. Mindenki. Író is, olvasó is, kiadó is. Nyer-nyer helyzet legyen.
De ha pont a te fejedben az van, hogy nehogy már jól járjál (mert neked biztosan ingyen adják a kenyeret meg a tejet a boltban), akkor nem is fogsz jól járni.
Ez már persze nem ekönyv téma, hanem gondolkodásmód téma, de ha az ekönyv kereskedelmet ez a fajta gondolkodásmód hatja át, akkor bizony nagy bajban lesz a szakma.

Járjon jól mindenki. Mindenki!

Egyébként meg pont egyetértesz, mert én is azt mondtam, hogy a könyv tartalma számít mindkét kivitelnél, ezért nem szabad túlságosan olcsóvá - ráfizetésessé - tenni az ekönyv kereskedelmet/piacot.

Egy iparág, ami maga alatt vágja a fát a nyomott áraival. Így hogyan akartok minőséget adni az olvasóknak? Hogyan akar egy író éhségtől kopogó szemmel, anyagi problémáktól sújtva írni az olvasóinak?

Most kezdem azt érezni, hogy nagyobb a baj, mint gondoltam...

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 16:13:10

@Vidi Rita: "Hogyan akar egy író éhségtől kopogó szemmel, anyagi problémáktól sújtva írni az olvasóinak?"

Azt mondják, ez jót tesz az ihletnek. :p

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:15:18

Eszembe jutott valami: hogyan lehet majd eladni a megunt-elolvasott-kiolvasott ekönyveket majd pl. a vaterán?

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:15:59

@Komavary: próbáltam a kopogó szemet - fogyókúra - nem tesz jót az ihletnek, de nagyon nem :))

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:18:10

@ibenny: azt elfelejtettem mondani - mielőtt még valaki pénzéhes cafkának nézne -, hogy a nyomtatott könyveimet is simán odaadom ajándékba, pedig nem kis pénz fekszik bennük.

Gondoljatok bele: ha odaadok egy 800 forintos e-könyvet, vagy egy 3500 forintos e-könyvet ajándékba, vajon melyiknek fognak jobban örülni? (tartalom ugyanaz)

Jim Raynor 2011.05.09. 16:28:44

@Tom Bobb:

"Mikor arra került a sor, hirtelen csak 80 ezrez kaptam meg, hivatkozva arra, hogy hát ebből adóznom is kellett, vagyis 20 ezret "levett" a kiadó..."

ja, csak azt felejted el, hogy nem a kiadó "veszi le", hanem az állam. TB meg egyéb járulélokat ugyanis a honor után is kell fizetni, a hangsúly a "kell"-en van, ugyanis a kiadónak muszáj ezt levonnia.

azt meg nyilván nem tudod, hogy a bruttó 100.000,-Ft-os honor a kiadónak jelenleg kb. 128 ezrébe fáj, mert ennyi munkáltatói járulék is rárakódik, és ezt bizony nem a szerző fizeti......

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 16:28:53

@Vidi Rita: ha elég olcsó az ekönyv, ez fel sem merül.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:34:02

@Komavary: szóval legyen azért is olcsó, hogy ne akarják eladni licitálós oldalakon? :)

tizenot 2011.05.09. 16:39:56

@Vidi Rita: Könyvet nem adunk ajándékba, a könyv egy személyes dolog a mentális privátzónán belül, oda nem illik behatolni :D

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 16:48:57

@Vidi Rita: Ne érezd, nem olyan nagy a baj! Csak két malomban őrölünk. Nem értünk egyet, hiszen mindketten más és más környezeti/rajongói behatásokat éltünk át az elmúlt években.

Tényként kell elkönyvelnünk, hogy igenis felesleges egy-egy kéziratért 3-4-5 millió forintokat kifizetni a kiadónak. Ez akkora összeg, amiért legalábbis 3-4 évig kellett volna napi 8 órában dolgoznia az írónak. Akkor megérteném, ha így lenne. De az, hogy egy csak a neve miatt eladható (és az eladhatóságot értsd: csökkenő példányszámban még megjelentethető) "író" több millió forintot kapjon egy-másfél éves munkájáért... szerintem sok. És ezzel nem letöröm az árakat, csak kényelmesen a földön járok.

Pékezzünk? Pékezzünk.
Azért, mert egykoron Jani volt az egyetlen pék a környéken és valóban kiváló minőséget adott, de időközben nála jobb, fiatalabb, termékenyebb és talán még minőségben is jobb pékek nőttek ki a földből, nem adhatunk Janinak többet és többet az egyre szarabb pékárúért, miközben semmibe vesszük az újoncokat. Ez nem járja. Igenis, Jani majd megtanulja, hogy az egyre silányabb minőséget egyre kevesebb pénzzel honorálják a vásárlók - miközben helyet kapnak az új pékek.
De.
Pont azért, hogy ne szaladjon el a paci, időnként a magunkfajta művészeket (a pékeket) vissza kell rángatni, mikor lebegni kezdünk. Mert még mindig nem fér a fejembe, miért kéne a közel 9 hónapig írt regényemért 3-4-5 milliót kapnom, mikor cirka 1,5 millióból (most nettózunk) kényelmesen meg tudok élni?

Valamikor a '80-as években kezdődött Arnolddal a dolog, mikor előbb 5, aztán rögtön 10, majd 15 és 20 milliókat kért és kapott a filmszerepeiért. Egyszerűen nem értettem. Ma sem értem meg. Miért különb ember Arnold a péknél? A pék miért nem kap 20 millió dollárt abban az évben (nem egy szerepért, csak egy évért?), amiért dolgozik?

Igenis fontos, hogy olcsón, de minőséget adjunk - és bár nem értünk egyet, de tisztelem a nézőpontodat, és kívánom, hogy 800-1000-1500 forintokért (vagy még többért) tudj könyveket eladni a Neten! Nekem elegendő lenne a nettó 300 is, feltéve, ha gerinces magyar vásárlók folyamatosan vennék a cuccost, és "kitermelnének" nekem egy kellemes évi fizetést a tárgyévben, amíg (éhezve, fázfa)(hogyne) megírom a következő történetemet nekik... :-)

@Jim Raynor: Erre csak annyit, hogy akkoriban voltak a boldog békeidők... Tudtam én, hogy ez az egész egy mese a 20 ezres adóval, de hülye voltam vitatkozni. Azt akartam, hogy megjelenjen a könyv, nem azt, hogy haragban elválva két szék közé essek.

@Komavary: Sokszor az elkeseredés valóban jót tesz az ihletnek. Nem feltétlenül az éhezés, csak a gondolat, hogy mi lesz majd egy kicsit később... Lesz-e munkám, bevételem, ételem, áramom, vizem?
Lám, az író sem valami guru, aki a föld fölött lebeg (ha-ha-ha), hanem emberi lény.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 17:00:08

@Vidi Rita: Mennyiért tudod eladni a múlt heti moziélményedet a vaterán? Mennyiért tudod eladni a tegnapi éttermi ebédedet a vaterán?

@Tom Bobb: www.apexbookcompany.com/starve-better/

Nick Mamatas: Starve better

Papíron 14 dollár (plusz szállítás), ekönyvként négy, DRM nélkül.

j311 2011.05.09. 17:00:56

@Vidi Rita: Majd ha az ebookot is el lehet adni, nem lesz életem végéig hozzám kötve, akkor tényleg ér annyit mint egy papírkönyv.
Nagyon sok emberrel találkoztam, akik megvesznek egy könyvet. Elolvassák. Végül eladják. Nem azért adják el mert nem tetszett nekik, hanem mert egyszer olvasnak el könyvet. Így végül a könyv lehet hogy csak 1-2000 HUF-ba került nekik.
Egy ebookkal ezt nem lehet megtenni.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 17:01:50

@Vidi Rita: Mennyiért tudod eladni a múlt heti moziélményedet a vaterán? Mennyiért tudod eladni a tegnapi éttermi ebédedet a vaterán?

@Tom Bobb: www.apexbookcompany.com/starve-better/

Nick Mamatas: Starve better

Papíron 14 dollár (plusz szállítás), ekönyvként négy, DRM nélkül.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:11:40

@Komavary: ha elég jól írom meg azt a moziélményt, akkor egy kisebb vagyonért ;D

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:15:53

@j311: értem a tényt, de ez kell, hogy legyen a cél is?
Miért ne lehetne eladni?
Ezért van ez a sok védelem, meg mindenféle fura szabály, hogy ne lehessen úgy kezelni, mint egy hagyományos könyvet?
Akkor lehet, hogy ezek a flancos e-könyvek nem is a könyv kategóriába tartoznak, hanem létrejött egy teljesen új kategória, amire semmi nem passzol? Mert ez esetben felesleges állandóan a nyomtatott könyvhöz hasonlítani, meg a hagyományos kiadáshoz hasonlítani, mert ha nem használhatom könyvként, akkor nem könyv.

Najó, leakadok a témáról :))

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.09. 17:44:50

@Vidi Rita: elektronikus temrékeknél igen is számít az olcsóság! Erről tökéletesen tudna beszélni az Apple a pár dollárba kerülő, 1 hónap alatt sok százezer példányban értékesített iPhone-os járékain keresztül.

j311 2011.05.09. 17:55:16

@Vidi Rita: Azért van a DRM, mert kurva egyszerű másolni.
Ha nincs védelem és szabadon másolható, de van benne vízjel, akkor a tudatlanok azt terjesztik és visszakövethető, hogy ki adta ki a jónépnek ingyen (vagy kitől lopták el). Persze a legtöbb esetben ez is védhető.

Természetesen ez egy új kategória, ami nem kézzelfogható. Mint ahogy az MP3 is új kategória, vagy ahogy a pénzed sem létezik fizikai valójában, csak nullák és egyesek halmaza egy banki számítástechnikai rendszerben.
Hiába nem lehet mindenben a papírkönyvekhez hasonlítani, azért még vannak olyan tulajdonságai, amiben mindig is a papírkönyvekhez viszonyítják. A bakelit hanglemezeket is lehet az MP3-hoz hasonlítani, pedig szinte csak a tárolt zene közös bennük

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:57:40

@TrishtanAG: oké, és melyik magyar ekönyv olvasó gyártója/tulaja fogja garantálni a többszázezres példányt? :)

ehran 2011.05.09. 18:24:57

@Vidi Rita: Hát azért az ár erősen író-függő lesz az e-könyvnél, azt gondolom. Én pl. egy Steven Erikson vagy George R.R. Martin e-könyvért - egy műfajon belül maradva - szívesen kifizetem a 2500 Ft körüli összeget, de akad olyan író, akiért nem biztos, hogy egy 1000-1500-nál többet adnék. Nyilván másnak meg más a súlyozása, és így a piac kialakít egy árat minden íróhoz. Aki ezt nem veszi észre, és felülárazza magát, az bizony csak a torrenten fog terjedni.
"ha odaadok egy 800 forintos e-könyvet, vagy egy 3500 forintos e-könyvet ajándékba, vajon melyiknek fognak jobban örülni? (tartalom ugyanaz)"
Ha a tartalom ugyanaz, ugyanannyira fognak örülni. Az ár egy mesterségesen hozzákapcsolt valami, ami messze nem biztos, hogy reális.

ehran 2011.05.09. 18:30:07

@j311: Tudtommal létezik az egyszer olvasható ebook intézménye - de legalábbis technikailag nyilván nem kivitelezhetetlen. Még egyszerűbb is levezényelni a dolgot, mint papírkönyvnél.

Ivanhoe 2011.05.09. 18:37:32

@Vidi Rita: A példányszámot az írónak kell garantálnia a könyv "belbecsével". Lehet akármilyen jó a reklám ha a könyv tartalma semmit nem ér.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:44:41

@Ivanhoe: plusz a könyv tartalma semmit nem ér, ha a reklám - marketing - által nem ér el a vevőkhöz.
A "cucc" és a vevők között mindig ott van a marketing.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:46:25

@ehran: az ár ugyan egy mesterségesen odakapcsolt valami, de egyben értékmérő is, akár tetszik, akár nem.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:47:03

@ehran: bocsánat, azt is akartam reagálni, hogy egyébként abszolút egyetértek! :)

j311 2011.05.09. 19:52:02

@Vidi Rita: A könyv tartama ugyanannyit ér marketing nélkül is. Legfeljebb az olvasók nem tudnak a könyvről és csak szájról-szájra terjed, hogy "Ezt vedd meg, mert nagyon jó!"

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.09. 20:09:44

@Vidi Rita: Ha azt nem is, de a nagyobb érdeklődést bármelyik. Saját példa. Betértem a SF Portal e-könyv boltjába, hogy bevásárolok Zsoldos Péter könyvekből, mivel az egyik művét vagy 10-13 éve hajkurászom, és ilyentén formában legalább biztonságban megvan. Ha már ott voltam, körülnéztem, és örömmel látom, hogy megtalálható László Zoltán Hiperballada c. regényének kibővített változata. 750 Ft-ért rögtön ment is a kosárba. Látom, hogy egy számomra ismeretlen író hasonló stílusú könyve is itt van, és elhezitáltam rajta, hogy ennyi pénzért megveszem. Ha nem jó, maximum buktam két üveg kóla árát (najó 3, attól függ hol veszed :) ). Ha ezek a könyvek mondjuk 2000 Ft-től kezdődnének, akkor nem tudtam volna megvenni a régi kedvenc mellé a számomra ismeretlen író regényét. Ellenben az olcsó ár miatt már könnyebben rá tudtam szánni magam a zsákbamacska kipróbálására.

sergei 2011.05.10. 13:22:27

@Vidi Rita: Ez azt jelenti, hogy a maradék 3000 a tied? Nekem eddig az volt a benyomásom, hogy az e-könyv azért lehet olcsóbb, mert kihagyom a terjesztőt a láncolatból (vagy talán a jövőben a kiadót is) ÉS még az előállítási költséget is.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.10. 15:33:04

@sergei: nem az enyém, hanem a cégemé. Nagyon nem mindegy :)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.10. 15:34:37

@TrishtanAG: az általad említett 10-13 éve hajkurászott könyv MOST mennyibe kerül papíron?
Én folyamatosan arról az ekönyvről beszélek, aminek aktuálisan ott van a nyomtatott párja is mondjuk a bookline.hu kínálatában.

j311 2011.05.10. 23:24:09

@Vidi Rita: Ha 10-13 éve hajkurássza, akkor kb. semennyibe, mert nincs eladó példány vagy ha van, akkor mocskosul drágán adják, mert tudják beszerezhetetlen.
De hiába mocskosul drága, a kiadó/szerző nem kap pénzt a használt könyvek árából.
Ebook-ból akár a föld minden lakójának jut egy példány és a szerző is részesül a bevételből.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 08:55:57

@j311: igen, gondoltam, hogy nincs eladó példány belőle.
Már csak egy kérdésem lenne: mégis miből gondoljátok, hogy az írók jobban járnak majd az ekönyvekkel, ILYEN kiadói kultúra mellett, mint amilyen itthon van?
Semmi nem fog változni, az ekönyvet is finanszíroznia kell majd valakinek, az márpedig kiadó lesz, így aztán az író megint majd úgy kapja a pénzét, mint a kutya a vacsoráját...

Amíg az írók nem veszik saját kezükbe a saját dolgaikat, addig az lesz, ami most van, csak digitálisban...

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.11. 09:28:16

@Vidi Rita: A triológia első két részét sikerült csak beszereznem antikváriumban sok évvel ezelőtt. A pontos árukra már nem emlékszem, de mivel mindig is ritkaságnak számítottak, jóval az 1000-1500 Ft-s ár felett voltak kötetenként.
A Galaktikánál van olyan regény (Isten Gépei), ami papírformában a mai napig 2130 Ft-ba kerül. E-könyként pedig 950-be.

A fentebb lévő hozzászólásban arra próbáltam rávilágítani, hogy az átlagolvasó szívesebben fizeti ki egy általa nem ismert író szintén nem ismert könyvének az árát, ha az csak párszáz forint, és nem pár ezer. Persze eladott példányonként kevesebb pénz folyik be, ellenben jóval több érdeklő lesz az adott műre.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 09:48:09

@TrishtanAG: persze, az első bátortalan lépéseket egy ismeretlen író/könyv irányába lehet alacsonyabb árral, akciókkal, csomagkedvezményekkel áthidalni :), ez jó stratégia. Az nem jó, ha minden ekönyv nyomott áron van, mert még az ekönyv piac megnyílása előtt emellett teszi le mindenki a voksát. (Az olvasótól ez természetes, de a másik oldaltól annyira nem. :))

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 10:00:54

Tegnap olvastam valahol, hogy kb. 200ezer androidos telefon és tablet van jelenleg itthon a felhasználóknál. Vehetünk hozzá még akkor 800ezer egyéb okostelefon/tablet felhasználót.
Nem tudom, az okos telefonok mennyire kenik-vágják az ekönyv formátumokat, de tételezzük fel, hogy ez egy 1 milliós piac.
Egy iszonyat jó könyvvel, kiforrott szolgáltató hálózattal (pl. amazon) el lehet érni a piac 20-25%-át. (annak a könyvnek a piacának a 20-25%-át, elvégre attól, hogy valaki ekönyvolvasó tulajdonos, vagy okostelefon tulajdonos, még nem biztos, hogy olvasná/megvenné az adott könyvet).

Csak becsülni lehet, mekkora egy sikerkönyv piaca, de ha nagyon optimisták vagyunk, akkor 250ezer potenciális vevője van egy X, iszonyatbaromisikeresbestseller könyvnek magyarországon (ez a mese habbal kategória).

Ez 200 milliós bevétel, ha 800 forintos árral számolunk :). Nem egyszerre jön ez a bevétel, hanem pár év alatt, ráadásul ennek a fele elmegy költségre (vagyis nem árt 100 millióval indítani egy siker-ekönyv projektet). Ez a csúcs. Ez az álom.

A valóság ennél sokkal-sokkal ridegebb lesz.

Persze az online és digitális cuccoknál sokkal erőteljesebben mutatkozik a hosszú farok elv, így nem bestsellereknek is lesznek vevőik, de senki ne álmodjon íróként élete végéig tartó jogdíjfolyamról. Pár év múlva igazat fogtok adni, de ha mégsem, én szívesen igazat adok majd nektek :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.11. 12:01:16

@Vidi Rita: Wow! Itt aztán repkednek a sokszáz milliók! :-) Komolyan mondom, ha ennek csak töredék része lenne igaz, már kellemes bevétele lenne az érintett írónak, és megszűnne az anyagi gondja legalább két évre. Ezért is "kardoskodom" az olcsó ár mellett - miközben nem szabad elfelejtenünk, hogy elképzelhető: csak 5-10 ezer ember fogja letölteni a művünket. Adott évben. (Az is 1,5-3 milliós bevétel.)

Nem hiszem, hogy egy író annyival különbözik egy gyári melósnál, hogy míg a melós évente nettó 1,1 milliót visz haza (és ebből eteti a kölköket is), addig neki több járna. Mert miért is? Csak azért, mert művész? Mert ő az író, neki nyugalom kell az alkotáshoz? Fenéket.

Még mindig azt mondom tehát, hogy évi 1,5-1,8 milliós nettó bevétellel király élete lehet(ne) egy magyar átlagírónak - és ha jól ír, a rajongói ezt megadják neki.

agymosott.blog.hu

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:29:28

@Tom Bobb: minden évben 1.8 millió pluszpénz valóban nem lenne rossz.
Én maximum kb. 3000 "példányt" tartok reálisnak évente, jól előkészített terepen.

Számoljunk ezzel: 800 forintos ekönyv esetében ez 2 400 000 forint. Ki fizeti ennek a marketingjét? KI fogja kiszolgálni a vevőket? Ki fogja kiállítani a számlákat? Ezek mennyibe fognak kerülni?

Tételezzük fel, hogy lesz majd egy kiválóan működő kereskedelmi rendszer vagy központ a magyaroknak is. 800 forintos ekönyvből megint csak pont az írónak nem marad...

Te, mint író kapj 800 forintot eladásonként! De az akkor nem 800 forintos ekönyv!

Van olyan ismerősöm, aki írt könyvet, sikeres is lett, de példányonként pár forint jár neki, mert olyan olcsó a könyv, így arról a pár forintról meg lemondott...

Az a baj, hogy a bevételek tervezésénél senki nem nézi a kiadásokat. Márpedig azok jelentkeznek, biztosabban, mint a bevétel :)

egyébként meg a nulláktól sose ijedj meg :) Azok csak nullák, de szerencsére a számsor végén :)
mindegy, hogy 10 forint, vagy 10 millió.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:31:38

@Tom Bobb: egyébként pedig MOST gondolod elfogadhatónak az 1.8 milliós bevételt. Amint ezt eléred, a 3 milliósat fogod elfogadhatónak tartani.
Így működik az ember: mindig többre vágyunk, és ez így van rendjén, ez belénk van kódolva (evolúciós cucc).

ibenny (törölt) 2011.05.11. 12:44:46

@Vidi Rita: Rita, pont errol beszelunk itt tobben. Nem is kell, hogy egy ironak elete vegeig jojjon a jogdij, amibol multimilliomos lesz! Pl. Tom Bobb is tobbssor leirta, eleg lenne pont annyi, ami egy tisztesseges, atlagos, vagy kicsit afolotti jovedelmet biztosit az ironak. Pont az az alom, hogy eveken at csak ugy folyik a penz..

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:50:53

@ibenny: ez abszolút reális elvárás. De ehhez nemcsak írni kell, nemcsak írónak kell lenni. Kell hozzá önmarketing, eladástechnika, és dörzsöltség is.
Enélkül senki nem fogja ezüst tálcán kínálni a kiváló lehetőséget. A gesztenyét mindenkinek magának kell kikaparnia.
Az mesébe illő, hogy jön egy jótéteményes kiadó, és felkarolja az írót. Van egy-kettő ilyen, de ez az ország pont csak annyit bír el és kész, ráadásul az "ilyen"-ek eladták a lelküket is a kiadónak...

Szóval szerintem elő a kaparószerszámokat, és irány a gesztenye :)

j311 2011.05.11. 14:49:54

@Tom Bobb: Évi 1.8 millió forint csak a lakáshitelem és a rezsi. Ebben nincs benne egy falat kenyér sem.

j311 2011.05.11. 15:21:05

@Vidi Rita: A kiadói kultúra ellen ti tudtok tenni. Az olvasó megveszi a könyvet, mondjuk úgy, hogy a szokott áron. Hogy aztán a kiadó mit tesz a pénzzel az már másik kérdés.
Ha lenne összetartás, akkor meg lehetne oldani. Lásd forgatókönyvírók vs. TV sorozatok pár éve.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 15:34:20

@j311: jogos, de ez is amerikában volt, és évtizedekre nyúló igazságtalanságok kapcsán... Itt ilyen nem lesz.

A kiadók nem fognak tenni semmit. :((
Előbb megtanítok 2 millió embert arra, hogy olvasson e-olvasón, mintsem, hogy észhez térítsek 2 kiadót... Azért vagyok itt is, mert veletek legalább lehet értelmesen beszélni :D

j311 2011.05.11. 16:06:49

@Vidi Rita: Szerintem ez összefogás kérdése, bár azt is tudom, hogy itthon ez kb. lehetetlen.
Ha itthon véletlen mégis összefognának az írók, akkor kikényszeríthetnék a megfelelő bánásmódot. Igaz nagyon nehezen, mert ide a kapitalizmus, a demokrácia és az érdekérvényesítés is csak balkáni formában lett importálva.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.11. 21:21:55

Ha nem csak elméleti dolgok érdekelnek a villanykönyvek kapcsán, hanem gyakorlatiak-közösségiek is, akkor nézzetek be hozzánk: forum.ekonyvolvaso.info/

Donor 2011.05.12. 11:19:21

Már volt értelme ennek a postnak, mert annyi jó legális e-könyves oldalt mondtatok, hogy csak kapkodom a fejem és töltögetem le az eddig ismeretlen könyveket, amik bár szimpatikusak, de az ára miatt könyv formában nem vettem meg eddig.
süti beállítások módosítása