HTML

Syllabux

könyvkiadás, e-kultúra

Friss topikok

  • Ignis_veneficus: Innentol csak egy a kerdes, mivel pl, az Amazon is belekerult „a külföldön előállított és Magyaror... (2013.03.23. 23:07) MINDENKI HÜLYE, CSAK A KORMÁNY HELIKOPTER
  • bartokandris: @droctor: szerintem a cikk mondanivalója, és a veszély, hogy a rövid terjedelmű ingerek miatt a ho... (2012.07.26. 12:05) KELL-E MAGYAR KÖNYVKIADÁS?
  • Brian Cohen: @Komavary: "Tudnál említeni egy konkrét ingyenes szoftvert is, ami eltartja készítőjét a magyar pi... (2012.07.23. 12:57) KÖNYVPIAC ÉS E-KÖNYVPIAC
  • Szakyster: Találtam.... plus.google.com/106906294608702835335/posts/K8EgwWnyW13#106906294608702835335/posts/K... (2011.09.15. 11:06) E-KÖNYV: VESZÉLYEK ÉS ESÉLYEK
  • lucasso: Hogy értsem, hogy az önjelölt szerzők műveit senki nem olvassa? Az Adamo Bookson már több ezer pél... (2011.08.14. 21:50) SZERZŐK, JOGOK, OLVASÓK

Linkblog

E-KÖNYV – JOGOS FÉLELMEK?

2011.05.08. 11:16 Syllabux

 

Míg a magyar könyvszakma nagy része bénultan figyeli az e-könyv előretöréséről szóló híreket, gyökeresen átalakulnak a viszonyok. Az olcsó e-könyv olvasó megjelenése (a Kindle-t 26 000 Ft-ért házhoz szállítja az Amazon) előbb-utóbb az e-könyv felé billenti a mérleg nyelvét. A Kindle nem fárasztja a szemet, könnyű, elég nagy a képernyője, állítható a betűméret, és bő 3500 kötet elfér benne. Az e-könyv ma már gazdasági kérdés: a 300 Ft-os e-könyv jobban megéri, mint a 3000 Ft-os papírkiadvány. Az ingyen letölthető e-könyv pedig még vonzóbb – és elég sokan vannak, akik erre akarják alapozni jövőbeli egzisztenciájukat.

 

FÉLELMEK

 

Az e-könyvvel kapcsolatos legnagyobb félelem abból fakad, hogy a digitalizálással a könyv elektronikus tartalommá vált, azaz korlátlanul másolható. Ez igaz, és akkor is így van, ha erről látványosan nem veszünk tudomást. Az e-könyv megjelenése nem a világvége, csupán egy új helyzet, amelyre többféleképpen lehet reagálni.

A digitalizálás alapjaiban rengette meg az általunk ismert könyvkiadási modellt. Annak vége, hogy ha el akarok olvasni valamit, bemegyek a boltba, kifizetem és átveszem a papíripari terméket – vagy kivárom, amíg sikerül a könyvtárban megszerezni. A húzósabb bestsellerek ma már egy hét alatt felkerülnek a kalózoldalakra – de ez egyelőre nem jelent veszélyt. Bármilyen furcsa is első hallásra, a könyvkiadást az e-könyv megjelenésével leginkább az elektronikus könyvtárak, a jogvédők és egyes rövidlátó könyvkiadók fenyegetik.

Kindle a mindennapokban.  

 

NÉHÁNY SZÓ A MÁSOLÁSVÉDELEMRŐL

 

A másolásvédelem a legfölöslegesebb dolog, amit valaha kitaláltak: első pillantásra jó ötletnek tűnik, de valójában nem az. A hozzáférés-szabályozás (DRM- Digital rights management ) elvileg arra szolgál, hogy megakadályozza a jogtalan felhasználást, a másolatok készítését és a művek szabad terjesztését a neten. Hogy ez mennyire eredményes, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy az Amazon teljes tavalyi kínálata letölthető a torrentoldalakról.

Ráadásul nincs olyan, az egész világon egységesen elfogadott DRM, amit minden e-könyv olvasó kezelni tudna, azaz egyáltalán nincs rá garancia, hogy a DRM-mel védett, legálisan megvett e-könyvet olvasni tudom pl. a Kindle-emen. Hiú ábránd, hogy bármilyen úgynevezett másolásvédelemmel megakadályozható az elektronikus tartalmak szabad terjedése. Részint, mert a programozással foglalkozók számára minden hasonló jellegű megoldás kihívást jelent, akár a keresztrejtvényfejtőnek a rejtvény. Ráadásul ebben az esetben rögtön ott a jutalom is: a tiltott tartalom. Ennél sikeresebb konstrukciót nehéz elképzelni, ha valakit motiválni akarunk.

Kedvenc példám: 2007-ben az Ausztrál Szövetségi Kormány 84 millió dollárért internetes pornószűrőt készíttetett, amit egy 16 éves srác nem egészen fél óra alatt tört fel.

A hozzáférés-szabályozás fölöslegesen drágítja az elektronikus tartalmakat, egyáltalán nem gátolja a kalózmásolatok készítését, viszont hatékonyan akadályozza az olcsó és legális tartalom hozzáférést. Ebbe a zsákutcába a zene- és filmkiadók már belefutottak, sikeresen rászoktatva potenciális vevőkörüket a kalózoldalakra. A könyvkiadás esetében jó lenne elkerülni ugyanezt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALÓZOK ÉS FORGALMAZÓK

 

Már említettem az előbb, hogy a kalózoldalak jelenleg nem veszélyeztetik a könyvkiadást. Ennek több oka van: egyrészt az igazán jó kalózközösségek többnyire zártak, másrészt, ha olcsón és egyszerűen lehet megvenni valamit, akkor a többség a kényelmes és legális utat választja – az Amazon se megy csődbe attól, hogy a könyveik szabadon letölthetők torrentről. Harmadrészt, a legtöbb kalózközösség lekapja a kifogásolt tartalmat, ha megkérik rá.

A legnagyobb tévhit a kalózokkal kapcsolatban, hogy pitiáner anyagi okokból, vagy merő rosszindulatból osztják meg ingyenesen a tartalmakat. Ez legfeljebb kamaszkorában motiválja az embert – bár kétségtelen tény, hogy a nagy cégek pofátlan extraprofitjának megfúrása jelenthet egyfajta kaján elégtételt.  A piacot uraló cégek ugyanis monopolhelyzetükből fakadóan hozzászoktak, hogy az alkotókkal és a fogyasztókkal erőpozícióból tárgyalva maximalizálják saját hasznukat.

A kalózoldalakat az tartja életben, hogy számos tartalom fut rajtuk, amely egyáltalán nem, vagy irreálisan magas áron érhető el legálisan. Ha a tartalmak olcsón és legálisan lesznek letölthetők, legfeljebb kevesebb jut a forgalmazóknak. A jelenlegi struktúra – egyfelől nagyon drágán lehet hozzáférni bizonyos alkotásokhoz, illetve ingyen minden letölthető – alapvetően sérti az alkotók érdekeit, viszont tökéletesen megfelel a nagy forgalmazóknak és az úgynevezett szerzői jogvédőknek is. A probléma csupán az, hogy ebben a felállásban ismét az alkotók – szerzők, műfordítók – lesznek kisemmizve, amivel hosszú távon a fogyasztó veszít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kalózok: valóban ők jelentik az igazi veszélyt?

 

A következő posztban innen folytatjuk.

 

244 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://syllabux.blog.hu/api/trackback/id/tr142886812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szerzői jog kalózainak nyomában 2011.05.08. 19:47:24

Az UNESCO 1995-ben nyilvánította a könyv és a szerzői jog világnapjává április 23-át.A szerzői jog manapság igen felkapott téma, melynek kapcsán néhány napja jelent meg Bodó Balázs A szerzői jog kalózai című könyve. Bár manapság leginkább az internetes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikrovp 2011.05.09. 10:15:00

@flimo13: papírkönyvből az eladott átlagos példányszám 1500 körül van. Ha ekönyvből ennyit adsz el 500Ft-os áron, akkor 750ezer a bevételed - elméletileg. Mert ennek kb. 30-50%-a a kereskedőé, azaz a kiadónak jut kb. 400ezer, amiből szűken kifizeti a Szerzőt és a maradék 100-200ezerből él meg, működteti a kiadót, adózik, stb. Ahányan dolgoznak a kiadónál, annyiszor 15-20 ilyen ekönyvre van szükség, hogy a statisztikai átlagjövedelmet haza tudd vinni. Na ehhez kicsi a 10milliós piac.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 10:16:03

@Vidi Rita: A nem eltartást úgy értettem, hogy önmagában, az állandó költségeidet _még_nem fogja kitermelni, a változóakat már igen. Értsd: lehet ezt a dolgot üzembezárási (vagy éppen üzemnyitási) pont felett működtetni. Ezért nyílnak egyre másra a villanykiadók.

Ha van papírkiadásod, annak kell fedeznie az állandó költségeket, innentől az e-kiadás minimális befektetéssel _önmagában_ jövedelmezővé tehető.

Viszont szeretném már látni, hogy kifogáskeresés helyett valami értelmes lépés történik kiadói oldalról, pl. a külföldi jogok beszerzése.

Retekbácsi 2011.05.09. 10:18:49

Nem értem a DRM erőltetését, sem a saját szabványokét. Vegyük például az O'reilly kiadót, náluk ugyan nem sokkal olcsóbbak az e-könyvek, mint a papír (kivéve, ha akció van, és szinte mindig akció van), viszont ha megvetted 4-5 féle DRM mentes formátumban tudod letölteni. (akárhányszor, akár mindegyikben is)
Kényelmes, használom is. És valószínűleg sokan mások is, hiszen valamiért még működik a bolt.
A saját szabványok csak azt erősítik, hogy 1-2-4-5 év múlva ne lehessen már sehogy sem elolvasni a könyvet. Tehát el kelljen lopni.
Úgyhogy a DRM maga alatt vágja a fát. A saját olvasókkal pláne.

flimo13 2011.05.09. 10:20:28

@mikrovp: papír alapon nem lehet megkerülni a kiadót, kereskedőt, ebooknál igen. De ha nem is önállósodsz, a versenyhelyzet megjelenése le kellene, hogy nyomja a kiadók részesedését.

mikrovp 2011.05.09. 10:21:42

@Dworkyll: nem kifogáskeresésről van szó. Tőkehiányról, arról, hogy a kiadók 98%-a egyik napról a másikra él, mert annyira alacsony a jövedelmezősége. Épp ezért - legalábbis a magunk részéről - nagyon megfognánk ezt az ekönyv dolgot, de az elmúlt másfél évben nem hozott eredményt, és az eddigi tapasztalatunk szerint nem tudjuk elképzelni, hogy hogyan fog. Nagy (2-3000 feletti) eladott példányszám kellene, de azt reklám nélkül nem fogod elérni, és a reklám is nagyon költséges dolog.

tizenot 2011.05.09. 10:22:56

@malar: De most komolyan, ki nem szarja le a kiadók problémáját?

Az e-könyv a legjobb dolog ami az elmúlt száz évben történt a világon, sokkal nagyobb hatása lesz a világra, mint akármi másnak. A tudás jóval könnyebben és olcsóbban elérhető mint eddig, most már télleg nincs akadálya annak hogy bárki művelt, olvasott legyen, tetszőleges idegen nyelven olvasson stb... stb...

Kit érdekel az, hogy valaki azért sír, mert nem tudja megsarcolni ezt az új technológiát és mert ki lesz hagyva az egészből és közvetlenül a szerzőnek megy a lóvé?? Ennyi erővel én is sírhatnék hogy de ki vagyok hagyva belőle.

A világ amúgy nem az ingyenes tartalom felé halad, hanem afelé hogy a könyvből a tartalom lesz megfizetve, nem a vállalkozó aki meg akar gazdagodni a szerzőn meg az olvasón. Részemről megértem hogy a szerzőnek is meg kell élni és ha valamit le lehet tölteni 2-4 dolcsi körüli összegért, meg se próbálom máshonnan ingyen megszerezni. A világ efelé halad, mert az emberek egyre okosabbak és megértik ezt.

mikrovp 2011.05.09. 10:23:35

@flimo13: arra gondolsz, hogy nem kellenek a kiadók az ekönyvhöz? Érdekes felvetés. Ez ugyanis biztosan a könyvek színvonalának romlásához fog vezetni.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 10:27:48

@tizenot: Kiadók kellenek, mert a szerzők _nagyon nagyon kevés kivételtől eltekintve_ nem tudnak piacképesen írni. A korrektúra, a szerkesztés stb nélkül nem lesz jó ekönyv sem.

A sémának viszont változnia kell, ez is vitathatatlan.

tizenot 2011.05.09. 10:28:02

@mikrovp: "nem kifogáskeresésről van szó. Tőkehiányról, arról, hogy a kiadók 98%-a egyik napról a másikra él, mert annyira alacsony a jövedelmezősége."

Kit érdekel? Menjenek szenet lapátolni.

Ha az én tudásomra nem lesz szüksége a társadalomnak simán kirúgnak, oszt' éhenhalok, így nem látom miért kéne nekem azzal törődni hogy többet nem lehet lehúzni a szerző-olvasó párost. Egyéni szociális probléma.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:28:09

@mikrovp: nem, arra céloz, hogy ez e-könyv világhoz nem passzol a papírkiadók üzleti modellje (és üzemvitele)...

Black Hawk 2011.05.09. 10:30:46

@tizenot:

Ez szép, csak aggasztó, hogy megint valami olyan pénzpumpa születik, mint az mp3-digitális zenekiadványok címszó alatt, megfejelve DRM-mel, jóóóóó kis felhasználó-szivatással (mint a számgép játékok, ahol a vevő szív).

Jó lenne, ha nem így lenne.

mikrovp 2011.05.09. 10:32:20

@tizenot: a hsz-eidből az derül ki, hogy fogalmad sincs arról, mit csinál egy kiadó.

flimo13 2011.05.09. 10:33:16

@beavereater: eléggé "érdekes" táblázat. Most lépjünk túl azon, hogy kell-e tördelő egy olyan kiadáshoz, ahol a program úgyis újratördel a képernyőméretnek megfelelően, de ne fordítást nézzünk, és szórjuk ki a drm költségeit. Akkor ~250 ezer körül alakul a kiadás, ezt behozza 250 db 1000 ft-os ekönyv, a többi a haszon. Aki nem tud 250-et eladni, az menjen kapálni.

flimo13 2011.05.09. 10:35:40

@mikrovp: senki nem mondja, hogy maszek korrektort, szerkesztőt nem kereshetsz meg, akár haszonmegosztásos szerződéssel. Nem kell ehhez kiadó, hogy az írók segge alá tolja.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:36:14

@flimo13: hogy a táblázat mennyire valós, azt én nem tudom megítélni, az arrafelé megforduló bennfentesek szerint teljesen korrekt.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.05.09. 10:37:09

Bármilyen kiadó mint olyan, kihalásra van ítélve. A kiadók eredetileg azért alakultak, hogy eljuttassák a műveket a közönségnek. Most már erre nincs szükség, a digitális formátumok segítségével a művész akár közvetlenül is eljut a közönséghez, nem kell ehhez legyártani rengeteg könyvet, vagy lemezt.

A kiadókra a 21. században egész egyszerűen nincs szükség.

tizenot 2011.05.09. 10:39:14

@mikrovp: Télleg nem nagyon, csak azt látom hogy sírnak az e-könyv miatt. A kindle-re le tudom tölteni az összes klasszikus irodalmat INGYEN, LEGÁLISAN húsz nyelven, minden más könyv meg harmadannyiba kerül mint amúgy. Ez egy jó dolog.

De akkor mesélj, mit csinál egy kiadó, és miért fáj nekik ennyire az e-könyv? Már azon kívűl hogy kevesebb hányadát kapják a könyvekből befolyó bevételnek, amit őszintén szólva leszarok.

indapass2009 2011.05.09. 10:40:24

@Syllabux: "az e-book könnyen konvertálható. A Syllabuxnál syllabux.com/ annyiszor töltöd le a megvásárolt könyvet, ahányszor szükséged van rá. Jelzem ez jobb, mint a papír, ami elhasználódik, elveszik, stb."

És ha a Syllabux bezár mi lesz? Arról nem is beszélve, hogy a nagy kiadók sohasem fognak belemenni a DRM nélküli ebook-okba.

Amúgy lehet, hogy a következő generációk másként fognak rá tekinteni, de jelenleg a könyvre az emberek értékként tekintenek. Egy fájlra, amit bármikor le lehet tölteni nem tekintenek értékként, legalábbis én nem. Remélem nem nagyon általánosítottam.

"Ami az 5. pontot illeti: ezért fontos, hogy csak legális tartalmak kerüljenek fel a kiadók kínálatába."

A példát azért írtam mert itt lényegtelen, hogy legális vagy nem legális volt-e a vétel. Az Amazonnak akkor sincs joga, hogy távolról letöröljön egy könyvet ami nem az övé.

Ja, igen van 6. pont is.

6. Egy ebook-ot hogyan tudok "használtan" eladni vagy antikváriumba bevinni?

A DRM miatt sehogy. Pont ez is a célja a kiadónak: a használtkönyv piac megsemmisitése, mert abból nekik nincs bevételük.

mikrovp 2011.05.09. 10:42:08

@flimo13: Úgy látom, alapvető félreértés van a kiadók munkájával kapcsolatban. Terjedelmi okok miatt nem tudom részletezni egy kiadó rendkívül szerteágazó tevékenységét, aminek a célja a jó könyv megjelenése. Ehelyett csak annyit mondok: ez egy ún. Szakma. De ha belegondolok: ma már pék se kell, mert van kenyérsütőgép, varrónő se, mert van varrónő. Hozzám hetente érkeznek ilyen-olyan kéziratok, higgyétek el, nagyon nagy káosz volna, ha ezek a Szerzők ezt mind kitolnák a maguk eredeti formájában az ekönyv-piacra.

tizenot 2011.05.09. 10:43:52

@Black Hawk: Ezek csak átmeneti dolgok.

A technológia már lehetővé teszi hogy a tartalom gyorsan, szinte ingyen, azonnal eljusson mindenkihez, a szerzőtől közvetlenül a felhasználóhoz.

Az, aki eddig abból vett X6-ost hogy eljuttatta a tartalmat a szerzőtől a olvasóhoz/hallgatóhoz jósokpénzért, az most értelemszerűen próbálja védeni az aranytojást tojó tyúkot, de közben meg csak egy púp a többiek hátán, visszafogja a tartalom terjedését az idióta és felesleges sarcaival.

Egy idő után el fognak tűnni, széllel szemben nem lehet hugyozni.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:46:02

@mikrovp: aki úgy gondolja, hogy ma már nincs szükség kiadókra, annak javaslom az ekonyvolvaso.blog.hu vonatkozó posztjait, ott már lefutottuk ezeket a köröket...

mikrovp 2011.05.09. 10:48:00

@tizenot: nem az ekönyv fáj, hanem az a tendencia, hogy ami digitális, az gyakorlatilag "ingyé" letéphető a netről. Ez a hazai mentalitás. Szerinted a kiadóknak jó, hogy milliókért kinyomdáztatják a könyvet, ha az eladható elektronikusan is? Na látod. Annyira azért nem izgat fel a nyomdafesték illata.
Ha 1000 Ft-ért eladható lenne az ekönyv, abban a pillanatban állnánk át.

Black Hawk 2011.05.09. 10:48:08

@tizenot:

Remélem én is, hogy idővel javul. Csak az aggaszt, hogy a tyúk elég erős kezekben van, és nem lesz könnyű kiszabadítani, illetve rávenni a védőit, hogy kicsit kevésbé legyenek vaskalaposak.

Egyébként ha már ekönyv, a nagy méretű, színes ábrákkal teli, szakkönyves dolgokra van valami épkézláb megoldás már? A (papír)könyvpiac nem csak szépirodalomból áll. Ezeket mivel lehetne kényelmesen kezelni? 19" ebookolvasóval?

flimo13 2011.05.09. 10:48:21

@mikrovp: sprechen sie magyar? Olvasd már el újra, hogy mire válaszoltál..

mikrovp 2011.05.09. 10:49:35

@tizenot: szerinted hány kiadónak van X6-osa Magyarországon? Viccelsz?

flimo13 2011.05.09. 10:49:54

@Black Hawk: humán scannerrel: megveszed papíron, megtanulod :)

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:51:29

@mikrovp: eladható az e-könyv 1000 forintért, vennémm (vennénk) ha lenne mit...

mikrovp 2011.05.09. 10:51:44

@flimo13: arra, hogy a kiadó nem pusztán könyvtechnikai személyzet.

beavereater [AT] 2011.05.09. 10:52:02

@beavereater: ja, de ha kérhetem ne adobe drm-mel...

mikrovp 2011.05.09. 10:52:31

@beavereater: szabad tudnom, hol szoktál ekönyvet vásárolni?

j311 2011.05.09. 10:55:31

@indapass2009: Egy könyvnek alapvetően nincs értéke, a tartalmának van. Lehet nekem olyan könyvem amiből a világon csak 2 létezik, 1 fillért sem fog érni, ha nem "megfelelő" a tartalma.
Csak egy példa: pár éve, számomra addig ismeretlen szerző művét antikváriumban féláron megvettem. Máshol már nem volt kapható, pedig új könyv volt, egyszer sem olvasott. Később ugyanennek a szerzőnek egy másik könyvéért, az eredeti, bolti, új ár ötszörösét fizettem, szintén antikváriumban, de már többször olvasott, használt állapotú példányért. Sem a könyv, sem a szerző nem garantálja az értéket, csak az adott mű.
Az antikvárium jól keresett rajta, a szerző vagy a kiadó meg egy büdös vasat sem. Ha lett volna ebook formátumban, akkor szerzőt támogattam volna a vásárlással, nem az antikváriumot.

tizenot 2011.05.09. 10:55:33

@mikrovp: "Ha 1000 Ft-ért eladható lenne az ekönyv, abban a pillanatban állnánk át."

Tekintve hogy egy darab magyar e-könyvet nem láttam eddig még nemhogy 1000 forintért, de azt megközelítő összegért sem, felteszem ezt csak úgy rámondod hogy nem eladható.

Talán bele kellene fektetni egy kis lóvét és kipróbálni mielőtt tényként állítunk valamit amiről fogalmunk sincs.

@Black Hawk:
Kindle DX?

flimo13 2011.05.09. 10:57:03

@mikrovp: akkor meg azt írd le, hogy mi még (reklámon kívül), ne a trehány kéziratokkal gyere..

mikrovp 2011.05.09. 11:02:50

@tizenot: másfél éve vagyunk jelen az ekönyvek piacán. A kis lóvé is bele van fektetve. Nem ez a gond.
Úgy látjuk, azért nem indul be az ekönyv-kereskedelem nálunk, mert nagyon kevés az olvasó, aki hajlandó ezt az 1000Ft-ot elkölteni a tartalomra. Ennyi.

mikrovp 2011.05.09. 11:07:57

@flimo13: vannak olyan területek, ahol elég a "technikai személyzet" az író és az olvasó közé, pl. szépirodalom, fantasy, krimi, ilyesmik, valamint az összes többi kategória szemét minőségű képviselői... De ahol pl. illusztráció van, vagy szakirodalom, ott a szerzők 99,99%-a egész egyszerűen nem tudja egyedül produkálni a könyvet.

beavereater [AT] 2011.05.09. 11:18:15

@mikrovp: igen, amióta megvan a kindle-m (taval szeptember óta), szatyorszám. Magyarokat is, viszont ha nem puha drm-mel jön, akkor töröm. Ez van.

flimo13 2011.05.09. 11:18:38

@mikrovp: valahol írtam is, hogy elsősorban regényekre gondolok, nem szakirodalomra. Utóbbiaknál nem is vagyok híve az e-könyvnek, például hiába van meg a Landau sorozat a gépen, inkább kikölcsönöztem, mert az oda-vissza lapozgatások, képletekre hivatkozások miatt kényelmesebb használni.

beavereater [AT] 2011.05.09. 11:19:53

@mikrovp: ja, bocs, a hol is szerepelt a kérdésben: külföldön amazon/oreilly, illetve magyarok esetében zömmel a szerzők által feltett paypal donate-os könyvek. Vennék én e-boltban is, de az ottani kínálat nem találkozik az érdeklődésemmel.

tizenot 2011.05.09. 11:37:38

@mikrovp: Ha mondjuk én megvennék egy mainstream könyvet 8K-ért és látnám hogy ugyanaz e-könyv formátumban 1K, kizárt hogy papír alapon venném meg.

Persze nem olyan szarokra gondolok itt amit amúgy se vesz senki, azokat nyilván e-könyv formátumban se veszik, hanem mint pl. ami tíz éve lőrincz l laci volt, vagy ami pár éve márai stb...

Linket én is kérnék, én szívesen olvasnék magyarul is és 1K-t fizetni is hajlandó vagyok, mint ahogy már több külföldi könyv esetén is megtettem.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.09. 12:09:27

@tizenot: sfportal.hu. galaktika.hu Árkomfort-zóna. Viszont tematikus. Ez van.

j311 2011.05.09. 12:36:01

@Dworkyll: Az SFportal-ról nem fogok sok könyvet venni. Nagy részük már otthon van a polcon papír alapon. Másodszorra nem fizetek érte, meg sajnos túl jó a memóriám, hogy 6-8 éven belül újraolvassak egy könyvet.
Viszont azok közül, amik nincsenek meg, a többséget ebook formátumban fogom megvenni és olvasni. Remélhetőleg még ezen a héten megkapom a Kindle-m.
Szép elektronikus jövő előtt állok. :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 12:52:25

Mivel volt itt pár olyan hozzászólás, amelyben az írói honoráriumok és szerződésben lefektetett százalékok is felreppentek, úgy döntöttem, nem fogok zsákbamacskát árulni. Leginkább azért, hogy a korosztály, aki "utánam van", tanuljon az esetemből és inkább... hogy is mondjam... inkább írj az íróasztal fiókjának (vagy mostanában egy-egy letölthető e-verziónak), mint a nehezen tüsszentők könyvkiadónak álcázott maffiaszerű vállalkozásának.

Első könyvemért 1993 nyarán 100 ezer forintról szólt a szerződés. Remek. Akkor voltam 22 éves, éppen csak elkezdtem egyedül totyogni a nagyvilágban (egy éve költöztem el otthonról, együtt laktam első komoly barátnőmmel, magam életét éltem), úgy lehetett megvezetni, mint egy marhát. Mikor arra került a sor, hirtelen csak 80 ezrez kaptam meg, hivatkozva arra, hogy hát ebből adóznom is kellett, vagyis 20 ezret "levett" a kiadó...
Most mit csináljak? Verjelek agyon? Üsselek, amiért ellopod a szerződésben leírt pénzemet? Jöjjek ügyvéddel, aki legalább 50-60 ezerért vállalja az ügyet? Vagy kussoljak?

Másodszor sem volt jobb a helyzet. Mert míg 1994-ben (ekkor kaptam meg a honorárium összegét)(csak és kizárólag a megjelenés napján adták oda) 80 ezer forint megfelelt kéthavi teljesen elfogadott átlagfizetésnek, addig 2003-ban a szerződésben odalökött 60 ezer forintos "előleg" már csak köbö félhavi keresetnek volt mondható. És ebből az "előlegből" aztán sosem lett normális honorárium, mert bár a szerződés szerint minden eladott könyv után kaptam (volna) pénzt - csak éppen az én eladott példányaim nem lettek eladott példányok. Részletesebben itt:
agymosott.blog.hu/2011/05/06/randevu_a_gyomberpokkal

A konklúzió? Sose köss szerződést könyvkiadóval, ne add el nekik a művedet, vigyázz a jogokra (mert el akarják lopni a szerzeményedet), és ha fűt-fát ígérnek, akkor visszakozz! Amennyiben nem vagy te Gerlóczy-féle munkakerülő senki, akinek ősei talán letettek valamit az asztalra, akinek anyukája ismer valakit, aki ismer valakit a kiadók közül, vagy éppen nem vagy "celeb" a tévéből, aki szintén milliókat kap egy-egy megjelent szarért, ne próbálkozz papír alapú könyvkiadással - vagy csak hobbiból! Többet fogsz hazavinni a kubikolásból (mérnökösködésből, orvososkodásból), mint amit a kiadók adnak.

Ezért is nagyon jó dolog az elektronikus könyv. És ahogy egyik hozzászóló (nagyon helyesen) rámutatott: a jövőben az írók nem tudnak majd a könyvekből megélni, mert kelleni fog mellette valami egyéb reklámeszköz is, bevételi forrás. Midenesetre... akinek nem elég 300 forint könyvenként, aki 500-at vagy 800-at (talán többet is) akar érte kérni, az nem valószínű, hogy magabiztosan jó író. Újra mondom: ha 300 forint nettót kapok könyvenként, te pedig 5999 barátoddal együtt letöltöd nekem, ebben az évben nem kell kubikolnom és orvososdit játszanom két mérnöki tanulmány között, mert megadtad a megélhetésemhez szükséges összeget - vagyis a jövőre megvehető könyvemen dolgozhatok... neked és nekem egyaránt.

Valahol itt lesz a kapocs olvasó és író között. A becsületnél, a gerincességben, az olcsón letölthető, arra érdemes művekben.

Syllabux 2011.05.09. 12:52:53

@indapass2009: Az Amazonnak nem volt joga se eladni se letörölni a könyvet. Ki kellett volna utólag köhögnie a zsét a jogtulajdonosnak. Nem ezt a megoldást választotta.
Tök mindegy, hogy a Syllabux bezár-e. Módod van több helyre elmenteni a tartalmat - és ahogy már mondtam, a papírkönyv is elveszhet.
Még egyszer: a Syllabuxnál nincs DRM.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 14:42:05

@Tom Bobb: hát igen, a kapocs ott van író és olvasó között, amikor az író közvetlenül az olvasóval áll szóba. Ilyenkor nem az egy eladásra jutó hasznodat kell nézni, hanem az össz bevételt. (Amiből a haszon persze lehet 800 forint/darab, maradva ennél a példánál.)

Szerintem minden írónak jót tesz az, ha a legfőbb rajongóival és kritikusaival közvetlenül kerül kapcsolatba.

Naponta kapom a leveleket, amikben megírják, miben és hogyan segített a könyvem, milyen új gondolatok és tervek születtek a hatására. Ezt a világ legnagyobb kiadója sem tudná nekem nyújtani, mert egy személyes kontaktus semmivel nem helyettesíthető.

Szerintem meg kell tanulniuk az íróknak eladniuk magukat. Nem celebeskedni kell, hanem valóban eladni. Így derül majd ki az, hogy mire van igényük az olvasóknak, és akkor meg lehet írni azt is (mindkét könyvem ötletét az olvasóim adták a kérdéseikkel, és most megint készen van egy könyvnyi anyag - de nem lesz belőle könyv, marad online tanfolyamként -, ezt is végig az olvasók inspirálták.)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 14:47:47

@indapass2009: én is azt látom, hogy nagyon intenzív előkészítés - vevőoktatás - kell ahhoz, hogy egy e-könyvet is ugyanolyan értékként kezeljen egy vevő, mint egy nyomtatottat.

Az jutott most eszembe, hogy sokan azt hiszik, hogy mivel e-könyvet kiadni egyszerűbb, majd ők is kiadnak. De már könyvet is baromi egyszerű kiadni, akár pár darabot is kinyomtatnak a digitális nyomdák (és mellé vállalnak minden szerkesztést, korrektúrát, borítótervezést, stb.).

Én attól nem félek, hogy nagy lesz az e-book zaj azért, mert azt könnyű csinálni. Írni még mindig nem könnyebb, mint régebben volt :).

Azért is kell nem olcsón adni az e-könyveket, hogy a piac érzékeltesse az íróval: azért veszem meg az e-könyvedet, mert értékelem, és nem azért, mert óccsóé van!

ibenny (törölt) 2011.05.09. 15:20:54

@Vidi Rita: Pedig az ekonyvnek pont az a lnyege, egyebek mellett, hogyy olcso. Ha te, ezt irokent nem vagy hajlando vallalni, sajnos nem latok sok eselyt az e-sikere esetedben. Ha egy ekonyv 1000 Ft-tal olcsobb a papirnal, el sem gondolkodom rajta. Minimum (!) a felevel kevesebbe kellene keruljon, es akkor, esetleg. De meg annal is inkabb olcsobb legyen.

Ez nem csak neked szol, altalanossagban is igy gondolom.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 15:33:00

@ibenny: Világos, hogy abszolút nem értünk egyet :D
Az ekönyvnek nem az a lényege, hogy olcsó, hanem az, hogy ekönyv!
Az, hogy sokezer könyvet vihetünk magunkkal, és nem vágnak ki egy fát sem emiatt :)

Ha az olcsóság bármit is számítana, tolonganának az emberek az 1 Eurós boltokban, és fejvesztve vásárolnának. De az adás-vétel nem az olcsó áron múlik - és egy piac épülése sem múlhat ezen -, hanem azon, hogy a vevőnek szüksége van-e arra a termékre, olyan formátumban adott esetben.

Basszus, senki ne vegye meg a könyvemet azért, mert olcsó! AZért vegye meg, hogy elolvassa, és hasznára váljanak a benne leírtak. Akármilyen formátumban. :)

Nyilván minden eset speciális, ha általánosságban nézzük :)

ibenny (törölt) 2011.05.09. 15:33:11

Bocs a hibakert, siettem es mobilrol irtam.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 15:45:42

@Vidi Rita: Én nagyon kevés esetben érzem azt, hogy az író-olvasó kapocs ott lebeg körülöttem - egész egyszerűen nem tudok eljutni az olvasóimhoz. Időnként ez nagyon zavaró, mert nem tudom, hogy amit művelek, jó-e, arra érdemes-e, máskor viszont (néhány troll miatt) kimondottan kellemes ez a távolság. Szívesen tartanék kurzusokat arról, hogyan kell írni, hogyan kell dramaturgiát szerkeszteni, történetet vezetni, karaktereket "készíteni" és formálni, hogyan kell megfelelően fejezetekre osztani, milyen technikai oldala lehet egy-egy mondatnak vagy fejezetnek, hová kell tartania a gondolatmenetnek és történetmesélésnek ahhoz, hogy az olvasót pontos bizonytalanságban tartva folyamatosan szórakoztassuk... satöbbi. Csak az ilyen "majd én megmondom, hogyan kell" kurzusokban még jómagam sem hiszek. Mert ez emberfüggő. Én így művelem, te másképpen. Éppen ezért sosem fogok tudni leülni a hallgatóimmal és mesélni nekik - technikáról, könyvről, bármiről.

Egyébként én sem értek veled egyet, mert nem a könyv ára határozza meg a minőséget, hanem a benne rejlő tartalom. A másik szempont: ne legyünk kapzsik. Miért is kellene nekem eszelősen meggazdagodni abból, hogy írok? Miért nem lehet ez a "foglalkozás" egy teljesen hétköznapi, aminek bevétele rajtam áll? Ha jól írok, többen veszik meg, ha sokat írok (és jól), akkor dettó - de ha csak úgy félvállról, amolyan "nemerésen" vagy "lőriczesen" ledobok neked évente egy-két haszontalan szart, akkor tök mindegy, mennyiért adom. Az olvasókat igenis érdekli, hogy minőséget olcsón kaphassanak - és ha egy író nem kapzsi, pontosan ezt tudja nekik megadni.

Mivel jómagam szórakoztató irodalmat készítek, nem hiszem, hogy különösebb haszna lenne a könyveimnek a szórakoztatáson és kellemes időtöltésen kívül. Bár jelenlegi regényemben törekszem rá, de nem tudok tudományos könyvet átnyújtani - egyszerűen én nem erre lettem teremtve. Tehát nem válok valódi haszonná...

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 15:58:34

@Tom Bobb: Minden tiszteletem a tiéd, de miért is kellene akkor a péknek jól keresnie, ha kenyeret süt? Az a fontos, hogy a népek jól lakjanak nem?

Hát nem... Az a fontos, hgoy mindenki jól járjon. Mindenki. Író is, olvasó is, kiadó is. Nyer-nyer helyzet legyen.
De ha pont a te fejedben az van, hogy nehogy már jól járjál (mert neked biztosan ingyen adják a kenyeret meg a tejet a boltban), akkor nem is fogsz jól járni.
Ez már persze nem ekönyv téma, hanem gondolkodásmód téma, de ha az ekönyv kereskedelmet ez a fajta gondolkodásmód hatja át, akkor bizony nagy bajban lesz a szakma.

Járjon jól mindenki. Mindenki!

Egyébként meg pont egyetértesz, mert én is azt mondtam, hogy a könyv tartalma számít mindkét kivitelnél, ezért nem szabad túlságosan olcsóvá - ráfizetésessé - tenni az ekönyv kereskedelmet/piacot.

Egy iparág, ami maga alatt vágja a fát a nyomott áraival. Így hogyan akartok minőséget adni az olvasóknak? Hogyan akar egy író éhségtől kopogó szemmel, anyagi problémáktól sújtva írni az olvasóinak?

Most kezdem azt érezni, hogy nagyobb a baj, mint gondoltam...

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 16:13:10

@Vidi Rita: "Hogyan akar egy író éhségtől kopogó szemmel, anyagi problémáktól sújtva írni az olvasóinak?"

Azt mondják, ez jót tesz az ihletnek. :p

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:15:18

Eszembe jutott valami: hogyan lehet majd eladni a megunt-elolvasott-kiolvasott ekönyveket majd pl. a vaterán?

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:15:59

@Komavary: próbáltam a kopogó szemet - fogyókúra - nem tesz jót az ihletnek, de nagyon nem :))

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:18:10

@ibenny: azt elfelejtettem mondani - mielőtt még valaki pénzéhes cafkának nézne -, hogy a nyomtatott könyveimet is simán odaadom ajándékba, pedig nem kis pénz fekszik bennük.

Gondoljatok bele: ha odaadok egy 800 forintos e-könyvet, vagy egy 3500 forintos e-könyvet ajándékba, vajon melyiknek fognak jobban örülni? (tartalom ugyanaz)

Jim Raynor 2011.05.09. 16:28:44

@Tom Bobb:

"Mikor arra került a sor, hirtelen csak 80 ezrez kaptam meg, hivatkozva arra, hogy hát ebből adóznom is kellett, vagyis 20 ezret "levett" a kiadó..."

ja, csak azt felejted el, hogy nem a kiadó "veszi le", hanem az állam. TB meg egyéb járulélokat ugyanis a honor után is kell fizetni, a hangsúly a "kell"-en van, ugyanis a kiadónak muszáj ezt levonnia.

azt meg nyilván nem tudod, hogy a bruttó 100.000,-Ft-os honor a kiadónak jelenleg kb. 128 ezrébe fáj, mert ennyi munkáltatói járulék is rárakódik, és ezt bizony nem a szerző fizeti......

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 16:28:53

@Vidi Rita: ha elég olcsó az ekönyv, ez fel sem merül.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 16:34:02

@Komavary: szóval legyen azért is olcsó, hogy ne akarják eladni licitálós oldalakon? :)

tizenot 2011.05.09. 16:39:56

@Vidi Rita: Könyvet nem adunk ajándékba, a könyv egy személyes dolog a mentális privátzónán belül, oda nem illik behatolni :D

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 16:48:57

@Vidi Rita: Ne érezd, nem olyan nagy a baj! Csak két malomban őrölünk. Nem értünk egyet, hiszen mindketten más és más környezeti/rajongói behatásokat éltünk át az elmúlt években.

Tényként kell elkönyvelnünk, hogy igenis felesleges egy-egy kéziratért 3-4-5 millió forintokat kifizetni a kiadónak. Ez akkora összeg, amiért legalábbis 3-4 évig kellett volna napi 8 órában dolgoznia az írónak. Akkor megérteném, ha így lenne. De az, hogy egy csak a neve miatt eladható (és az eladhatóságot értsd: csökkenő példányszámban még megjelentethető) "író" több millió forintot kapjon egy-másfél éves munkájáért... szerintem sok. És ezzel nem letöröm az árakat, csak kényelmesen a földön járok.

Pékezzünk? Pékezzünk.
Azért, mert egykoron Jani volt az egyetlen pék a környéken és valóban kiváló minőséget adott, de időközben nála jobb, fiatalabb, termékenyebb és talán még minőségben is jobb pékek nőttek ki a földből, nem adhatunk Janinak többet és többet az egyre szarabb pékárúért, miközben semmibe vesszük az újoncokat. Ez nem járja. Igenis, Jani majd megtanulja, hogy az egyre silányabb minőséget egyre kevesebb pénzzel honorálják a vásárlók - miközben helyet kapnak az új pékek.
De.
Pont azért, hogy ne szaladjon el a paci, időnként a magunkfajta művészeket (a pékeket) vissza kell rángatni, mikor lebegni kezdünk. Mert még mindig nem fér a fejembe, miért kéne a közel 9 hónapig írt regényemért 3-4-5 milliót kapnom, mikor cirka 1,5 millióból (most nettózunk) kényelmesen meg tudok élni?

Valamikor a '80-as években kezdődött Arnolddal a dolog, mikor előbb 5, aztán rögtön 10, majd 15 és 20 milliókat kért és kapott a filmszerepeiért. Egyszerűen nem értettem. Ma sem értem meg. Miért különb ember Arnold a péknél? A pék miért nem kap 20 millió dollárt abban az évben (nem egy szerepért, csak egy évért?), amiért dolgozik?

Igenis fontos, hogy olcsón, de minőséget adjunk - és bár nem értünk egyet, de tisztelem a nézőpontodat, és kívánom, hogy 800-1000-1500 forintokért (vagy még többért) tudj könyveket eladni a Neten! Nekem elegendő lenne a nettó 300 is, feltéve, ha gerinces magyar vásárlók folyamatosan vennék a cuccost, és "kitermelnének" nekem egy kellemes évi fizetést a tárgyévben, amíg (éhezve, fázfa)(hogyne) megírom a következő történetemet nekik... :-)

@Jim Raynor: Erre csak annyit, hogy akkoriban voltak a boldog békeidők... Tudtam én, hogy ez az egész egy mese a 20 ezres adóval, de hülye voltam vitatkozni. Azt akartam, hogy megjelenjen a könyv, nem azt, hogy haragban elválva két szék közé essek.

@Komavary: Sokszor az elkeseredés valóban jót tesz az ihletnek. Nem feltétlenül az éhezés, csak a gondolat, hogy mi lesz majd egy kicsit később... Lesz-e munkám, bevételem, ételem, áramom, vizem?
Lám, az író sem valami guru, aki a föld fölött lebeg (ha-ha-ha), hanem emberi lény.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 17:00:08

@Vidi Rita: Mennyiért tudod eladni a múlt heti moziélményedet a vaterán? Mennyiért tudod eladni a tegnapi éttermi ebédedet a vaterán?

@Tom Bobb: www.apexbookcompany.com/starve-better/

Nick Mamatas: Starve better

Papíron 14 dollár (plusz szállítás), ekönyvként négy, DRM nélkül.

j311 2011.05.09. 17:00:56

@Vidi Rita: Majd ha az ebookot is el lehet adni, nem lesz életem végéig hozzám kötve, akkor tényleg ér annyit mint egy papírkönyv.
Nagyon sok emberrel találkoztam, akik megvesznek egy könyvet. Elolvassák. Végül eladják. Nem azért adják el mert nem tetszett nekik, hanem mert egyszer olvasnak el könyvet. Így végül a könyv lehet hogy csak 1-2000 HUF-ba került nekik.
Egy ebookkal ezt nem lehet megtenni.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.09. 17:01:50

@Vidi Rita: Mennyiért tudod eladni a múlt heti moziélményedet a vaterán? Mennyiért tudod eladni a tegnapi éttermi ebédedet a vaterán?

@Tom Bobb: www.apexbookcompany.com/starve-better/

Nick Mamatas: Starve better

Papíron 14 dollár (plusz szállítás), ekönyvként négy, DRM nélkül.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:11:40

@Komavary: ha elég jól írom meg azt a moziélményt, akkor egy kisebb vagyonért ;D

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:15:53

@j311: értem a tényt, de ez kell, hogy legyen a cél is?
Miért ne lehetne eladni?
Ezért van ez a sok védelem, meg mindenféle fura szabály, hogy ne lehessen úgy kezelni, mint egy hagyományos könyvet?
Akkor lehet, hogy ezek a flancos e-könyvek nem is a könyv kategóriába tartoznak, hanem létrejött egy teljesen új kategória, amire semmi nem passzol? Mert ez esetben felesleges állandóan a nyomtatott könyvhöz hasonlítani, meg a hagyományos kiadáshoz hasonlítani, mert ha nem használhatom könyvként, akkor nem könyv.

Najó, leakadok a témáról :))

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.09. 17:44:50

@Vidi Rita: elektronikus temrékeknél igen is számít az olcsóság! Erről tökéletesen tudna beszélni az Apple a pár dollárba kerülő, 1 hónap alatt sok százezer példányban értékesített iPhone-os járékain keresztül.

j311 2011.05.09. 17:55:16

@Vidi Rita: Azért van a DRM, mert kurva egyszerű másolni.
Ha nincs védelem és szabadon másolható, de van benne vízjel, akkor a tudatlanok azt terjesztik és visszakövethető, hogy ki adta ki a jónépnek ingyen (vagy kitől lopták el). Persze a legtöbb esetben ez is védhető.

Természetesen ez egy új kategória, ami nem kézzelfogható. Mint ahogy az MP3 is új kategória, vagy ahogy a pénzed sem létezik fizikai valójában, csak nullák és egyesek halmaza egy banki számítástechnikai rendszerben.
Hiába nem lehet mindenben a papírkönyvekhez hasonlítani, azért még vannak olyan tulajdonságai, amiben mindig is a papírkönyvekhez viszonyítják. A bakelit hanglemezeket is lehet az MP3-hoz hasonlítani, pedig szinte csak a tárolt zene közös bennük

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 17:57:40

@TrishtanAG: oké, és melyik magyar ekönyv olvasó gyártója/tulaja fogja garantálni a többszázezres példányt? :)

ehran 2011.05.09. 18:24:57

@Vidi Rita: Hát azért az ár erősen író-függő lesz az e-könyvnél, azt gondolom. Én pl. egy Steven Erikson vagy George R.R. Martin e-könyvért - egy műfajon belül maradva - szívesen kifizetem a 2500 Ft körüli összeget, de akad olyan író, akiért nem biztos, hogy egy 1000-1500-nál többet adnék. Nyilván másnak meg más a súlyozása, és így a piac kialakít egy árat minden íróhoz. Aki ezt nem veszi észre, és felülárazza magát, az bizony csak a torrenten fog terjedni.
"ha odaadok egy 800 forintos e-könyvet, vagy egy 3500 forintos e-könyvet ajándékba, vajon melyiknek fognak jobban örülni? (tartalom ugyanaz)"
Ha a tartalom ugyanaz, ugyanannyira fognak örülni. Az ár egy mesterségesen hozzákapcsolt valami, ami messze nem biztos, hogy reális.

ehran 2011.05.09. 18:30:07

@j311: Tudtommal létezik az egyszer olvasható ebook intézménye - de legalábbis technikailag nyilván nem kivitelezhetetlen. Még egyszerűbb is levezényelni a dolgot, mint papírkönyvnél.

Ivanhoe 2011.05.09. 18:37:32

@Vidi Rita: A példányszámot az írónak kell garantálnia a könyv "belbecsével". Lehet akármilyen jó a reklám ha a könyv tartalma semmit nem ér.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:44:41

@Ivanhoe: plusz a könyv tartalma semmit nem ér, ha a reklám - marketing - által nem ér el a vevőkhöz.
A "cucc" és a vevők között mindig ott van a marketing.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:46:25

@ehran: az ár ugyan egy mesterségesen odakapcsolt valami, de egyben értékmérő is, akár tetszik, akár nem.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.09. 18:47:03

@ehran: bocsánat, azt is akartam reagálni, hogy egyébként abszolút egyetértek! :)

j311 2011.05.09. 19:52:02

@Vidi Rita: A könyv tartama ugyanannyit ér marketing nélkül is. Legfeljebb az olvasók nem tudnak a könyvről és csak szájról-szájra terjed, hogy "Ezt vedd meg, mert nagyon jó!"

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.09. 20:09:44

@Vidi Rita: Ha azt nem is, de a nagyobb érdeklődést bármelyik. Saját példa. Betértem a SF Portal e-könyv boltjába, hogy bevásárolok Zsoldos Péter könyvekből, mivel az egyik művét vagy 10-13 éve hajkurászom, és ilyentén formában legalább biztonságban megvan. Ha már ott voltam, körülnéztem, és örömmel látom, hogy megtalálható László Zoltán Hiperballada c. regényének kibővített változata. 750 Ft-ért rögtön ment is a kosárba. Látom, hogy egy számomra ismeretlen író hasonló stílusú könyve is itt van, és elhezitáltam rajta, hogy ennyi pénzért megveszem. Ha nem jó, maximum buktam két üveg kóla árát (najó 3, attól függ hol veszed :) ). Ha ezek a könyvek mondjuk 2000 Ft-től kezdődnének, akkor nem tudtam volna megvenni a régi kedvenc mellé a számomra ismeretlen író regényét. Ellenben az olcsó ár miatt már könnyebben rá tudtam szánni magam a zsákbamacska kipróbálására.

sergei 2011.05.10. 13:22:27

@Vidi Rita: Ez azt jelenti, hogy a maradék 3000 a tied? Nekem eddig az volt a benyomásom, hogy az e-könyv azért lehet olcsóbb, mert kihagyom a terjesztőt a láncolatból (vagy talán a jövőben a kiadót is) ÉS még az előállítási költséget is.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.10. 15:33:04

@sergei: nem az enyém, hanem a cégemé. Nagyon nem mindegy :)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.10. 15:34:37

@TrishtanAG: az általad említett 10-13 éve hajkurászott könyv MOST mennyibe kerül papíron?
Én folyamatosan arról az ekönyvről beszélek, aminek aktuálisan ott van a nyomtatott párja is mondjuk a bookline.hu kínálatában.

j311 2011.05.10. 23:24:09

@Vidi Rita: Ha 10-13 éve hajkurássza, akkor kb. semennyibe, mert nincs eladó példány vagy ha van, akkor mocskosul drágán adják, mert tudják beszerezhetetlen.
De hiába mocskosul drága, a kiadó/szerző nem kap pénzt a használt könyvek árából.
Ebook-ból akár a föld minden lakójának jut egy példány és a szerző is részesül a bevételből.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 08:55:57

@j311: igen, gondoltam, hogy nincs eladó példány belőle.
Már csak egy kérdésem lenne: mégis miből gondoljátok, hogy az írók jobban járnak majd az ekönyvekkel, ILYEN kiadói kultúra mellett, mint amilyen itthon van?
Semmi nem fog változni, az ekönyvet is finanszíroznia kell majd valakinek, az márpedig kiadó lesz, így aztán az író megint majd úgy kapja a pénzét, mint a kutya a vacsoráját...

Amíg az írók nem veszik saját kezükbe a saját dolgaikat, addig az lesz, ami most van, csak digitálisban...

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2011.05.11. 09:28:16

@Vidi Rita: A triológia első két részét sikerült csak beszereznem antikváriumban sok évvel ezelőtt. A pontos árukra már nem emlékszem, de mivel mindig is ritkaságnak számítottak, jóval az 1000-1500 Ft-s ár felett voltak kötetenként.
A Galaktikánál van olyan regény (Isten Gépei), ami papírformában a mai napig 2130 Ft-ba kerül. E-könyként pedig 950-be.

A fentebb lévő hozzászólásban arra próbáltam rávilágítani, hogy az átlagolvasó szívesebben fizeti ki egy általa nem ismert író szintén nem ismert könyvének az árát, ha az csak párszáz forint, és nem pár ezer. Persze eladott példányonként kevesebb pénz folyik be, ellenben jóval több érdeklő lesz az adott műre.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 09:48:09

@TrishtanAG: persze, az első bátortalan lépéseket egy ismeretlen író/könyv irányába lehet alacsonyabb árral, akciókkal, csomagkedvezményekkel áthidalni :), ez jó stratégia. Az nem jó, ha minden ekönyv nyomott áron van, mert még az ekönyv piac megnyílása előtt emellett teszi le mindenki a voksát. (Az olvasótól ez természetes, de a másik oldaltól annyira nem. :))

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 10:00:54

Tegnap olvastam valahol, hogy kb. 200ezer androidos telefon és tablet van jelenleg itthon a felhasználóknál. Vehetünk hozzá még akkor 800ezer egyéb okostelefon/tablet felhasználót.
Nem tudom, az okos telefonok mennyire kenik-vágják az ekönyv formátumokat, de tételezzük fel, hogy ez egy 1 milliós piac.
Egy iszonyat jó könyvvel, kiforrott szolgáltató hálózattal (pl. amazon) el lehet érni a piac 20-25%-át. (annak a könyvnek a piacának a 20-25%-át, elvégre attól, hogy valaki ekönyvolvasó tulajdonos, vagy okostelefon tulajdonos, még nem biztos, hogy olvasná/megvenné az adott könyvet).

Csak becsülni lehet, mekkora egy sikerkönyv piaca, de ha nagyon optimisták vagyunk, akkor 250ezer potenciális vevője van egy X, iszonyatbaromisikeresbestseller könyvnek magyarországon (ez a mese habbal kategória).

Ez 200 milliós bevétel, ha 800 forintos árral számolunk :). Nem egyszerre jön ez a bevétel, hanem pár év alatt, ráadásul ennek a fele elmegy költségre (vagyis nem árt 100 millióval indítani egy siker-ekönyv projektet). Ez a csúcs. Ez az álom.

A valóság ennél sokkal-sokkal ridegebb lesz.

Persze az online és digitális cuccoknál sokkal erőteljesebben mutatkozik a hosszú farok elv, így nem bestsellereknek is lesznek vevőik, de senki ne álmodjon íróként élete végéig tartó jogdíjfolyamról. Pár év múlva igazat fogtok adni, de ha mégsem, én szívesen igazat adok majd nektek :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.11. 12:01:16

@Vidi Rita: Wow! Itt aztán repkednek a sokszáz milliók! :-) Komolyan mondom, ha ennek csak töredék része lenne igaz, már kellemes bevétele lenne az érintett írónak, és megszűnne az anyagi gondja legalább két évre. Ezért is "kardoskodom" az olcsó ár mellett - miközben nem szabad elfelejtenünk, hogy elképzelhető: csak 5-10 ezer ember fogja letölteni a művünket. Adott évben. (Az is 1,5-3 milliós bevétel.)

Nem hiszem, hogy egy író annyival különbözik egy gyári melósnál, hogy míg a melós évente nettó 1,1 milliót visz haza (és ebből eteti a kölköket is), addig neki több járna. Mert miért is? Csak azért, mert művész? Mert ő az író, neki nyugalom kell az alkotáshoz? Fenéket.

Még mindig azt mondom tehát, hogy évi 1,5-1,8 milliós nettó bevétellel király élete lehet(ne) egy magyar átlagírónak - és ha jól ír, a rajongói ezt megadják neki.

agymosott.blog.hu

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:29:28

@Tom Bobb: minden évben 1.8 millió pluszpénz valóban nem lenne rossz.
Én maximum kb. 3000 "példányt" tartok reálisnak évente, jól előkészített terepen.

Számoljunk ezzel: 800 forintos ekönyv esetében ez 2 400 000 forint. Ki fizeti ennek a marketingjét? KI fogja kiszolgálni a vevőket? Ki fogja kiállítani a számlákat? Ezek mennyibe fognak kerülni?

Tételezzük fel, hogy lesz majd egy kiválóan működő kereskedelmi rendszer vagy központ a magyaroknak is. 800 forintos ekönyvből megint csak pont az írónak nem marad...

Te, mint író kapj 800 forintot eladásonként! De az akkor nem 800 forintos ekönyv!

Van olyan ismerősöm, aki írt könyvet, sikeres is lett, de példányonként pár forint jár neki, mert olyan olcsó a könyv, így arról a pár forintról meg lemondott...

Az a baj, hogy a bevételek tervezésénél senki nem nézi a kiadásokat. Márpedig azok jelentkeznek, biztosabban, mint a bevétel :)

egyébként meg a nulláktól sose ijedj meg :) Azok csak nullák, de szerencsére a számsor végén :)
mindegy, hogy 10 forint, vagy 10 millió.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:31:38

@Tom Bobb: egyébként pedig MOST gondolod elfogadhatónak az 1.8 milliós bevételt. Amint ezt eléred, a 3 milliósat fogod elfogadhatónak tartani.
Így működik az ember: mindig többre vágyunk, és ez így van rendjén, ez belénk van kódolva (evolúciós cucc).

ibenny (törölt) 2011.05.11. 12:44:46

@Vidi Rita: Rita, pont errol beszelunk itt tobben. Nem is kell, hogy egy ironak elete vegeig jojjon a jogdij, amibol multimilliomos lesz! Pl. Tom Bobb is tobbssor leirta, eleg lenne pont annyi, ami egy tisztesseges, atlagos, vagy kicsit afolotti jovedelmet biztosit az ironak. Pont az az alom, hogy eveken at csak ugy folyik a penz..

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 12:50:53

@ibenny: ez abszolút reális elvárás. De ehhez nemcsak írni kell, nemcsak írónak kell lenni. Kell hozzá önmarketing, eladástechnika, és dörzsöltség is.
Enélkül senki nem fogja ezüst tálcán kínálni a kiváló lehetőséget. A gesztenyét mindenkinek magának kell kikaparnia.
Az mesébe illő, hogy jön egy jótéteményes kiadó, és felkarolja az írót. Van egy-kettő ilyen, de ez az ország pont csak annyit bír el és kész, ráadásul az "ilyen"-ek eladták a lelküket is a kiadónak...

Szóval szerintem elő a kaparószerszámokat, és irány a gesztenye :)

j311 2011.05.11. 14:49:54

@Tom Bobb: Évi 1.8 millió forint csak a lakáshitelem és a rezsi. Ebben nincs benne egy falat kenyér sem.

j311 2011.05.11. 15:21:05

@Vidi Rita: A kiadói kultúra ellen ti tudtok tenni. Az olvasó megveszi a könyvet, mondjuk úgy, hogy a szokott áron. Hogy aztán a kiadó mit tesz a pénzzel az már másik kérdés.
Ha lenne összetartás, akkor meg lehetne oldani. Lásd forgatókönyvírók vs. TV sorozatok pár éve.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.11. 15:34:20

@j311: jogos, de ez is amerikában volt, és évtizedekre nyúló igazságtalanságok kapcsán... Itt ilyen nem lesz.

A kiadók nem fognak tenni semmit. :((
Előbb megtanítok 2 millió embert arra, hogy olvasson e-olvasón, mintsem, hogy észhez térítsek 2 kiadót... Azért vagyok itt is, mert veletek legalább lehet értelmesen beszélni :D

j311 2011.05.11. 16:06:49

@Vidi Rita: Szerintem ez összefogás kérdése, bár azt is tudom, hogy itthon ez kb. lehetetlen.
Ha itthon véletlen mégis összefognának az írók, akkor kikényszeríthetnék a megfelelő bánásmódot. Igaz nagyon nehezen, mert ide a kapitalizmus, a demokrácia és az érdekérvényesítés is csak balkáni formában lett importálva.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.05.11. 21:21:55

Ha nem csak elméleti dolgok érdekelnek a villanykönyvek kapcsán, hanem gyakorlatiak-közösségiek is, akkor nézzetek be hozzánk: forum.ekonyvolvaso.info/

Donor 2011.05.12. 11:19:21

Már volt értelme ennek a postnak, mert annyi jó legális e-könyves oldalt mondtatok, hogy csak kapkodom a fejem és töltögetem le az eddig ismeretlen könyveket, amik bár szimpatikusak, de az ára miatt könyv formában nem vettem meg eddig.
süti beállítások módosítása